fbpx

Půvab dánského hygge

  • Hannah Schönová

Také máte někdy pocit, že ten tmavý mrak zakrývá slunce už příliš dlouho? Co se oprostit od starostí všedního dne a zkusit šťastný způsob života podle dánského hygge? Stačí si najít něco krásného v každém, i tom nejběžnějším okamžiku a užít si zdánlivě obyčejných každodenních chvil. Ano, až tak snadné to je.

Kdybych měla rozplést význam pojmu hygge [hoo-gah] a popsat, co slovo zakořeněné v norském a dánském jazyce znamená, nejspíš by málokdo dočetl článek až do konce. Nejedná se totiž o příliš jednoduchou disciplínu. Zkusíme to ale jinak – zatáhněte si žaluzie, zapalte oblíbenou svíčku a zachumlejte se do deky. Co pociťujete? Příjemnou atmosféru, útulno na duši, chvíli uvolnění a prožitek přítomného okamžiku? Pak jste právě zažili hygge v praxi.

Podle Meika Wikinga, CEO Happiness Research Institute (Institut pro výzkum štěstí) v Kodani a autora knihy Hygge – prostě šťastný způsob života, je hygge jedním z určujících rysů dánské kulturní identity a nedílnou součástí národního DNA. Nepřekvapí nás proto fakt, že v dánštině nenahrazuje slovo hygge žádné synonymum. Také ho lze použít jak ve formě slovesa, tak přídavného jména. Běžně tak zaslechnete například větu: Bylo hyggeligt se s tebou opět setkat.

Dánsko, stejně jako ostatní severské státy, se dlouhodobě udržuje na předních pozicích žebříčku nejšťastnějších zemí světa. V loňském roce se umístilo druhé, hned za Finskem. Zajímavé přitom je, že tajemství spokojeného života Dánů (či obecně Seveřanů) netkví v permanentně slunečném počasí ani v oproti zbytku světa lepším ekonomickém zázemí. Jejich pocit štěstí vychází z pohledu na svět a životní filozofie. V té jednu ze zásadních rolí sehrává právě hygge, které je spojené s duševní pohodou, kouzlem vděčnosti a schopností spatřovat velké věci v maličkostech. Mezi nejšťastnější se pak řadí zejména ti, kdo se často setkávají se svými blízkými – pospolitost a důvěra je pro Dány velmi důležitá.

Pět smyslů, pět podob hygge

Dobrá zpráva je, že šťastný způsob života mají Dánové možná v DNA, ale naučit se mu může v podstatě kdokoli. Nemusíte tedy Dánům závidět, můžete být také šťastní. Naučit se vnímat hygge není vůbec složité. Stačí jej propojit s pěti základními smysly, podle kterých se rozlišuje i pět primárních podob hygge.

Chuť hygge

Přiznejme si, že trend odpírání si všeho dobrého nás nečiní příliš šťastnými. Přitom proč si nedopřát to, na co máme chuť, bez výčitek a s čistým svědomím? Je celkem logické, že pocit spokojenosti, štěstí a hygge je spojený nejvíce se sladkou chutí. Proto pokud chcete upéct bábovku, která bude hyggeligt, nezapomeňte ji ještě pocukrovat. Chcete večer strávený u filmu okořenit trochou hygge? Dopřejte si popcorn. A hlavně si ho pak nevyčítejte!

Vůně hygge

Asi každému se stalo, že ucítil vůni, která ho vtáhla zpět v čase a probudila dávnou vzpomínku. Hygge vůně je individuální a jedinečná, každý si se zážitky z minulosti spojuje jiné aroma. Jedno však mají společné: vyvolávají pocit bezpečí, vzbuzují příjemné emoce a připomínají šťastné chvíle.

Zvuk hygge

Déšť bubnující na střeše, hlasy jarní přírody, praskání ohně, vítr vanoucí za okny či letní bouřka. Tak by se daly shrnout ty nejpříjemnější a nejvíce uklidňující hyggeligt zvuky. Stačí jen zavřít oči a vychutnat si je.

Dotek hygge

Možná si vybavíte, jak jste v dětství pravidelně navštěvovali prarodiče. A místnosti, které překypovaly dotekem času. Staré, ručně vyráběné věci se považují za více hyggeligt než věci nové a kupované. Logicky – k první skupině vás totiž váže vzpomínka, emoce. Držet v ruce starý keramický hrnek, nosit ručně pletený svetr nebo přejet prstem po dřevěném povrchu, to zní pohodově.

Vidět hygge

Jedna z mých nejmilejších zimních aktivit je sledovat z malého vyhřátého pokoje sněhové vločky dopadající na zem. Abychom mohli hygge vidět a náležitě vnímat, musíme se zastavit. Hygge totiž nesouzní s dnešním uspěchaným světem. A ani nám nesvědčí, proto na chvíli vydechněte. Hygge také vyžaduje světlo, které je podstatné.

Aby se vám podařilo vnést do svého života hygge, nemusíte dodržovat žádná striktní pravidla, ani zásadně měnit životní styl. Stačí zavolat přátelům, sfouknout prach z deskových her a strávit kvalitně čas s někým, koho máte rádi. Neodpírejte si svá oblíbená jídla a vyprávějte si navzájem zajímavé historky. To vše nejlépe u krbu nebo v přítmí a v útulném prostoru, kde se budete cítit dobře.

Zdroj fotografií: Unsplash