fbpx

Diáře na rok 2023, které neomrzí

  • Hannah Schönová

Konec roku pomalu klepe na dveře a diáře se opět prodávají hojně jako čerstvý chléb. Jejich oblíbenost není překvapením – udržují život v řádu a beze zmatku. Po celý rok jsou těmi nejlepšími společníky a odsouhlasí nám každičký stanovený cíl. Zapsání si předsevzetí, myšlenek nebo plánů je osvědčený způsob, jak udržet produktivní energii v běhu. Vybrali jsme deset favoritů z lokálního designového rybníčku, díky nimž už nebudete v uspěchaném světě ztraceni. Pokud stále nedáte dopustit na vůni papíru, zamilujete si všechny naše tipy.

papelote

Papírnictví papelote tvoří přímo s ukázkovým respektem k planetě. Papír tak pochází od certifikovaného udržitelného výrobce. Kolekce diářů 2023 inspirovaná sněním nese název (S)nový rok s podtitulem Tvoř, pracuj, plánuj, sni. Díky technikám jako rozpíjení akvarelových barev nebo rozprašování kříd vznikly abstraktní motivy, které zdobí desky oblíbených modelů Vega, Fabrico a Elemento. Poslední jmenovaný, týdenní diář s ručně ohýbanými deskami, vznikl ve čtyřech barevných variantách. Díky praktické velikost se snadno vejde do tašky i kabelky, zároveň zůstává dost místa na zápisky. Vychytávkou, kterou mnozí ocení, je kapsa na drobnosti a nahromaděné papírky.

Seženete na e-shopu papelote.

Diář Elemento, zdroj fotografie: papelote

Chaukiss

Továrna na radost Chaukiss je specialistou na roztomilosti v podobě přáníček, bloků, diářů a mnoha dalšího. Jejich diář pro rok 2023 je plný ilustrací tematizujících jednotlivé měsíce a roční období, ale také umně vyvedených motivačních hlášek. Naleznete v něm klasické měsíční rozvržení se spoustou místa pro poznámky či úkoly. Vedle toho obsahuje stránky zaznamenávající narozeniny, seznam četby a filmů. Tento diář má zkrátka prostor na vše, co potřebujete z hlavy dostat na papír. Vymazlený obsah je uschován v modrém přebalu se zlatými detaily.

Seženete na e-shopu chaukiss.

Diář Chaukiss, zdroj fotografie: Chaukiss

můj.

Tereza, jež za značkou můj. stojí, přichází se závanem kreativity a svobody. Nabízí limitované edice originálních diářů s autorskými motivy a dále diáře, jejichž vizuální podoba je čistě na zákazníkovi. Pomocí online konfigurátoru si vyberete barvu přebalu, gumičky a štítku s logem. Můj.diář funkci organizátora, motivátora a průvodce celým rokem bude zastávat na výbornou. Každodenní parťák totiž pomáhá kratšími doprovodnými texty. Letos nově obsahuje také sadu samolepek s kreslenými ikonami a piktogramy. Mysleli jste si, že diář nemůže mít duši? Designérka toto mínění úspěšně vyvrací.

Seženete na e-shopu můj.

můj.diář, zdroj fotografie: můj.

Doller

Všichni máme právo splnit si své sny. Honza a Jirka jsou toho důkazem. Doller začali vytvářet ve chvíli, kdy nenašli vhodný nástroj pro svůj time management. Nyní jsou pány svého času. Diář má týdenní přehled, ale je nedatovaný. Lze ho tak otevřít kdykoliv a hned začít plánovat. Uvnitř je doplněný motivačními citáty, které donutí k zamyšlení. Prostřednictvím vymezených úseků s trefnými otázkami vám pomůže každý měsíc poctivě zhodnotit. Současně nechává velkorysý prostor pro poznámky, myšlenky a sny.

Seženete na e-shopu Doller.

Diář Doller, zdroj fotografie: Doller

A Cup of Style

Nicole a Lucie jsou sestry, které se primárně věnují blogu A Cup of Style a stejnojmennému YouTube kanálu. Už pár let kromě blogu tvoří nejen pro své fanoušky také kvalitní produkty. Každý rok přivedou na svět ve spolupráci s nakladatelstvím Booklab nový diář v menším i větším provedení. Týdenní diář má řadu benefitů jako variantní to do listy, plánovače či samolepky pro ještě dokonalejší uspořádání. Rychlým lékem pro pochmurnou náladu se stanou malůvky od Anny Vančurové.

Seženete na e-shopu A Cup of Style.

Diář A Cup of Style, zdroj fotografie: A Cup of Style

Canli Store

S Neobyčejným diářem od designérky Veroniky Šrédlové zažijete neobyčejné chvíle. Každý měsíc překvapí novým vzhledem, a tím povzbudí k větší kreativitě i vás. To přijde vhod zejména při rozjímání nad novými úkoly a nápady. Zaznamenávání bude více zábavné za pomocí doplňujících listů. Tento diář, jako většina jiných datovaných diářů, obsahuje české svátky, zajímavé ale je, že nezapomíná ani na ty zahraniční – slovenské, rakouské, německé a polské. Na výběr je barevný diář s autorskými kresbami, nebo černobílý, který čeká na dotvoření svým novým majitelem. Tečkované strany umožňují vlastní přizpůsobení diáře.

Sežnete na e-shopu Canli Store.

Neobyčejný diář, zdroj fotografie: Canli Store

ePiPí

Adéla a Jakub, ilustrátorka a grafik, se před pěti lety rozhodli vzít životní štěstí do vlastních rukou a živit se tím, co je opravdu baví a naplňuje. Tak vznikla značka ePiPí. Jejich diáře lze začít používat už od prosince. Na levé straně jsou dny od pondělí do pátku a na straně pravé víkend s volným místem pro vlastní postřehy. Před každým měsícem najdete ucelený přehled. Strany zkrášlují autorské kresby přírodních úkazů. Zbývá si vybrat některý z něžných motivů. Vyhrají to u vás pomněnky, srneček či pestrobarevní ptáčci?

Seženete na e-shopu ePiPí.

Diář ePipí, zdroj fotografie: ePiPí

piiir

Papírnictví piiir, jež vzniklo jako diplomová práce Ondřeje Plášila, si zakládá na minimalizaci odpadu. Při výrobě svých produktů se inspiruje historickými postupy, jež propojuje s moderními technologiemi. Elegantně minimalistický diář je „papiiirovou“ klasikou s otevřenou vazbou, díky níž se dá otevřít do roviny. Pohodlí při zapisování je tak zajištěno. Varianta měkouš se může pyšnit 100% recyklovanou obálkou recyklovaná s příměsí kávového silverskinu a CO2 neutrálním papírem uvnitř. Poskytne vše, co se od správného diáře očekává. Navíc naleznete dvě záložky, místo pro vlastní záznamy a čtyřicet tečkovaných stran na konci.

Seženete na e-shopu piiir.

Diář měkouš, zdroj fotografie: piir

Formace

Malé papírnictví Formace provozují Veronika a Lukáš. Specializují se na ruční výrobu papírenských produktů s autorskou grafikou. Sešity, bloky, skicáky a plno dalších výrobků včetně diářů vzniká v domácí dílně, s ohledem na udržitelnost. Designéři používají ekologicky šetrný papír s obsahem 15 % bioodpadu z kukuřice a 30 % recyklovaných vláken. Diář, dostupný v šesti různých motivech, padne akorát do ruky. Zakulacené rohy předchází pomačkání a záložková stuha zjednoduší hledání. Preferujete-li u diářů pevnější obálku, která se hned tak neušpiní, s tímto nešlápnete vedle.

Seženete na e-shopu Formace.

Diář Formace, zdroj fotografie: Formace

tam&zpět

Na závěr se odchýlíme od pevného dvanáctiměsíčního řádu určeného k plánování schůzek a uchovávání vzpomínek. S Nediářem si život nalinkujete dle svých vlastních představ. Stránky s týdenním rozložením doplňují ty s měsíčními a ročními cíli. Do Nediáře se vejde vše, maličkosti i velké věci. Vedle listů s dlouhodobými plány je prostor pro mapování svého pokroku. A začít můžete třeba hned nebo až v únoru.

Seženete na e-shopu tam&zpět.

Nediář, zdroj fotografie: tam&zpět