fbpx

Vánoční inspirace na poslední chvíli

  • Soňa R. Hanušová

Do Vánoc zbývají necelé dva týdny. Pokud jste s nákupem dárků ještě nezačali, máte nejvyšší čas. Trápí vás nedostatek inspirace? Mrkněte na naše tipy. Přinášíme přes 20 možných dárků z oblasti designu, módy či vybavení domácnosti. A jelikož jsme kulturní magazín s přesahem do gastronomie, nezapomínáme ani na radosti pro gurmány a milovníky kultury.

Design

Váza Garden Basic

Český sklářský výtvarník František Jungvirt patří mezi nejvýraznější talenty své generace. Mezi jeho nejčastější objekty patří vázy, k minimalistickému tvaru kolekce Garden se pak vrací opakovaně. Například vázy Garden Basic jsou nyní k dostání již ve 23 barevných variacích. Váza ve své nejčistší podobě snadno zapadne do bohémsky i elegantně zařízeného bytu. Vedle základní edice jsou k dostání i limitované Garden Rainbow, Garden Spring a Garden Midnight.

Seženete na e-shopu františek jungvirt.

Basic Garden, zdroj fotografie: františek jungvirt. / Anna Pleslová

Polární záře v obýváku

Zakladatelé e-shopu Lagom chtějí vnést kouzlo Skandinávie do našich životů. Skrze jejich kreativní sady můžete zažít atmosféru hygge a navíc si vyzdobit svůj domov vlastnoručně namalovanou dekorací. Dřevěný základ skýtá několik různých motivů, které si dotvoříte pomocí přiložených barev. Zda se budete držet návodu, nebo zapojíte vlastní fantazii, je pouze na vás, respektive obdarovaném. Za příplatek vám dárek rovnou i zabalí.

Seženete na e-shopu Lagom.

ABISKO – polární záře, zdroj fotografie: Lagom

Humor na zdi

Jiří Lubojacký aka Drawing Hat je fotograf, který se během pandemie začal věnovat grafice. Ve svých dílech se snaží zachytit esenci okolního světa, daný moment prohloubit a dát větší průchod emocím. V jeho tvorbě se objevuje určitý minimalismus ve stylu popartu – hravý, nespoutaný, s notnou dávkou humoru a nadsázky. Některé ilustrace pak vychází i z jeho vlastních fotografií. Na e-shopu Drawing Hat tak najdete osobité sítotisky a plakáty z přírodního papíru, jehož struktura se mění list od listu.

Seženete na e-shopu Drawing Hat.

Plakát Hrozný zmatek, zdroj fotografie: Drawing Hat

Příroda uprostřed města

LissWood jsou květinové a lesní obrazy v minimalistickém duchu. Díky tomu se hodí do jakéhokoli prostoru, domů i do kanceláře. Obrazy vznikají ručně, od sběru květin přes jejich lisování a lakování až po výrobu rámů. Každý kus je tak originál. Použitými materiály jsou pouze dřevo, sklo a samotná rostlina. Velikost obrazů začíná na 15 centimetrech a lze se dostat až k jednomu metru. Pokud si nevyberete z připravených variant, lze vytvořit obraz na míru.

Seženete na e-shopu LissWood.

Květinové obrazy, zdroj fotografie: LissWood

Nejen pro děti

Papírové skládačky PaperTime působí jako zábava pro děti, ale potěší i dospělé. Po složení totiž vznikne originální dekorace, která oživí interiér domácnosti. Výhodou také je, že není potřeba nic stříhat, skládačka dorazí již připravená ke složení. Stačí podle návodu zpřehýbat papír a slepit. Na výběr je celá řada zvířecích motivů. S PaperTime navíc darujete dvakrát – za každou objednávku nechají majitelé prostřednictvím organizace One Tree Planted zasadit jeden strom.

Seženete na e-shopu PaperTime.

