fbpx

Instagramová poezie, pohlazení po duši

  • Hannah Schönová

Podzim je zde v plné parádě. Slunečné počasí střídá přítmí, déšť a mlha. Člověk má pocit, že všechna radost ze života vymizela, a má tendenci se uchylovat k lenošení v posteli a přílišnému oddávání se sociálním sítím. Jenže brouzdání Instagramem není zrovna vhodný způsob, jak zachránit strádající duši. Ledaže by místo růžových brýlí a bezcenného mrhání časem nabízel poetické prostředí plné útěchy, porozumění a rovnováhy. Možná vás překvapí, že na Instagramu právě takových profilů najdete spoustu. Využijte potenciál tvorby českých Insta-básníků, kteří svou kreativitou vybočují ze zajetých kolejí a nechte se omámit jejich poezií.

Než si však představíme umělce vyznávající novou formu literárního umění, měli bychom znát její kořeny. Vše odstartovala Rupi Kaur, která se jako první pasovala do role „Insta-básnířky“. Její popularita stoupala rychlostí blesku a v roce 2016 vydala v tištěné podobě svou první sbírku nazvanou milk and honey. Kniha se dostala na seznam bestsellerů New York Times a byla přeložena do 40 jazyků včetně češtiny. V roce 2020 Rupi Kaur přijala pozvání do slavné americké talkshow Jimmyho Fallona, což je poctou pro každého literáta. V současnosti se na svém účtu může pyšnit 4,5 miliony sledujících.

Po jejím masivním úspěchu přibývalo podobně laděných profilů. Autoři díky Instagramu získali statisíce fanoušků i vysněné vydavatelské smlouvy. Podobně laděná poezie pak přitahuje mladší i starší generaci především díky volnému verši a zjednodušenému charakteru. Oslovení širokého publika se stalo primárním záměrem.

Básně se často točí kolem rutinních problémů, jako je například láska a duševní zdraví. Nejedná se vždy o veselý námět. Obsah sahá i do problematiky společenského dění, avšak pro rozvoj širokého publika a pochopení jednotlivců, kterým se nedostává zasloužené pozornosti, je důležité otevírat i negativní témata. Ne všichni na světě mají příležitost navštěvovat kvalitní školský systém, takže přístupnost nového směru poezie je z hlediska vzdělávání velmi atraktivním krokem. Vše, co lze ve verších nalézt, je jen odrazem zkušeností a myšlenek spisovatele. Tento fakt je celým tajemstvím oblíbenosti. Rupi Kaur byla ochotná psát o osobním traumatu a uzdravení způsobem, kterému kdokoliv porozumí. Zahraniční Insta-básníci nabízí kvantitu společně s hodnotou. Jak si vede česká scéna?

@zkazena

Jako první představujeme charismatickou Kateřinu Stříbrnou. Její profil poskytuje útočiště ztraceným duším se zlomeným srdcem a dalším osamělým lidem. Vytváří bezpečný prostor skrze příspěvky, jež budují lásku k sobě samému. Stačí pár poklepů na chytrém telefonu a objeví se před vámi oáza klidu. Aktuálně si můžete koupit také její dvě knihy, Ze světa květin, vztahů a podobných radostí, o které musíme pečovat a Noční jízdy, plné kratších i delších textů, básní a citátů.

@asi_vesmir

Pocit, že je naše existence ovlivněná něčím mimo naše chápání, je sice neověřený, ale evidentní. Nevysvětlitelné náhody se stávají zásadním bodem instagramového účtu @asi_vesmir. Muž, jehož identita zůstává zahalena tajemstvím, nabízí nejen estetický zážitek prostřednictvím kouzelných fotografických přírodních úkazů. Cílem profilu je zlepšit den nejednomu čtenáři uceleným aktem myšlení. Většinou se jedná o jedno obyčejně neobyčejné souvětí.

@pise.b

Bára Vencálková píše pro ty, kdo pochopí. Touha porozumět lidem je vryta do básní bez přikrášlení. Úspěšná pisatelka přesáhla svoji tvorbu na sociální síti též do knižní podoby: Destilace, Na hraně, Texty, (Že)nám a Dialogy. Troufám si napsat, že v každém z uvedených děl najdete kus sebe a sílu lidskosti.

@zapiskyumelce

Pomyslný klobouk smekáme před Honzou Doležalem. Hudebník z indie-rockové kapely The Valentines se vedle hudby věnuje poezii. Jeho básně plné vztahů, milování i samoty jsou podané jiným stylem, než na jaký jsme u podobných témat zvyklí. Kontroverze dělá to, co píše, jedinečným. Grafická stránka a font písma připomínající rukopis umocňují jeho originalitu. Texty dolaďují od @katerinakresli.

@basnicky_pro_dospele_deti

Kdo se skrývá za tímto profilem? Známe pouze křestní jméno – Tomáš. Ten Instagram zásobuje pořádnou dávkou humoru. Nad jeho neokázalými, ale geniálními rýmy budete trávit mnoho času bez výčitek. Základem jeho práce je hra se slovy a největší motivací smích těch, kteří je čtou. Pokud zrovna neoplýváte nejveselejší náladou, nezoufejte. Rychlá pomoc v podobě vtipné básničky zachrání kdejakou bolístku.

Závěrem dodejme, že Insta-poezie vyvolala prudký zájem o poezii obecně. Záměna nové formy poezie za klasickou je vyloučená, i když může více předat díky již zmiňovanému prostému stylu. Vždy však bude prostor pro koexistenci obou variant a ani jedna není náhradou za tu druhou.

Úvodní fotografie: Unsplash