fbpx

maomai TIP: Mezinárodní festival DIVADLO

  • Soňa R. Hanušová

Od 14. do 21. září se v Plzni uskuteční jubilejní 30. ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO. Letos se diváci mohou těšit na 38 představení od 26 souborů z tuzemska i zahraničí. Festival přiváží to nejlepší za uplynulou sezonu nejen z činohry, ale také hudební, taneční, loutkové a pouliční divadlo.

Festival, který proběhne hned na několika plzeňských divadelních scénách i venku v ulicích, odstartuje už v úterý 13. září představením Sladký domov na kolečkách a premiérou inscenace Za/tím neviditelná žena. Tvůrci Jiří Šimek, Petr Šavel a Marta Ljubková chtějí vypovídat, o čem se často mlčí, jelikož je považováno za trapné. Hovořit o křehkosti, na niž mají právo i muži. Také experimentují s hranicemi toho, co je ještě divadlo. Kromě úterní premiéry mohou diváci 90minutové představení navštívit i ve středu 14. září, kdy festival oficiálně začíná.

Chazarský slovník, foto: Divadlo Husa na provázku

Hlavní program festivalu odstartuje kanadský herec Robert Lepage, který se českému publiku představí úplně poprvé. Inscenace 887 je cestou do říše vzpomínek. Číslovka odkazuje k číslu popisnému domu, v němž Lepage vyrůstal. Představení se dotkne nejen hercových vlastních vzpomínek, ale také kolektivní paměti. To vše na unikátní scéně, která skýtá řadu nečekaných překvapení.

Další hvězdou festivalu je švýcarský režisér Christoph Marthaler, který do Plzně přiveze svou novinku Ani ponětí. V ní se na chodbě jednoho zdánlivě obyčejného bytového domu potkávají dva zdánlivě obyčejní muži. Nic jiného už ale v nové inscenaci proslulého Christopha Marthalera obyčejné není: divák se ocitá v absurdním světě plném posmutnělého humoru a hudby.

Povídky z Vídeňského lesa 16. září představí litevský Valstybinis Jaunimo Teatras (Státní divadlo mladých). Slavná hra je ostrou kritikou maloměšťáctví v meziválečném období. Režisérka Yana Ross děj zasadila do současného litevského kontextu a provokativně proměnila deprivaci a ponížení po prohrané první světové válce ve „vítězné“ období po litevském znovuzískání nezávislosti v roce 1991.

Povídky z Vídeňského lesa, foto: Laura Vansevičienė

Nemálo provokativní bude také představení Shaxpearova myčka na ulici Kertész maďarského režiséra Viktora Bodó. Ten proslul svými remixy klasických divadelních textů, které rozebere a vytvoří zcela nové dílo. S klasikou pracuje novým, neotřelým způsobem, což mu vynáší řadu ocenění. Právě Shaxpearova myčka se stala inscenací roku. A to navzdory tomu, že se v představení objevují kosti, zvratky, plivance, nahota, zlomené prsty, drogy, míchání jedů, nekorektní slova, kouř, hlasitá hudba, alarmující zvukové efekty a několik litrů umělé krve. Poznali jste Romea a Julii?

Posledním zahraničním souborem, který vystoupí hned dvakrát, je Slovenské národné divadlo. Inscenace Než přijdou Stouni nabízí vtipné zamyšlení nad kulturním fenoménem, jakým je rock a jeden z jeho hlavních reprezentantů – skupina Rolling Stones.

Pestrý výběr představení nabízí také tuzemská divadelní scéna. Za pozornost stojí zejména inscenace Konec rudého člověka (pražské Divadlo v Dlouhé), Burian (liberecké Divadlo F. X. Šaldy) Tomáše Dianišky a Baletky (pražská Spitfire Company) Miřenky Čechové. Všechny se totiž nějakým způsobem promítly do letošních nominací na Ceny Thálie. Kromě nich se diváci mohou těšit také na netradiční pojetí opery (Opera Ibsen / Přízraky) v podání divadelního spolku JEDL, který letos získal ocenění Divadlo roku. Do Plzně zavítají taktéž soubory z Brna (Chazarský slovník / Divadlo Husa na provázku) či Uherského Hradiště (Slovácké divadlo / Její pastorkyňa). Pozadu nezůstává ani domácí scéna, Divadlo J. K. Tyla, které v pátek 16. září odehraje představení Králičí nora.

Konec rudého člověka, foto: Martin Špelda

Kromě samotných představení program láká také na besedy se zahraničními hosty. Plzeň zkrátka čeká týden nabitý tím nejlepším z české i zahraniční divadelní scény. Milovníci divadla by si tak neměli nechat ujít jedinečnou příležitost zajít na představení zahraničních tvůrců nebo na jednom místě zhlédnout tři inscenace nominované na Cenu Thálie.

Úvodní fotografie: 887, foto: Ex Machina