fbpx

Tři kousky čokolády denně vám prodlouží život

  • Advertorial

Málokoho by napadlo zařadit čokoládu na seznam zdravých potravin. A je pravda, že skutečně ne každá čokoláda si místo v podobném výčtu zaslouží. Za superpotravinu můžeme označit pouze kvalitní čokolády, které vznikají tzv. bean-to-bar. Pouze tehdy zůstanou zachovány všechny živiny. Důležité tedy je, aby nebyla průmyslově zpracovaná a zbytečně „nastavovaná“ cukrem. Pak si ji můžete dopřát každý den, a to naprosto bez výčitek.

Jak poznat tu pravou, zdravou?

Kakaové boby jsou bohaté na vitaminy, minerály a další příznivé látky. Samy o sobě mají různou chuť, stejně jako je tomu u kávových zrn. Ta se liší podle odrůdy, místa pěstování a plodin, které rostou v okolí. Jihoamerické boby tak mohou mít ovocnou, zemitou či oříškovou chuť. Oproti tomu kakaové boby z Afriky jsou většinou hořké. Jejich nevýhodou je také dětská a otrocká práce, která je na jejich sběr využívána, což se v Latinské Americe neděje. „Rozhodující je samozřejmě kvalita bobů. Až 90 % celosvětové produkce čokolády je z levných kakaových bobů z Afriky. Zde se právě nabízí paralela s kávou, která má své vyhlášené pěstitelské země. U kakaových bobů je zárukou kvality Latinská a Jižní Amerika. My odebíráme z rodinné farmy z Kolumbie, kde navíc dbají zásad udržitelného byznysu,“ upřesňuje Petr Kovařík z pražské čokoládovny Steiner & Kovarik.

Velmi důležitý je proces zpracování. Alchymie v podobě fermentace (kvašení) má významný vliv na konečnou chuť čokolády. Následuje sušení (ideálně na slunci) a pražení bobů. Zde je zásadní, aby teplota pražení nepřesáhla 120 °C. Řada čokoládoven, jejichž výroba probíhá způsobem bean-to-bar, si kakaové boby praží sama, aby zajistila stálou kvalitu. Poté následuje rozemletí na kakaovou hmotu, uležení, temperování a odlití čokolády do tabulky.

Průmyslová výroba oproti tomu nejprve z kakaového bobu odstředí kakaové máslo, které se z větší části prodá do farmacie či kosmetologie a do čokolády se vrací naprosté minimum. Následně vše nechá pomocí alkalizačního roztoku odkyselit, zbavit hořkosti a celkově zneutralizovat. Tím čokoláda ztratí nejen svou hořkost, ale také všechny benefity a chuť. Tu výrobci dohání cukrem a dalšími dochucovadly.

Jak poznat kvalitní čokoládu? Je to jednoduché, stačí si přečíst složení. V tomto případě platí, že méně je více. Samotná čokoláda by neměla obsahovat nic jiného než kakaové boby, příp. kakaové máslo, a sladidlo (ideálně panelu nebo kokosový cukr). Na obalu uvedená procenta pak určují poměr kakaa v čokoládě. Zde je naopak žádoucí co nejvyšší číslo. Značka Steiner & Kovarik nabízí dokonce 100% hořkou čokoládu Aluna. A složení? Kakaové boby a extrakt z pravé vanilky pro aroma. Toť vše. A právě takovou čokoládu můžeme s klidným svědomím označit za zdravou, ba dokonce vhodnou pro sportovce.

Zázračné účinky

Kakaové boby, kokosový cukr, kakaové máslo, potažmo i bean-to-bar čokoláda, obsahují velké množství flavonoidů, jež jsou známými antioxidanty. Chrání buňky před poškozením volnými radikály, a snižují tak riziko chorob. Čokoláda má také protisrážlivé účinky. Zlepšuje zdraví cév, průtok krve a činnost srdce. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Zabraňuje rozkladu kolagenu, a tak má blahodárný vliv i na naši pleť. Dodává tělu vitamíny A, B1, C, D a E a řadu minerálních látek: selen, mangan, zinek, vápník a měď. Kakaové boby patří mezi jedny z nejbohatších potravin na hořčík, pro sportovce tak kvalitní vysokoprocentní čokoláda představuje vynikající svalový relaxant.

Není žádným tajemstvím, že chuť čokolády v nás vyvolává slastné pocity. Stojí za tím zvýšení hladiny serotoninu v mozku vyvolané konzumací oblíbené cukrovinky. Látka thebromin zase působí povzbuzujícím účinkem, díky čemuž se zlepšuje mozková činnost. Žádný div, že se čokoláda označuje za superpotravinu. Ovšem pozor, pouze ta kvalitní.

Pokud právě takovou chcete ochutnat, zastavte se v prodejně čokoládovny Steiner a Kovarik ve Slovanském domě, v centru Prahy. Třeba hned zítra, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa se vám totiž ani v horku nerozteče.