Skládačka Zajíček, zdroj fotografie: PaperTime

Domácnost

Design v každém detailu

Značka KATY PATY vyrábí designová porcelánová svítidla, stolní lampy, zásuvky a vypínače. Trendem posledních let jsou minimalistická světla bez stínidla, svítidlo ROTO proto můžete zvolit s baldachýnem i bez něj, a to jako závěsné, na strop, stěnu nebo v podobě stolní lampy. Pracovní stůl nebo noční stolek zkrášlí také porcelánová lampička CUBUS, jež je k dostání v jemných pastelových i sytých barvách. Originální závěsné světlo VINA ve tvaru láhve pak ocení zejména milovníci vína. Bodové porcelánové osvětlení vytvoří příjemnou atmosféru v kuchyni, jídelně i obývacím pokoji. Všechna svítidla lze doplnit porcelánovými vypínači a zásuvkami v zaobleném tvaru inspirovaném říčními oblázky. Barevné spektrum ladí se svítidly.

Seženete na e-shopu KATY PATY.

Svítidla ROTO, zdroj fotografie: KATY PATY

Slyšet trávu růst

Konec roku je obdobím protkaným nejen příjemnými vůněmi cukroví, ale také vánočními tóny. Ať už preferujete kouzelné melodie koled, nestárnoucí vánoční hity nebo pohádky a filmy se sváteční tématikou, zvuk by měl znít příjemně a realisticky. S tím může pomoci domácí audio systém Sonos s křišťálově čistým zvukem. Nová generace soundbaru Sonos Beam s podporou Dolby Atmos zajistí, že zvuk z televize bude znít přesně tak, jak tvůrci obsahu zamýšleli, a vše, na co se díváte, vás vtáhne do děje. Soundbary od značky Sonos navíc využijete i při streamování hudby, podcastů a dalšího obsahu, které dnešní streamovací služby nabízejí.

Další variantou je Sonos Roam. Šikovný parťák nejen doma v rámci celého Sonos multi-roomu, ale také kdekoliv venku, na zahradě nebo na chalupě – lze totiž připojit přes Wi-Fi i Bluetooth. Nadčasový design, kompaktní velikost, vysoká odolnost vůči pádům, prachu i vodě a kvalitní poslech ocení každý obdarovaný.

Seženete na e-shopu Sonos.

Sonos Roam, zdroj fotografie: Sonos

Minimalistické a elegantní

MIN PAD je bezdrátová nabíječka na mobilní telefon, kompatibilní se všemi smartphony s Qi standardem nabíjení. Výrobce jako materiál používá dřevo namísto plastu, v souladu s minimalistickým životním stylem. Na výběr je jasan, dub nebo ořech a kulatý či čtvercový tvar. Některé varianty umožňují také vypálení vlastního textu. Min Pad díky svému jednoduchému designu zapadne do každého interiéru.

Seženete na e-shopu MIN.

MIN PAD, zdroj fotografie: MIN

Od polštářů po zástěry

Česká značka designových doplňků Butter Kings nabízí plno roztomilých „zbytečností“, které však dělají z bytu útulný domov. V nabídce najdete povlečení, polštáře, koberečky, rohožky, hrnky, polštáře či kuchyňské zástěry s různými motivy a atraktivních designech, jež lze vzájemně kombinovat. Novinkou v portfoliu je také obal na notebook ze 100% kanva bavlny, již lze prát a je příjemná na dotek. Ze stejného materiálu jsou též vyrobené polštáře, jež se hodí do vnitřních i venkovních prostor. Ti, kdo tráví hodně času v kuchyni, uvítají zástěru, jež ochrání jejich oblečení před neposednými surovinami. K ní rovnou přihoďte i chňapky a utěrky ve stejném designu.

Seženete na e-shopu Butter Kings.

Povlak na polštář Love Frida, zdroj fotografie: Butter Kings

Není nad pořádnou pánev

Pořídit ženě kuchyňské náčiní se nepovažuje za nejvhodnější dárek. Ovšem pokud máte jistotu, že vaření patří mezi její nejoblíbenější koníčky a čas strávený v kuchyni považuje za relax a nikoli povinnost, pak ji nic nepotěší více než kvalitní nádobí. Nebo jeho, neboť muži jsou u plotny stejně šikovní. Všem, kdo mají ke kulinářskému umění blízko, má česká značka Fabini co nabídnout. Třeba nerezovou pánev Lucca, jež se hodí na přípravu steaků i nedělních palačinek. Hodí se na všechny typy vařičů, ale lze ji použít i do trouby k zapékání. Kolekce Lucca obsahuje také pekáč, který najde využití při přípravě konfitované kachny, glazovaného bůčku i rýžového nákypu. Ať milujete sladké či slané, s Fabini půjde vaření jako po másle.

Seženete na e-shopu Fabini.

Pánev Lucca, zdroj fotografie: Fabini

Gastronomie

Jedlé i designové dárky z KRO Kitchen

Pražské KRO Kitchen vytvořilo vlastní řadu dobrot ve skle. Od kimchi přes ochucené oleje a omáčky jako piri-piri, demi glace až po vlastní grilovací koření, slaný karamel nebo oříškovou směs party mix. Kousek KRO si můžete pořídit v kterémkoli ze tří podniků, největší výběr je však v KRO Coffee na Vinohradské. V předvánočním období si zde navíc můžete nechat vybrané dobroty i dárkově zabalit.

Pro ty, kdo milují adrenalin a shánění dárků na tu nejposlednější chvíli, bude od 16. do 23. prosince v KRO Coffee probíhat také vánoční market. Kromě místních dobrot ve skle budou k dostání také čokolády z brněnské manufaktury Ajala a káva od doubleshot a Bailies Coffee Roasters. Kromě jedlých dárků můžete pořídit i produkty od spřátelených designérů jako papírnictví moe, keramiku od Daniela Machilla a bisquit ceramics, ručně vyráběné sojové svíčky PM candles a další.

KRO ve skle, zdroj fotografie: KRO Kitchen

Ještě něco do kredence

Pražský obchod s delikatesami Moje Kredenc nabízí pestrý výběr šunek, salámů, paštik, sýrů, těstovin, olivových olejů, marmelád, sladkostí a dalších specialit včetně (ne)alkoholických nápojů. Také zde před Vánoci nabízí možnost nechat si svůj výběr dárkově zabalit. Až tedy vyrazíte na lov dobrot na štědrovečerní stůl, přihoďte něco navíc pod stromeček pro své blízké.

Vánoční balíčky, Zdroj fotografie: Moje Kredenc

Energie od doubleshot

Česká pražírna kávy doubleshot přichází před Vánoci hned se třemi zajímavými variantami dárků pod stromeček. Všechna 300gramová balení s kávou – espresso, filtr i decaf – budou v prosinci zdobit ilustrace od výtvarníka Marka Ehrenbergera. Motivy jsou sice vánoční, ale obyčejné zvonky a stromky nečekejte.

Pro skutečné kávomilce nachystá doubleshot každý rok unikátí kávu. Letos půjde o kávu od Carlose Imbachiho, dvorního farmáře doubleshotu. Dárková limitovaná edice obsahuje dvě kávy, caturra a růžový bourbon, vypěstované a zpracované na stejném místě a stejným způsobem na kolumbijské farmě Buenavista.

Posledním kávovým tipem je předplatné, kdy každý první čtvrtek v měsíci obdarovanému dorazí zajímavá káva až ke dveřím. Často půjde o unikáty, které se do běžného prodeje ani nedostanou. U předplatného je možné zvolit délku (měsíční, čtvrtletní, na půl roku nebo na rok a nově také s neomezenou platností), druh kávy (espresso, filrt, decaf) a počet balíčku (od jednoho do tří).

Seženete na e-shopu doubleshot.

Kávové předplatné, zdroj fotografie: doubleshot

Ve spojení s uměním

Značka rumu Don Papa pravidelně spolupracuje s umělci, kteří každý rok navrhnou limitovanou edici tuby obklopující láhev. V letošním roce volba padla na českou multimediální umělkyni Elišku Podzimkovou, jež měla za úkol ve svém díle zachytit přírodní bohatství Filipín a ostrova Negros, odkud rum Dona Papa pochází. Na ostrově se totiž nachází značné množství živočišných druhů, které nikde jinde nejsou k vidění. Například prase visajanské, zoborožec rýhozobý, nártoun a plno dalších.

Podzimková se tak nechala inspirovat filipínskou zvířenou a její pestrobarevné dílo zobrazuje nejen stále činnou sopku Mount Kanlaon a filipínskou džungli, ale i její obyvatele: holuba krvavého, buvola tamarau či nártouna s doširoka rozevřenýma očima. Umělkyně navíc jako první využila rozšířenou realitu, a tak s pomocí aplikace Artivive se některé z ilustrací rozpohybují. Unikátní tuba od české výtvarnice pak ukrývá filipínský rum Don Papa Baroko, který několik let zraje na úpatí Mount Kanlaon v dubových sudech po bourbonu.

Seženete na e-hopu Warehouse #1.

Don Papa, zdroj fotografie: Warehouse #1 / Anna Postnikova

Rozinky v rumu

Základem likéru Legendario je kubánský rum, který zraje několik let v sudech po americkém bourbonu. Poté se v něm minimálně měsíc macerují rozinky a přidá se vymačkaná šťáva. Výsledkem je příjemně sladký nápoj, který perfektně doplní vánoční cukroví. Nyní je k dostání také v dárkovém balení s porcelánovým hrnkem se zlatým vánočním dekorem.

Seženete na e-shopu alkohol.cz.

Dárkové balení Legendario, zdroj fotografie: STOCK Plzeň-Božkov

Pro zástupce pivního národa

Vedle tradičního vína může radost pod stromečkem udělat také degustační set Headliners z experimentálního plzeňského pivovaru Proud. Kolekce obsahuje pětici lahví ze stálé nabídky Proudu napříč pivními styly: desetistupňová TheMže (svrchně kvašené pivo z kategorie piv označovaných jako Pale Ale), Soutock (žitná IPA o síle třinácti stupňů, která je zajímavá svým sladovým žitným charakterem, krásně hořká a voňavá po amerických chmelech), Cotel (hutnější, čtrnáctistupňový Stout, jehož chuťový profil je ideální právě pro zimní období), Ventill (světlý jedenáctistupňový ležák) a nealkoholické pivo Proovan, které v Proudu vaří ve stylu IPA.

Seženete na e-shopu Proudu.

Degustační set Headliners, zdroj fotografie: Proud

Móda

Oblečení pro gurmány

Sáhněte letos po klasice a pořiďte k Vánocům originálně zabalené kousky do pánského šatníku. V celio si snadno vyberete z řady „měkkých dárků“ pod stromeček, kterými uděláte radost. Pro gurmány hledejte ve vtipné kolekci inspirované jídlem, třeba trenýrky v pop cornu nebo ponožky jako sandwich. Pro elegány pak saka, rukavice či příjemné šály a domácí pohodáře potěší pohodlné mikiny s motivy z oblíbených filmů a seriálů nebo klasická pyžama.

Seženete na e-shopu celio.

Food kolekce, zdroj fotografie: celio

Jako z pohádky

Přesně takové jsou hedvábné šátky značky Silky Gang s motivy pohádek, bájí a legend. Na krk si tak můžete uvázat zlatou rybku, Mauglího nebo rovnou celý vesmír z nedávné kolekce plné geometrických tvarů. Martina Karafiátová, jež za vznikem Silky Gang stojí, oslovuje české ilustrátory a společně tvoří snové motivy. Ty pak přenáší na hedvábné, bavlněné nebo kašmírové šátky, dle preference svých zákazníků. Ve všech případech se bude jednat o originální dárek, který potěší nejednu ženu.

