fbpx

Svetry upletené v Česku

  • Pavla Kalousová

Zima s sebou přináší mnohé radostné okamžiky, mráz maluje čarokrásné obrazce na oknech a sníh zahaluje krajinu do bílé přikrývky. Abyste ale toto roční období prožili v pohodlí, je dobré mít po ruce hřejivý svetr. Na českém trhu nalezneme velké množství designérů, kteří dokážou splnit vaše očekávání. Pletené výrobky od nich jsou nadčasové a šik. Nákupem lokálního produktu navíc podpoříte nejen místní značky, ale také životní prostředí. Jak si zvolit ty pravé a kam se pro ně vydat, se dočtete níže.

Nejprve si však řekněme, jak svetry vybírat. Mezi základní kritéria patří druh materiálu. Umělá vlákna nehřejí, jsou neprodyšná, přebírají pachy a zatěžují životní prostředí. Proto je lepší sáhnout po modelu z přírodní příze. Nejčastěji se používá ovčí vlna, merino vlna, alpaka, baby alpaka, mohér či různé jejich směsi. Liší se od sebe v mnohém, ale hlavně ve váze, jemnosti a hřejivosti. Pokud chcete vysoce hřejivý, hebký, a přitom lehký svetr, sáhněte buď po baby alpace nebo kašmíru. Je dobré pamatovat i na délku svetru. Přeci jen není nic příjemného pocítit závan chladu na zádech kdykoliv se ohnete.

Neméně důležitá je také správná péče o svetr, díky níž vám vydrží krásný po mnoho let. Doporučuji sledovat pokyny výrobce na etiketě. Používejte prací prostředky určené na vlnu a v pračce tyto materiály perte na speciální program. V opačném případě si svetr nenávratně zničíte. Dobré zkušenosti mám i s obyčejným ručním praním. Důležitá je stabilní teplota vodní lázně, která by neměla přesáhnout 20 °C. Po vymáchání svetr jemně promačkám a položím na připravený velký ručník, do kterého ho opatrně svinu a tím dokončím proces ždímání. Vlněný svetr nikdy nevěším, jelikož by se vlastní tíhou natáhl a tvarově deformoval. Ideální je proto ho vodorovně rozprostřít na sušák a poté složený uložit do skříně.

Boží svetry

Za značkou Boží svetry stojí Josef Vratislav Drábek. S jeho svetry v davu rozhodně nezapadnete. Působí velmi něžně a vyloženě vybízí k tomu, abyste se do nich zachumlali. Dále je charakterizuje oversize silueta a jemná barevnost. Nejlépe vyniknou v kombinaci s úzkými kalhotami.

MIK

Jana Pešatová Mikešová je majitelkou brandu MIK, pod jehož hlavičkou vznikají kousky v sofistikovaně ženském designu. Svetry mají zajímavou, výraznou strukturu a v kolekci převažuje základní škála barev v různé hloubce tónů. Na běžné nošení jsou tyto modely ideální.

Woolhof

Aneb svetry, které se dědí. Woolhof je značka Hany Hofmanové. Její produkty vynikají jemnou strukturou a poměrně konzervativní fazonou. Dostupné jsou v široké paletě barev. Styling si umím představit se slim kalhotami, případně plisovanou či koženkovou sukní.

Pokud hledáte cenově příznivější modely, není od věci porozhlédnou se v secondhandech, které většinou fungují i online. Patříte-li mezi zručně nadané, kteří si dokážou svetr vlastnoručně uplést, na YouTube najdete spoustu srozumitelných návodů. Pak už stačí jen kvalitní příze.

Úvodní fotografie: Unsplash