fbpx

(Ne)tradiční české vánoční ozdoby

  • Monika Maršálková

Zdobení vánočního stromku k nejkrásnějším svátkům v roce neodmyslitelně patří. V některých rodinách se ozdoby dědí, jinde si je sami vyrábí, ale nejčastěji chodíme na lov do obchodů. Ať už se letos chystáte kompletně obměnit vzhled svého stromečku, nebo patříte k těm, kdo každý rok přidají do své sbírky jeden designový solitér, využijte některý z našich tipů. Přinášíme výběr několika (ne)tradičních českých značek, které se věnují výrobě vánočních ozdob.

Ozdoba

Začneme dlouholetou stálicí, která je na trhu téměř sto let. Na počátku stál pradědeček současných majitelů, Václav Berger. Nejprve obchodoval se skleněnými korálky a v roce 1930 začal s ruční výrobou vánočních ozdob. Nyní firmu řídí již pátá generace rodiny, a to Romana a Martin Juklovi. Z nabídky skleněných ozdob si můžete vybrat klasické malované koule, jedinečné špice, celou řadu figurek a mnoho dalších skvostů. Také lze objednat ozdobu se jménem na přání nebo si koupit domů kreativní sadu a pomalovat si ozdoby po svém. Pokud byste se chtěli nejen pokochat, ale i něco přiučit, Ozdoba pořádá každý všední den prohlídky ve své dílně ve Dvoře Králové.

Seženete na e-shopu Ozdoba.

Rautis

Rautis je rodinná firma z Poniklé, která se věnuje foukání skleněných perlí a výrobě perličkových vánočních ozdob. Toto jedinečné řemeslo má v Poniklé tradici již od roku 1902 a Rautis je poslední firma na světě, které se podařilo zachovat staré technologie a udržet výrobu. V roce 2020 bylo dokonce jejich perlařské řemeslo z Krkonoš zapsáno na seznam UNESCO. Všechny činnosti spojené s výrobou skleněných perlí si můžete prohlédnout v jejich dílnách v rámci exkurze. Rautis nabízí třeba andělská zvonění, hvězdy, vánoční řetězy či různé stolní dekorace, a to vše vyrobené z malých skleněných perliček. Pokud rádi tvoříte, určitě by vám neměl uniknout jejich hobby set, kde si podle návodu vyrobíte svou vlastní ozdobu.

Seženete na e-shopu Rautis.

Decor by Glassor

Glassor Decorations je česká rodinná společnost, která se specializuje na design, výrobu, prodej a export skleněných vánočních ozdob a sezónních dekorací. Firma ctí tradiční postupy, a tak každá baňka projde rukama zkušených foukačů a šikovných malířek. Kromě klasických koulí různých průměrů a barev tu najdete také špice, zvonečky, srdce a další. Každý rok se můžete těšit na nové vymazlené kolekce. Mezi naše oblíbené patří Zlatý příběh, Jmelí & Cesmína nebo Mrazivá něžnost, kde se snoubí pastelové tóny s dekorem ranních mrazíků. Pokud byste si chtěli ozdoby před nákupem „osahat“ máte možnost na prodejně v Liberci.

Seženete na e-shopu Decor by Glassor.

Rückl

Jedna z nejznámějších českých skláren svou historii datuje od roku 1846, kdy přičiněním Jana Rückla vznikla sklářská huť. Dalším významným milníkem bylo založení sklárny v Nižboru Antonínem Rücklem v roce 1903. Svou první zlatou éru značka prožívala od 20. do 40. let 20. století. Během komunismu byla sklárna znárodněna. Zpět do rodiny ji získal pravnuk prvního z majitelů Jiří Rückl, který ji od státu odkoupil zpět. Od roku 2017, kdy značka navázala spolupráci se sklářským designerem Ronym Pleslem, zažívá další zlatou éru. Kolekce nápojových setů, váz a karaf před Vánoci obohatily ručně broušené ozdoby. Některé mají jedinečný dekor, jiné svým designem odráží již existující kolekce jako například Krakatit, Odette a Love.

Seženete na e-shopu Rückl.

Tritica

Máte-li doma malé děti, zvířata nebo dokonce obojí, nejspíš hledáte ozdoby, které něco vydrží a dočkají se alespoň Štědrého dne. Než sklouznete k nákupu plastových dekorací, podívejte se na slaměné ozdoby rodiny Kratochvílových. Manželé Jana a Ivo se před 30 lety zamilovali nejen do sebe, ale také do slámy, která má pro ně cenu zlata. Za výrobou těchto slaměných ozdob stojí spousta práce. Sekání, sušení či bělení slámy předchází samotnému pletení. Na jejich e-shopu naleznete přibližně 45 druhů slaměných ozdob od nejrůznějších andílků, hvězd, zvonků až po řetězy.

Seženete na e-shopu Tritica.

Zahrada na niti

Pokud jste spíše minimalisté a nepotrpíte si na okázalost, ale přesto chcete svému domovu vdechnout vánočního ducha, máme pro vás ještě jeden tip. Zkuste závěsné skleněné aerárium od Zahrady na niti. Do ručně foukané koule z české sklárny si můžete dát cokoliv. Slušet mu bude jehličí, šiška i klasické vánoční dekorace. Do aerária lze vložit dokonce i svíčku, takže ze čtyř koulí můžete vytvořit i závěsný adventní „věnec“.

Seženete na e-shopu Zahrada na niti.