Seženete na e-shopu Silky Gang.

Kolekce Budulínek, zdroj fotografie: Silky Gang

Od hlavy k patě

Módu od lokálních návrhářů a designerů seženete v pražském SmetanaQ Showroomu. Do zimy perfektně padne mohérový klobouček Cat Hat od designérky Dominiky Kozákové, který rozzáří šedé ulice. Klasiku představuje značka alešbáry a její pletená čepice ozvláštněná pouze jemným květem.

Pohodlná trička nebo mikiny s volným unisex střihem, jež zahřejí i při těch nejchladnějších dnech, nabízí limitovaná kolekce Garden od Hany Frišonsové. Každý kousek je originál díky potiskům od umělkyně Evy Macekové, která na kolekci spolupracovala. Nadčasovým kouskem ze SmetanaQ dílny jsou také šaty NYMPH od české značky KAFKA, které lze nosit s páskem či bez. Přetransformovaný dámský top z pánských kravat a obleků od TRANSFORMER JACKET je pak tím nejlepším vánočním překvapením pro ty, kteří rádi dávají kouskům druhý život. Nezbytným doplňkem je kabelka, konkrétně pronikavě modrá Diane od renomované designérky Heleny Krásové.

Šaty NYMPH / kabelka Diane, zdroj fotografie: SmetanaQ

Z lásky k přírodě

Za značkou Tržiště štěstí stojí sestry Tereza a Veronika, které šperky ručně vyrábí ve své pražské dílně. Od samého začátku jim jde o symboliku, kterou mají klenoty svým nositelkám připomínat. Tvorbu inspirují hvězdy, přírodní živly a mystické symboly a elementy. Drahé kameny také mají působit harmonicky na lidský organismus. Proto v nabídce najdete náhrdelníky podle znamení zvěrokruhu nebo s kameny zastupujícími sedm čaker. Kromě náhrdelníků šperkařky vyrábí také náramky a náušnice, vše v jednoduchém a nadčasovém designu z přírodních materiálů.

Seženete na e-shopu Tržiště štěstí.

Náhrdelník Beran, zdroj fotografie: Tržiště štěstí

Pro elegány

Motýlky, kravaty, manžetové knoflíčky, kapesníčky či ozdoby do klopy – vše pořídíte na jednom místě v e-shopu Bubibubi. Vybírat přitom můžete z konzervativních jednobarevných variant nebo hravých pestrobarevných vzorů. Květinová kravata rozjasní každý oblek, motiv s planetami, golfisty nebo psy pak může udělat radost těm, kdo daným koníčkům holdují. Smutnit nemusí ani ženy, pro ně má výrobce připravené dámské motýlky a mašle.

Seženete na e-shopu Bubibubi.

Vánoční kolekce, zdroj fotografie: Bubibubi

Šperky k sežrání

Kreativní svět Fler.cz letos láká na sladké Vánoce. Část tvůrců totiž cukroví nejen peče, ale také ho věší na háčky na náušnice. Nádherné sladkosti, které vydrží minimálně do příštích Vánoc, nabízí například Circus Mind nebo misadrevova. Linecké, štolu i perníčky sice pečou také v troubě, ale nekousali bychom do nich. Jsou to totiž šperky z polymerové hmoty.

Seženete na e-shopu fler.cz: Circus Mind a misadrevova.

Náušnice Circus Mind, zdroj fotografie: fler.cz

Za zdravější oči

Brýle se mohou stát dokonalým módním doplňkem i těm, kteří žádnou vadu zraku nemají. Nedioptrické počítačové brýle chrání zrak při práci na počítači i při sledování televizní nebo mobilní obrazovky. Speciální skla vybavené Blue Light filtrem blokují modré světlo, zlepšují kontrast pro přirozenější barvy, redukují odlesky monitoru a poskytují tak vyšší zrakové pohodlí a úlevu očím. Z bohaté nabídky Lentiamo stačí vybrat ty pravé. Kromě nedioptrických brýlí na počítač najdete na e-shopu také pestrý výběr slunečních brýlí.

