fbpx

maomai TIP: divadelní festival Regiony

  • Soňa R. Hanušová

Poslední týden v červnu patří v Hradci Králové již tradičně divadelnímu festivalu Regiony (dříve Divadlo evropských regionů). Letošní 27. ročník opět probere město z jeho obvyklé letargie a oživí ho činohrou, tancem, hudbou, … Celkem program nabízí 302 představení odehrávajících se na 38 různých místech, venku i uvnitř. Festival Regiony se koná od 24. června do 1. července, tak aspoň na jeden den do Hradce zavítejte.

Organizátory festivalu Regiony jsou Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a Kontrapunkt, který stojí za podobou Open Air programu festivalu. Rozšíření festivalu z klasických divadelních scén do ulic, parků a na náměstí proběhlo v roce 2000. Více než dekádu probíhal Open Air program sice ve stejné dny jako Divadlo evropských regionů, ovšem jinak na festivalu víceméně nezávisle. Teprve v roce 2015 oznámily všechny spolupořádající subjekty, že nadále budou program hradeckého divadelního festivalu připravovat společně.

Od té doby festival prodělal několik změn – v roce 2017 se z původních deseti dní srazil na osm a v roce 2021 změnil název na Regiony s podtitulem Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové. A i když tyto novoty ne všichni fanoušci přijali s nadšením, zůstává divadelní festival jedním z kulturních klenotů Hradce Králové.

V tomto roce se tématem festivalu, o jehož vizuál se postaral grafik Přemysl Zajíček, stala regenerace. A to hned ve dvojím podání: regenerace kultury i regenerace kulturou. Do programu se tak promítly nejen dozvuky pandemie, ale také ozvěny války. Ten přinese během osmi dnů nepřeberné množství divadelních představení od činohry přes alternu až po autorské divadlo, koncerty, besedy i workshopy. To vše se bude odehrávat v celém historickém centru Hradce Králové: v Klicperově divadle a Divadle Drak a jejich okolí, v Žižkových a nově také Šimkových sadech.

Zahraniční hvězdy

Letošní novinkou je také šestičlenná dramaturgická rada v čele s dramaturgem Klicperova divadla Martinem Satoranským. Ta sestavovala program s ohledem na téma letošního ročníku, ale také představuje to nejlepší, co se v divadelním světě za poslední dobu objevilo. Diváci se tak mohou těšit na pestrou skladbu festivalového repertoáru a také řadu zahraničních hostů z Itálie, Švédska, Norska, Polska, Francie, Belgie, Slovenska a Velká Británie.

Například na scéně Klicperova se představí sardinské Sardegna Teatro s inscenací Macbeth věhlasného italského režiséra Alessandra Serry. Tato inscenace, která posbírala řadu cenu v Itálii i na zahraničních festivalech a objela celou Evropu, bude v Čechách k vidění vůbec poprvé. Dalšími zahraničními hosty na scénách Klicperova divadla pak budou polský Teatr Ludowy z Krakova, který přiveze Čechovova Strýčka Váňu oceněného jako nejlepší polskou inscenaci roku 2021, nebo švédské Örebro Teater s Králem Learem, který je inscenovaný jako herecký koncert jediné herečky. Činoherní soubory ze Slovenska bude letos reprezentovat Štátne divadlo v Košicích s inscenací Netrpělivost srdce.

Na scénách Divadla Drak bude k vidění francouzská La compagnie Bakelite, která v několika představeních zahraje hned tři svoje inscenace, a belgická umělkyně Agnès Limbos (Compagnie Gare Centrale). Z Belgie přijede také skupina Tea Tree s inscenací Semínko, z Finska pak Livesmedlet Theatre s vizuálně působivou a tematicky aktuální inscenací Neviditelné země. Slovenské divadlo pak zastoupí skupina Odivo s mezinárodně úspěšnou a oceňovanou inscenací Světlonoš.

Domácí oblíbenci

Nezanedbatelnou část programu budou tvořit česká představení. Z tuzemských etablovaných scén nebudou chybět divadla Husa na Provázku, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Petra Bezruče, Městská divadla pražská, Naivní divadlo Liberec a další. Ze souborů na nezávislé scéně bude velká pozornost věnována Geisslers Hoffcomoedianten a Divadlu Continuo, které slaví dvacet, potažmo třicet let své existence. Diváci se rovněž mohou těšit na inscenace Divadla X10, A studia Rubín, divadla NOD, brněnského Divadla Feste či olomouckého Divadla na cucky. Pod širým nebem se představí Holektiv, tYhle, Vosto5, Činoherní studio Ústí nad Labem a mnoho dalších. Bohatý program se však neomezuje jen na činoherní či alternativní divadelní žánry, ale nabídne i žánry tanečního či pohybového divadla, jako je třeba inscenace Last Drop skupiny Stransky Art Company.

Crème de la Crème festivalu Regiony

Dramaturgická rada sestavila seznam bezmála třiceti představení, která si podle ní nesmíte nechat ujít. S její volbou se můžeme ztotožnit, zejména vyzdvihujeme soubor Vosto5 a jejich Sentimetal. Inscenace o divadelním festivalu v Hradci Králové je skvělou nostalgickou vzpomínkou na dobu, kdy se každý divadelní stan po potlesku proměnil v bar a party probíhala až do brzkých ranních hodin. A za sebe přidáváme ještě jeden tip, a to Legend of Lunetic divadla NoD. Když už jsme u těch sentimentálních a nostalgických chvilek.

Pátek 24. června

15:00 Divadlo X10: Úspěch
19:00 Sardegna Teatro a TeatroPersona: Macbeth

Sobota 25. června

16:00 La compagnie Bakélite: Nepřátelský
18:00 La compagnie Bakélite: Nepřátelský
23:00 Geisslers Hofcomoedianten: Zelenavý ptáček

Neděle 26. června

10:00 La compagnie Bakélite: Hvězdná show
11:30 La compagnie Bakélite: Hvězdná show
16:00 Le cabaret Nomade: Kaleido
22:00 La compagnie Bakélite: Vetřelci
22:00 Geisslers Hofcomoedianten: Jedem s medem

Pondělí 27. června

20:00 Nie Theatre: What the f**k is going on?

Úterý 28. června

16:00 NoD: The Legend of Lunetic
17:00 Klára Hajdinová, Linda Straub: K. O. City
17:30 Odivo a Ivan Martinka: Světlonoš
19:00 Teatr Ludowy: Strýček Váňa
20:00 Vosto5: SENTIMETAL – Noc, kdy na Kavčím plácku umřel Michael Jackson
a Orestés se na to jenom díval
21:30 La compagnie Bakélite: Vetřelci

Středa 29. června

10:00 Nie Theatre: What the f**k is going on?
19:00 Štátné divadlo Košice: Netrpělivost srdce
20:00 Vosto5: SENTIMETAL – Noc, kdy na Kavčím plácku umřel Michael Jackson
a Orestés se na to jenom díval
22:15 Holektiv: Vrány

Čtvrtek 30. června

17:00 Geisslers Hofcomoedianten: Tři ženy a zamilovaný lovec
18:00 tYhle: Suitcaseboarding
19:00 Husa na Provázku: Chazarský slovník
20:30 Compagnie Gare Centrale: V mém životě není nic, co by ukazovalo, že jsem ošklivá

Pátek 1. července

10:00 Compagnie Gare Centrale: V mém životě není nic, co by ukazovalo, že jsem ošklivá
16:00 Örebro Teater: Král Lear
17:00 Městská divadla pražská: Tesla
21:00 Geisslers Hofcomoedianten: 27 exekuční show Jana Mydláře