fbpx

Řekněte to doplňky

  • Pavla Kalousová

Není třeba mít skříň plnou módních doplňků. Stačí několik správně vybraných, které dokážou udělat pomyslnou tečku za vaším outfitem a podtrhnout kouzlo osobnosti. Šperky, šátky, kabelky, klobouky, pásky – to vše umí pozvednout i zcela jednoduché oblečení. Zkrátka hra s doplňky je zábavnou součástí módy a fantazii se při něm meze nekladou. Jak s nimi tedy zacházet? Především s citem.

Šperky

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství šperků z různých materiálů, ze kterých si dovedou vybrat i ti nejnáročnější zákazníci. Nalezneme výrobky s perspexu, dřeva, skla, porcelánu a samozřejmě z drahých kovů. Obrovský skok dopředu udělali i tuzemští výrobci designových šperků. Při výběru je dobré se zaměřit na nadčasovost, kombinovatelnost s oblečením, které již máme doma ve skříni, a v neposlední řadě na to, odkud naše ozdoby pochází. K jednoduššímu, minimalistickému oblečení lze zvolit výrazné a klidně i velké doplňky, které do outfitu snadno zakomponujeme. Naopak u šatů s výrazným potiskem či barevností se mi osvědčilo držet se při zemi a volit drobnější skvosty v menším počtu.

Šátky

Šátky jsou skvělé, jelikož je lze uvázat na spoustu způsobů. Použít se dají nejenom na krk, ale i na zápěstí, jako ozdoba na kabelku nebo s nimi jde svázat vlasy. Materiály je lepší vybírat z přírodních vláken či s jejich vysokým podílem. Obvykle se používá hedvábí, len, bavlna, vlna, kašmír nebo jejich kombinace. Při výběru berte v potaz barevnost vaší pleti a vlasů. Šátek si přiložte ke krku, v klidu si ho prohlédněte a zamyslete se nad tím, jak na vás působí. Zda je materiál, ze kterého je vyrobený, příjemný na dotyk. K jednobarevnému oděvu v tlumených barvách se nebojte zvolit výraznou barvu a potisk. Naopak k výraznému oblečení vybírejte jednobarevný šátek.

Kabelky

Osvědčilo se mi mít doma kabelky v neutrálních barvách, jako je šedá, černá, tmavě modrá a tělová. Kabelku, kterou nosím každý den do práce, tím pádem jednoduše sladím se zbytkem outfitu a nemusím si s tím příliš lámat hlavu. Při výběru velikosti je dobré zapřemýšlet, co vše se mi do ní musí vejít. Také berte v potaz svou výšku a tvar postavy. Osobně jsem drobnější postavy, a tak se snažím volit spíše menší kabelku. Všeobecně platí, že čím vyšší a objemnější postava, tím větší tašku snese. Z materiálu se často používá kůže, která dokáže vydržet krásná desítky let. Zkrátka zraje jako víno, zapisují se do ní jemné vrásky a má svou patinu.

Klobouky

V poslední době je vídám na ulici stále častěji, což je skvělé. Klobouky jsou totiž krásné i praktické. V zimě nás zahřejí a v létě ochrání před sluníčkem. Zhotovují se z plsti (králičí, ovčí) a na léto ze sisalové slámy. Pokrývku hlavy nelze vybírat bez vyzkoušení, je nutné zajít do obchodu či k modistce, která klobouky vyrábí, a tam si vše pečlivě vyzkoušet. Správná velikost klobouku se měří nad ušima a je velice důležitá. Příliš malý nás bude nepříjemně tlačit a nadměrný nám s prvním závanem větru spadne z hlavy. Možnou alternativou ke klobouku je baret, který lze na hlavě nejrůzněji stylizovat a vytvořit tak velké množství vzhledů.

Pásky

Mají mnoho podob, barev a šířek. Opět platí, že větší postava si může dovolit širší, výraznější pásek, kdežto drobné nositelce lépe sedne jemnější, užší varianta. Praktické jsou neutrální barvy jako hnědá, černá, šedá, tmavě modrá, … Ale mít po ruce i jeden výraznější není na škodu. Můžete ho použít nejen ke kalhotám, ale i ke zvýraznění linie pasu přes šaty, saka a kabáty. Také pomůže zkrotit populární oversize oblečení.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash