fbpx

maomai TIP: Křehký Mikulov

  • Adéla Ščurková

Po vynucené dvouleté pauze se do Mikulova vrací křehkost. Špičky českého art designu v oblasti skla, porcelánu a sochařství se opět setkají na mikulovském zámku. Není to však jediný důvod k oslavě. Křehký totiž slaví 15 let od svého založení a 10 let od prvního křehkého festivalu v Mikulově. Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova proběhne od pátku 27. května do neděle 29. května 2022. Doprovodná výstavu etablovaných designérů, ale i nových tváří, designérských studií a školních ateliérů keramiky a porcelánu bude k vidění až do neděle 5. června 2022.

Českou značku Křehký založili v roce 2010 Jana Zielinski a Jiří Macek. Jejich cílem bylo navázat na dlouhou tradici české uměleckoprůmyslové výroby a přinést do domovů předměty, které dokážou proměnit všední okamžiky v mimořádné. Na svých kolekcích spolupracuje Křehký s předními designéry z celého světa. Jejich zadání je vždy stejně jednoduché: vytvořte pro nás produkt, ze kterého byste sami měli radost. Předměty, ke kterým se budou vracet vaše děti a vnoučata, předměty nejvyšší hodnoty – hodnoty daru, starožitnosti budoucnosti. Pro Křehký tak vznikají originální a často limitované kolekce předmětů. Všechny produkty se vyrábí ručně v českých porcelánkách, sklárnách či u malovýrobců.

Křehký je pak nejen výrobní značkou a producentem, ale také galeristou. Vybrané edice objektů se pod hlavičkou Křehký účastní tuzemských i zahraničních výstav a jsou zastoupeny v galeriích. S touto myšlenkou vznikl také festival art designu Křehký Mikulov. Víkendové setkání s galeristy a designéry se od ostatních designových festivalů liší tím, že nabízí zejména sběratelské kousky. Festival se za svou historii stal místem neobyčejných zážitků. Křehký Mikulov představuje oblíbenou příležitost pro setkávání milovníků současného art designu, galeristů a sběratelů.

Designová oslava

Letošní ročník bude pro zakladatele značky Janu Zielinski a Jiřího Macka velmi osobní. Kromě desetiletého výročí festivalu totiž slaví také 15 let samotné značky, která vznikla z lásky k českému designu. Organizátoři se proto rozhodli celý letošní festival zastřešit tématem Oslava a věnovat jej designérům, se kterými celých 15 let nejen v rámci značky Křehký spolupracují.

Mezi ně patří Maxim Velčovský, Klára Šumová, Michal Bačák, Jakub Berdych, Milan Pekař a celá řada dalších tvůrců, kteří si pro letošní ročník připravili řadu novinek. Například Maxim Velčovský vytvořil třetí edici ikonické Sněhové vázy, sérii takzvaných Literárních váz zase doplní nový přírůstek od ilustrátora Martina Lacka, který se nechal inspirovat klasickým příběhem o Odysseovi. Nebude chybět ani stálice české designérské scény, studio DECHEM, které se bude prezentovat instalací kvetoucí křišťálové zahrady, či Jakub Berdych, který zde oslaví 20 let fungování svého Design Studia Qubus. Desátý ročník však vedle známých autorů představí i nové tváře, školní ateliéry a studia.

Výstavu Oslava si mohou návštěvníci prohlédnout do 5. června 2022 v prostorách mikulovského zámku a letos také nově v domě U Divokého muže, sídle ateliéru Daniela Piršče, kde se budou konat také četné kreativní workshopy.