fbpx

Obrazem: Kruhy na vodě

  • Monika Maršálková

Voda. Nezbytná součást přírody a člověka. Hraje důležitou roli v životě každého z nás. Má mnoho podob a pohled na ni se nikdy neokouká. Není se tedy čemu divit, že umělce odjakživa inspirovala a ti ji přenášeli na svá plátna. Vy se nyní můžete pokochat pohledem na vodní hladinu na více než sto obrazech v Galerii Kooperativy, kde probíhá výstava Kruhy na vodě.

Kruhy na vodě vznikají, pokud se naruší klidná vodní hladina. Mohou nám připomenout dětství, kdy jsme z břehu házeli kameny do vody a počítali, kolik se nám podaří udělat žabek. Rybáře s prutem v ruce zase zvednou ze židle s nadějí na úlovek. Mě při pohledu z okna na kruhy v kalužích napadlo zajít na výstavu. A na co asi mysleli malíři, když tvořili své obrazy s výhledem na vodní hladinu, v níž se občas objevily kruhy? Nad tím můžete zauvažovat v galerii pražské pobočky Kooperativy, konkrétně v ulici Pobřežní, což je pro tuto expozici dokonale příhodné.

Kruhy na vodě, foto: Galerie Kooperativy

Výstava Kruhy na vodě, jejímž kurátorem je Ivan Exner, nabízí díla téměř šedesáti českých malířů–krajinářů. Najdeme zde obrazy od 19. století, kdy se datují počátky českého krajinářství, do současnosti. Můžete tak sledovat, jak se během dvou století měnila nejen česká krajina, ale také způsoby krajinomalby. Na výstavě procházíte romantickou krajinou Antonína Mánese, pozorujete Koupání Antonína Hudečka nebo objevíte Tajné místo soudobého malíře Zdeňka Daňka. 

Kruhy na vodě, foto: Galerie Kooperativy

Většina tuzemských krajinářů našla svou inspiraci v českých vodách. Řek, potoků, rybníků i jezer je u nás požehnaně, ale takové moře, které zvěčnili Ivana Bachová nebo Vincenc Beneš, u nás nenajdeme. Nechybí ani francouzská krajina, kterou si oblíbil především Antonín Chittussi.

Kruhy na vodě, foto: Galerie Kooperativy

Na obrazech můžeme sledovat, jak se krajina – a s ní i vodní hladina – mění během roku. Každé roční období má co nabídnout. Bohuslava Dvořáka učarovala Krajina s říčkou z jara. Radosti léta přenesl na plátno Karel Langer. Václav Radimský namaloval Polabí na podzim a též Zima v Kalvodově podání je kouzelná. Na hladině vody můžeme kromě kruhů spatřit také odraz, díky čemuž se nám podívaná zdvojnásobí. Krásným příkladem je malba Duha (Zlinice v Písku) od krajináře Oty Bubeníčka.

Kruhy na vodě, foto: Galerie Kooperativy

Kromě zmíněných děl se můžete těšit na Otavu Václava Špály, uvidíte Rybáře Josefa Čapka a nechybí ani impresionistické veledílo Na lavičce od Antonína Slavíčka. Obrazy s krajinou, kde se leskne vodní hladina tu na vás počkají do 29. ledna 2023 a vstup je zdarma.