fbpx

Kabát, základ zimního šatníku

  • Pavla Kalousová

Kvalitní vlněný kabát je jedním ze základních pilířů zimního šatníku. Pokud si vyberete ten pravý, pak vás spolehlivě dokáže zahřát i v tom nejtřeskutějším počasí. Jistě se tak zařadí nejen mezi oblíbené a stylové, ale i praktické kousky vaší garderoby. Z toho důvodu se do něj vyplatí zainvestovat. Co je při výběru dobré brát v potaz, aby kabát splnil vaše očekávání?

Střih

Každé postavě bude slušet trochu jiný střih. Naštěstí máte k dispozici velké množství siluet, ze kterých můžete vybírat. Ležérní oversize, klasický vypasovaný, rovný tvar, … Mohli bychom se zde rozepsat o jednotlivých typech postav a k nim nejlépe sedících střizích, nicméně tento koncept vnímání módy v dnešní době již nehraje prim. Záleží pouze na vašem vlastním vkusu a abyste se v zakoupeném kabátě cítili pohodlně.

Kabát by vám měl dobře sedět v ramenou a poskytovat dostatek prostoru pro zimní oděv. Délku z vlastních zkušeností doporučuji pod kolena. Právě na ně vám může být neradostně chladno, pokud v zimě nosíte sukně či šaty. Promyslete, zda je také nutný rozparek. Sice vám umožňuje pohodlnější chůzi, ale v mínus deseti stupních vám kvůli němu bude pod kabát nepříjemně táhnout.

Látka

Velmi podstatným bodem je složení látky, nikoliv její tloušťka. Umělá vlákna, mezi něž patří polyester či akryl, vás nezahřejí. Navíc jsou neprodyšná a pohlcují okolní pachy. Oproti nim mají přírodní tkaniny výtečné vlastnosti. Nejčastěji se setkáte s klasickou vlnou (ovce), nepřekonatelně hebkým kašmírem (koza), angorou (králík) a mohérem (koza). Nejenom, že vás tyto textilie zahřejí, ale jsou ekologicky snáze odbouratelné. Na vyšší kvalitu poukazuje lesklejší a hladší povrch látky. V dnešní době jsou k dostání i takové, které při výrobě berou na zřetel etický chov zvířat. Na pultech obchodů naleznete také nejrůznější směsi těchto materiálů. Pro dosažení dostatečných termoregulačních vlastností by látka měla obsahovat minimálně 75 % přírodních vláken.

Výběr kabátu

Při nákupu takto nadčasového kousku, který budete nosit několik sezon, se řiďte vlastními pocity, nikoliv módním diktátem. Nechte si dostatek času, ať si v klidu můžete prohlédnout detaily, a nebojte se v něm projít po prodejně. Rozpažte ruce, abyste si ověřili, že vám kabát pěkně sedí. S sebou do kabinky si vezměte oblečení a svetr, které pod něj budete pravděpodobně nosit nejčastěji. Kabát by měl být dobře kombinovatelný i s dalšími oděvy, které již máte doma. Jeho barvu proto volte v některém ze základních odstínů: šedá, černá, béžová či tmavě modrá.

Kabát můžete nosit na mnoho způsobů. Skvěle doplní formální look s botami na podpatku a šaty i ležérní vhled s džíny. Rozmanitosti stylingů se meze nekladou. V hřejivém svrchníku si na vás zimní plískanice zkrátka nepřijdou.

Kam pro kabát vyrazit?

Pokud přemýšlíte, kam pro ten nejlepší kabát, doporučujeme následující české návrháře: Roji, Atelier Flannel, Monika Mongol, Josefina Bakošová / HARDDECORE. Aby vám bylo v zimě ještě tepleji, doplňte kabát o kožešinové šály a čelenky z dílny Mona Rosa.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash