fbpx

maomai TIP: Letní Letná

  • Soňa R. Hanušová

V pražských Letenských sadech vyrostlo několik obrovských šapitó, což znamená jediné. Začíná Letní Letná, mezinárodní festival nového cirkusu a divadla. Po dvou skromnějších letech připravili organizátoři velkolepý 19. ročník plný zahraničních hvězd, toho nejlepšího z domácí scény i bohatého programu pro malé diváky. Letní Letnou můžete navštívit od 11. do 31. srpna 2022.

První festivalový den bude patřit zahajovacímu představení, ohňové Propane Punk Show s řadou pyrotechnických efektů. Pouliční spektákl tvůrců z ohnivého lunaparku MansterVille a skupiny Blackout Paradox nabídne různé novocirkusové disciplíny, zejména akrobacii a flow arts. Vše řádně okořeněné ohnivými plameny. Tuto podívanou si nenechte rozhodně ujít, vstup je zdarma.

Zahraniční hvězdy

Jedním z hlavních hostů je švédský soubor Cirkus Cirkör, který přiveze novou verzi svého hitu Knitting Peace. Čeká vás originálně pojaté poselství míru se strhujícími artistickými čísly, živou hudbou a osobitou scénografií plnou příze a nití. Představení ohromí i ty, kteří kouzlu nového cirkusu zatím nepodlehli.

Naopak spíše pro fajnšmekry bude představení Terces francouzského novocirkusového mága Johanna Le Guillerma. Od něj klasickou akrobacii nečekejte, jeho šapitó je spíše laboratoří, jež zkoumá různá, doposud neprobádaná zákoutí cirkusu. Poslední z hlavních hvězd je španělský soubor Compañía de Circo „eia“ s energickým představení Nuye. Jeho tématem je dynamika vztahů, kterou prověří párová akrobacie, artistická čísla banquine i žonglování nohama.

Se sólovým představením dorazí z Havaje Thula Moon, která v minulosti působila i ve slavném Cirque du Soleil. Její specialitou je akrobatická obruč a neustále posouvá technické i umělecké limity této disciplíny. V Through The Truth se prolíná nový cirkus, fyzické a objektové divadlo. Kreativní chaos na Letní Letnou přiveze trio Monckton, Peden & Votkin. Jejich Optimismi už svým názvem naznačuje, že půjde o komediální show plnou klauniád, žonglování a hudby.

Trough The Truth, foto: Miloš Šálek

Česká scéna

První festivalový víkend bude patřit AirGym Art Company a jejich premiéře NonSen(s) připravené speciálně pro Letní Letnou. Čtveřice účinkujících přenese diváky do snového světa, v němž některé z obrazů budou důvěrně známé. Ať už se bude jednat o příjemné sny, nebo noční můry.

Program Letní Letné ozvláštní představení The Amphibian / Obojživelník. Pod názvem propojuje Feel the Universe Circus Company akrobacii a sci-fi. Autorská inscenace Ondřeje Holby And Who Is Useless Now? zase do nového cirkusu vtahuje téma umělé inteligence, jelikož vznikla s využitím AI a robotiky.

NonSen(s), foto: Vojta Brtnický

Zajímavostí letošní České scény je velké zastoupení ženských sól. Téma sebeurčení rozvíjí absolventka nonverbálního divadla Eva Stará v inscenaci Mass. O mezilidském kontaktu vypovídá Sandwritten Lenky Švolíkové, citlivé téma psychofarmak a terapií V kruhu zpracovala Klára Hajdinová a Eliška Brtnická se v dokumentární performanci Hang Out zamýšlí, jak děti tráví volný čas.

Chybět nebude ani soubor Losers Cirque Company, který na Letní Letné v roce 2014 v podstatě vznikl. Letos sice nepřipravil pro festival premiéru, jako tomu bylo zvykem v minulých letech, představí však své dvě novější inscenace. Konkurz, v němž dostává prostor nová generace akrobatů, tzv. baby losers, a Grandiózní, kde se naopak schází někteří za zakládajících členů company – Víťa Ramba, Jindřich Panský a Lukáš Macháček.

Filipíny na Letné

Kromě novocirkusových představení nabízí Letní Letná celou řadu dalších aktivit a bohatý doprovodný program. Například i letos návštěvníky čeká nahlédnutí do magického světa Filipín: Šapitó Aréna Filipína ovládnou exotické Don Papa drinky i vloni tolik oblíbená Don Papa střelnice. Výtvarnice Eliška Podzimková, která svými díly v rozšířené realitě návštěvníkům Letné přiblížila minulý rok poklady filipínského ostrova Negros, letos připravila další překvapení.

Aréna Filipína, foto: František Ortmann

Diváci se dále mohou těšit na Žonglérský den završená večerní galashow nebo na Stand’artní kabaret Divadla Vosto5, který již patří mezi stálice Letní Letné.