fbpx

Dobrodružství pro každý den

Procházka přírodou jako mikrodobrodružství
  • Monika Maršálková

Nemáte moc peněz, času nebo energie, a přesto toužíte po dobrodružství? Není problém. Zkuste mikrodobrodužství! Za dobrodružstvím nemusíme letět přes celý svět, najdete ho mnohem blíž. Třeba i za domem. Nachází se všude okolo nás, ale hlavně v nás. Dobrodružství je stav mysli. Nedefinuje se vzdáleností, kterou urazíte, ani délkou cesty. Důležitý je postoj, který zaujímáte k tomu, co děláte. Otevřete svou mysl novým zkušenostem.

Mikrodobrodružství lze definovat jako krátké, jednoduché, lokální a levné dobrodružství, které je přesto zábavné, vzrušující, osvěžující a obohacující. Jde jen o to vystoupit ze své komfortní zóny a zažít něco nového. Tady a teď. Nabourat rutinu všedního dne. Tak prosté to je. Není třeba si kvůli tomu brát dovolenou nebo cestovat přes půl planety. Jde o to objevit netušené krásy ve svém nejbližším okolí. Z čehož vyplývá, že mikrodobrodružství je opravdu pro každého. A zvlášť v dnešní době přijde vhod.

Za populárním konceptem mikrodobrodružství stojí britský dobrodruh a autor knihy Microadventure Alastair Humphreys. Cestovatel projel celý svět, ale slavným se stal až poté, co začal podnikat dobrodružství ve své rodné zemi. Chtěl ukázat, že dobrodruhy se mohou stát i „obyčejní“ lidé. Ani k tomu nemusí opustit své město, natožpak zemi. A už vůbec nepotřebují speciální vybavení a celoživotní úspory. Mikrodobrodružství je nenáročné a nízkonákladové.

Spaní na balkoně? Proč ne

Jak začít? Jde o to dělat věci, které běžně neděláte. Každého v tuto chvíli napadne něco jiného. Pro ty, které nic nenapadlo, mám pár příkladů. Začneme zlehka. Co si takhle vyčistit zuby nebo se učesat druhou rukou než obvykle? Není to tak lehké, jak se může zdát.

Většina z nás chodí do práce a z práce (nebo kamkoli jinam) stejnou cestou, protože to tam zná, nebo je nejkratší. Běžte příště z práce (schválně píšu z práce, kdybyste se náhodou ztratili) jinudy. Může se to zdát jako hloupost, ale uvidíte, že i taková cesta domů se pro vás stane dobrodružstvím.

Pokud děláme určité činnosti opakovaně, mozek nastaví autopilota a zleniví, takže určitě není na škodu ho potrénovat. Co třeba o víkendu nasednout jen tak do vlaku a vystoupit na páté zastávce nebo zkrátka kde vás napadne? Všude je něco k objevování. Myslíte si, že sousedství vašeho bydliště dokonale znáte? Sbalte si batoh s jídlem a pitím na celý den a udělejte si výlet po vaší obci a okolí. Uvidíte, že najdete místa, kde jste ještě nikdy nebyli.

Být sám je taky dobrodružství

Máte-li na mikrodobrodružství více času, vyrazte například do kina nebo divadla. Ale pozor, tentokrát běžte sami. Připadá vám to divné? Nevadí. O to větší to bude dobrodružství a uvidíte, že si film či představení užijete i tak. Navíc vám nikdo nebude mluvit do výběru.

Přespat někde v místní divočině ve spacáku a s noční oblohou nad hlavou, to už zní jako opravdu velké dobrodružství. Česko ale není tomuto způsobu nocování úplně nakloněné, takže dobrodružné bude už jenom hledání vhodného místa na přespání. Pokud žádné takové místo v okolí nenajdete, nezoufejte. Můžete přespat i u vás na zahradě nebo na balkoně, ve stanu či pod širákem. Ať už sami nebo s někým, dobrodružství to bude v obou případech. Nehledě na to, že příští noc si zase uvědomíte, jak je vaše postel skvělá!

Pro představu to asi stačí. Nyní už je jen na vás, abyste mikrodobrodružství zkusili a začlenili do svého života. Každého určitě napadne činnost, která by pro něj mohla být dobrodružná. Pro více informací a další inspiraci můžete využít internetovou stránku Alastaira Humphreyse anebo si přečíst jeho knihu Microadventure.

Zdroj fotografií: Pixabay