fbpx

Designové kabelky z Česka a Slovenska

  • Pavla Kalousová

Nejen český, ale i sousední slovenský trh s módními doplňky se uspokojivě rozrůstá. Nalezneme na něm opravdu jedinečné kousky, které dokážou obstát i v konkurenci slavnějších zahraničních značek. To se týká obzvláště kabelek, bez nichž se dá obejít jen stěží. Jenže výběr té pravé je mnohdy nesnadný. Proto vám přinášíme tipy na opravdové skvosty, s nimiž vyniknete. Za každou značkou stojí um její zakladatelky a designérky, který vkládá do svých výrobků.

Denisa Adolfová

Značka nese jméno po své zakladatelce, která vystudovala oděvní design na vysoké škole ESMOD International v Paříži. Své zkušenosti tak sbírala zejména v zahraničí. Pracovala například ve firmě Delvaux, nejstarším domě s luxusními doplňky na světě. Ručně šité výrobky z dílny Denisy Adolfové vynikají jemností, nadčasovostí a precizním zpracováním. Na první pohled mě zaujalo použití geometrických tvarů. Patrná je též delikátní hra s formou, měkkostí, či naopak pevností materiálu. V jejích kolekcích se objevují jak elegantní větší tašky, tak i malá psaníčka.

ADEMI Studio

Designérka Adéla Mitrengová ve své tvorbě upřednostňuje kvalitu nad kvantitou. Její kousky jsou minimalistické a vyráběné s ohledem na udržitelnost. Kabelky se šijí z prvotřídní italské kůže Gruppo Mastrotto, ale vznikají lokálně, v malém městě poblíž Šumavy. Zatím poslední kolekcí ADEMI, představenou na zářijovém Czech Design Weeku, je Candy Shop. Spojuje v sobě hravost, nevšední tvary a barevné kombinace inspirované sladkostmi. Vybírat lze z fluidní Milkshake Tote bag, Dessert bag připomínající roládu se šlehačkou a Muffin case.

KRAS studio

Značku KRAS založila v roce 2015 Helena Krásová. Jejím hlavním zaměřením je výroba městských zavazadel, batohů, tašek a kabelek. Modely jsou koncipovány tak, abyste si mohli naplno vychutnat veškerá městská dobrodružství. Tedy s důrazem na minimalismus a praktičnost. Mimo to v sobě snoubí kontrastní prvky oblých a ostrých hran, mat a lesk. Skvěle se tak hodí i k formálnějším příležitostem. Každý typ produktu je obvykle dostupný v několika barevných provedeních.

Patrick Poppet

Inspirací pro název brandu Lucie Kalousové se stalo jméno jejího syna. První poppeteka spatřila světlo módního světa v roce 2019 a od té doby značka Patrick Poppet vzkvétá. Prémiové usně a další komponenty pocházejí z prosluněné Itálie. Kůže se získává z hospodářských zvířat, není tedy primární surovinou. Kolekce se nesou v elegantním stylu nepodléhajícímu času, obsahují skvěle kombinovatelné barvy a jistý minimalismus. To vše spolu s brilantním zpracováním dodává jejím kabelkám punc jedinečnosti. Ať už s nimi vyrazíte na obchodní schůzku či na večerní koktejl v baru, rozhodně zazáříte. Zvolit můžete například kousek z nedávno uvedené kolekce, jež vznikla ve spolupráci se značkou prosecca Mionetto.

PURE

Když se řekne PURE bag, vybaví se mi kombinace dřeva a kůže. Produkty této značky pocházejí z rodinného ateliéru v Rimavskej Sobotě, který založila Zuzana Szabo. Své nápady čerpá z čisté krásy přírody. Osobně se mi líbí použitý minimalismus, jednoduchost a strohost linií. Myslím, že přesně to dělá produkty PURE nevšedními. S touto kabelkou můžete vyrazit třeba na procházku městským parkem.

Dajana Rodriguez

V čele slovenské značky kabelek a módních doplňků stojí návrhářka Dajana Rodriguez, která má zčásti kubánské kořeny. Její rukopis je originální, nezaměnitelný a jednotlivé kolekce se od sebe výrazně odlišují. Za inspiraci jí slouží slovenské tradice, dějiny umění a ženy samotné. Kvalifikované řemeslné zhotovení je zárukou dlouhé životnosti výrobků. Moderní duch dnešní doby se zde prolíná s bohatými výšivkami, šik fazónami a širokou škálou barev. Nalezneme tu nejen modely na zvláštní příležitosti, ale i na každodenní nošení do práce.