fbpx

Cvičení, které vás bude bavit

cvičení
  • Monika Maršálková

S nástupem nového roku se u velké části z nás obvykle projeví touha začít se sebou něco dělat. Nejčastěji se lidé pouští právě do cvičení. S pocitem, že tentokrát jim to opravdu vydrží. Jenže někteří po čase zjistí, že vybraný sport pro ně není, nebo stále hledají to pravé, co je skutečně nadchne. A další se i po třech měsících snaží k předsevzetí zdravého životního stylu dokopat.

S příchodem jara nastává další vhodná příležitost zjistit, jaký sport by vás mohl zaujmout. Máme pro vás několik tipů, které stojí za vyzkoušení. Prvním z nich je tabata, která vám nezabere moc času, a přesto je velice účinná. Navíc ji můžete cvičit i doma. Dalším cvičením je jumping, který si určitě zamilujete. Skákání na trampolíně je zkrátka zábava, ať je vám pět nebo třicet. A posledním tipem je Les Mills, kde si ze široké nabídky programů vybere každý a jen tak vás neomrzí.

Tabata

Tabata je velmi efektivní intervalové cvičení. Své kořeny má v Japonsku, kde jej začal využívat doktor Izumi Tabata (po němž nese název) k trénování vrcholových sportovců. Princip tabaty spočívá v tom, že jeden cvik děláte čtyři minuty. Interval je 20 vteřin a během nich byste měli vyvinout maximální úsilí. Každý cvik se opakuje osmkrát a mezi intervaly máte deset vteřin pauzu.

Výhodou tabaty je, že ji stačí cvičit jen třikrát týdně 30-60 minut. Začátečníci by měli postupovat opatrně a napoprvé to nepřehnat. Cvičit můžete jak s vlastní váhou těla, tak s cvičební pomůckami. Mezi základní cviky tabaty patří různé dřepy, kliky či plank, ale můžete dělat, cokoliv vás napadne. Důležitější je čas. Místo toho, abyste neustále hlídali stopky, si pusťte písničky, které jsou na tabatu přímo určené a mají časovač. Spoustu jich najdete na YouTube stejně jako videa s inspirací na cviky, které do vaší tabaty můžete zapojit.

Jumping

Přestože má toto cvičení anglický název, vzniklo v roce 2000 u nás v Česku. Jde o skupinové tréninky na speciálně vyvinutých trampolínách s opěrnými madly. Možná si při představě, že skáčete na trampolíně, vzpomenete na dětství a zábavu s tím spojenou. Jumping skutečně zábavný je, ale také se při něm dost zapotíte. Není to totiž ledajaké skákání. Zahrnuje aerobní cviky, posilování či balanční cvičení.

Hodiny probíhají pod vedením lektora a za doprovodu hudby. Díky dopadům na pružnou trampolínu nezatěžujete klouby, a je tedy vhodné i pro lidi s nadváhou. Za jednu lekci jumpingu bezesporu spálíte spoustu kalorií, vytvarujete si postavu, a navíc budete odcházet s dobrou náladou.

Les Mills

Vše začalo v roce 1968, kdy si čtyřnásobný olympionik Les Mills otevřel v novozélandském Aucklandu své první fitness centrum. V 80. letech se do podniku zapojil i jeho syn a o dekádu později už rodina Millsových začala přepisovat dějiny cvičení. Jejich cílem je přimět k pohybu co nejvíce lidí, proto nabízí hned několik cvičebních programů, aby si každý dokázal najít, co mu nejvíce sedne.

Každé tři měsíce vzniká nová choreografie na aktuální taneční hity. Tato doba je dostatečně dlouhá na to, abyste se choreografii naučili, a zároveň vás nezačala nudit. Mezi Les Mills programy patří třeba silové cvičení BodyPump, BodyBalance s prvky jógy nebo třeba Sh´Bam, což je zábavné taneční cvičení. Pozornost si zaslouží i Les Mills Barre inspirovaný baletem. Další programy a informace najdete na webových stránkách Les Mills.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash