fbpx

Udržitelnost v šatníku

Šatník
  • Pavla Kalousová

Udržitelnost, pomalá móda, kvalita, nadčasovost, výrobní podmínky, minimalismus. Všechny tyto pojmy slýcháme mezi milovníky módy stále častěji, což je skvělé. Mít v šatníku kousky, které jsou kvalitní a lehce kombinovatelné, bylo vždy mým cílem. A jsem ráda, že se tento trend začíná stávat standardem.

Neznamená to ovšem, že musíte mít ve skříni jen to nejnutnější. Zatímco někomu bude vyhovovat minimalistický šatník založený doslova na pár kusech oblíbeného oblečení, jiného bude bavit větší pestrost a různorodost. Vše je možné, i komody plné svršků. A přitom lze být stále udržitelný a podporovat výrobce, kteří dbají na ekologický dopad výroby. Naštěstí je jich stále víc, takže rozhodně je z čeho vybírat. Pojďme se podívat, z čeho byste při nákupu oblečení měli vycházet.

Materiál

Základem úspěchu jsou kvalitní materiály, ze kterých je oblečení ušito. Čím vyšší podíl přírodních vláken obsahují, tím se oděv příjemněji nosí. Přírodní látky oplývají jedinečnými vlastnostmi jako prodyšnos. Mnohdy také dokážou působit antibakteriálně. Jejich nákupem dopřáváme nejen vyšší komfort svému tělu, ale až oblečení doslouží, je na skládce snáze rozložitelné. Snažte se proto ve svém šatníku vyhnout umělým vláknům. Osobně mám z materiálů nejraději bavlnu, len, vlnu, kašmír, hedvábí, či konopí.

Zpracování

Pečlivé zpracování je dalším důležitým faktorem při výběru oblečení. Čouhající nitky, křivé či jinak deformované švy, žmolky, nesprávně sesazený vzor, šaty ztrácející napnutím tvar, lepené oděvní komponenty – to vše značí nekvalitní práci odvedenou ve výrobě. Lokální či zahraniční designeři a návrháři, kterým záleží na precizním zpracování a etickém aspektu výroby, mohou být tou správnou volbou. Upřednostněním tuzemského návrháře či švadleny navíc podpoříte další rozvoj řemesla.

Střih

Méně může být více. Na efektivnosti šatníku přidáme znalostí individuálního stylu, tvaru postavy. Jednoduché vzory, dobře kompatibilní neutrální barvy a slušivý střih jsou trefou do černého. Obzvláště co se fazóny oděvu týká, není dobré dělat kompromisy. Dobře padnoucí šaty poznáte tak, že vám budou sedět v ramenou, neodstávají, nekrčí se a mají odpovídající délku. Pečlivost při výběru se vyplatí, neboť kvalitní oblečení vydrží ve skříni po mnoho sezon. Některé své oblíbené kousky nosím už více než deset let.

Móda je uměním, ale také zábavnou hrou, která nám může přinést spoustu radosti. Správně sestavený šatník je základem úspěchu. A jak by měl vypadat? Záleží zcela na vašem vkusu. Držte se výše uvedených rad a vaše oblečené bude nadčasové, kvalitní, snadno kombinovatelné a každý kousek vám padne jako ulitý.

Zdroj fotografií: Unsplash