fbpx

Svět zakázkové krejčoviny

  • Pavla Kalousová

Zájem o oblečení ušité na zakázku se v poslední době dostává do hledáčku širší veřejnosti. Možná i vy jste již uvažovali o tom, že byste si nechali ušít šaty nebo oblek na míru. Co takový proces obnáší? Nic, z čeho byste měli mít obavu. V tomto článku vás provedeme světem zakázkové krejčoviny krok za krokem. Díky tomu budete vědět, co očekávat od první schůzky s vybraným krejčím i celkový průběh tvůrčího procesu.

Do kvalitních a nadčasových kousků se bezpochyby vyplatí investovat a svou skříň o ně obohatit. Z mého pohledu je zakázkové šití vhodné pro všechny, kdo v oblékání již nalezli jistou osobitost a od oděvu očekávají nadstandardní komfort. Také lze díky šatům ušitým na míru s přehledem zvládnout různé tělesné disproporce, a naopak vyzdvihnout přednosti postavy. Netřeba dodávat, že kvalita zpracování je vyšší než v běžně prodávané konfekci. Takto zhotovené oblečení vám bude dělat radost mnohem delší dobu.

V neposlední řadě také oceníte, že šaty od krejčové na sobě nemají viditelné žádné logo. Pozornost tak na sebe nestrhává jejich cena, ale pouze váš jedinečný styl. Bohužel u nás kompletně schází jedna generace švadlen a celý obor začíná takříkajíc od nuly. Proto nebuďte překvapení, že za jejich službami možná budete muset vyrazit mimo své bydliště.

Nyní k samotnému výběru. V současné době jsou módní salony propojeny s digitálním světem, což je skvělé. Z pohodlí domova si tak můžete prohlédnout nejen jejich práci a najít si krejčovou, jejíž výtvory budou odpovídat vašemu stylu, ale také si můžete projít reference zákazníků. Jakmile si vyberete „tu pravou“, stačí daný ateliér oslovit a domluvit si termín prvního setkání.

Od výběru látky po finální oděv

Když se rozhodnete svěřit svůj šatník do rukou krejčí, čeká vás několik schůzek. Během prvního setkání proberete vaši představu, kterou o oděvu máte. Někteří zákazníci mají jasno, co chtějí, a na místě pouze dolaďují detaily. Jiní si nechají poradit – ostatně mistr či mistrová svého oboru se orientují ve střizích, materiálech a technikách šití, a tak by měli být schopní vám pomoct s výběrem ideálních šatů pro vaši postavu.

Také bývá dostupný vzorník z ústřižků látek. Při dotyku ucítíte, jak je tkanina silná, pružná a příjemná na dotyk. To by vám mělo usnadnit rozhodování. Měli byste zvolit krejčovou či krejčího, s nimiž máte společný vkus. Ten se totiž částečně promítá do jejich tvorby. Pokud byste ale přeci jen šlápli vedle a nebyli si po první schůzce stoprocentně jistí svým výběrem, omluvte se a nechte si dostatek času na rozmyšlenou. Oblečení ušité na zakázku totiž nelze jednoduše vrátit či vyměnit, jako jsme zvyklí z obchodů. Pokud je naopak vše, jak má být a dle vašich představ, bude následovat další krok, měřené vaší postavy. Což je jeden ze základních pilířů kvalitně padnoucího oděvu.

Při druhém setkání si vyzkoušíte základní model a krejčová vše pečlivě upraví přímo na vaší postavě. Uvidíte, jak se materiál chová i jak vypadá při dopadu světla, ucítíte jeho strukturu na svém těle. V tuto chvíli šaty, které zkoušíte, nemají s finálním výrobkem mnoho společného. Vše je zlehka nastehované, z různých míst vykukují nitky a na látce jsou viditelné stopy křídy. Žádný strach, do posledního setkání tohle vše zmizí. Přesto si s sebou již na tuto zkoušku vezměte boty a spodní prádlo, které k šatům či obleku chcete nosit.

Důležité je, abyste s krejčovou otevřeně komunikovali a sdělili jí vše, co neodpovídá vašim představám. Pokud se v modelu necítíte pohodlně, řekněte to. Nyní je ten správný čas, kdy ještě lze mnohé změnit a tím i zachránit.

Na třetí zkoušce totiž už oblečení velmi připomíná výsledný produkt. V tuto chvíli nelze zasahovat do samotné konstrukce oděvu, pouze přizpůsobit detaily. Například výšku, ve které budou poutka na pásek, hloubku kapes nebo barvu zipu a knoflíků.

Poslední schůzka slouží k předání hotové zakázky, a to probíhá ve svižném tempu. Přesto si výsledný oděv pro jistotu ještě jednou vyzkoušejte. Ujistěte se, že vám padne jako ulitý a vše je v pořádku. Pokud ano, domů si odnesete zbrusu nový kousek do vašeho šatníku.

Šití na zakázku může být velmi příjemným rituálem. Správný krejčí či krejčová se do zákazníka dokáže empaticky vcítit a pochopit jeho osobnost. Díky tomu vznikne kousek, který ve vaší skříni zaujme čestné místo a zařadí se mezi oblíbence. Myslím, že není nutné mít velké množství šatů, zato by měly být kvalitně zpracované. Doufejme, že krejčovské řemeslo v následujících letech dál pokvete a objeví se řada talentovaných mistrů svého oboru.

Zdroj fotografií: Unsplash