Seženete na e-shopu Lentiamo.

Meller CHAUEN ORANGE TIGRIS, zdroj fotografie: Lentiamo

Zážitky

Každý umí malovat

Kombinaci zážitku a umění nabízí ArtMoment, kde vás lektoři přesvědčí, že obraz zvládne namalovat skutečně každý. Tříhodinový lekce začíná welcome drinkem a teoretickým úvodem. Poté již účastníky čeká nejen tvořivý proces, ale také skvělé občerstvení, jelikož zážitkové večery probíhají ve vybraných pražských podnicích Vnitroblock nebo Spojka Karlín. Organizátoři nabízí elektronické dárkové vouchery, které jsou spásou nákupů na poslední chvíli.

Seženete na e-shopu ArtMoment.

ArtMoment, zdroj fotografie: ArtMoment

Na kulturu kdykoli

Vršovická kulturní křižovatka přichází s formou předplatného Vzletflix, se kterým můžete na kulturu vyrazit kdykoli budete chtít. Výběr programu v rámci předplatného je plně na divákovi, a dává mu tak prostor zažít rozmanité kulturní akce kolikrát do měsíce chce za vstřícných finančních podmínek. Předplatné je ve dvou hladinách: měsíční (499 Kč) a čtvrtletní (1399 Kč). Členové Vzletflixu pak mohou v den konání akce jednoduše dorazit na pokladnu, prokázat se průkazkou a užít si kulturu.

Seženete na e-shopu Vzletu.

Vzletflix, zdroj fotografie: Vzlet

Třikrát nový cirkus

Cirque du Soleil se v příštím roce vrátí do pražské O2 areny. Tentokrát dorazí se svou energickou show Ovo, která diváky zavede do říše hmyzu. Akrobatická čísla se tak inspirují jednotlivými druhy – od cvrčků, kteří se odrážejí od trampolín, až po hypnotického pavouka, který se kroutí ve své síti. Pestrobarevné, zábavné a trochu chaotické představení definuje nepřetržitá změť pohybu a energie, jež okouzlí naše vnitřní dítě. Představení se konají od 3. do 7. května 2023.

Seženete na Ticketportalu.

Také v příštím roce vyroste ve Stromovce šapitó Azyl78 a nabídne hned tři velká představení. Oblíbené a přelomové Cesty Cirku La Putyka, loňskou premiéru Kniha džunglí s oslnivou výpravou a novinku Horáček GEN XYZ. Pod show je podepsán Cirk La Putyka & friends, režie se ujal Rosťa Novák ml. Představení by mělo být směsí žánrů od kabaretu přes nový cirkus až po koncert. Dekadence a absurdita. Obraz a pohyb. Šanson a rap. Akordeon a elektronika. Živá kapela. Akrobaté, tanečníci, herci, muzikanti a hlavně osobnosti, které se setkají poprvé na jednom jevišti. Azyl78 se svým návštěvníkům otevře od dubna do června 2023.

Seženete na e-shopu Azyl78.

Azyl78, zdroj fotografie: Azyl78

Festival nového cirkusu Letní Letná oznámil první hvězdu jubilejního dvacátého ročníku, kanadský soubor Cirque Alfons. Po troufalém kabaretu Barbu a novocirkusovém muzikálu Tabarnak přijíždí akrobaté do Česka potřetí. Publikum čeká komicky živelný inscenace Animal. Letenské šapitó se stane farmou, jaká se jen tak nevidí. Cirque Alfonse ve své farmářské fantazii oživuje příběhy z dětství a klišé venkovského života. A to s virtuozitou, drzostí a humorem sobě vlastním. V lehce surrealistickém příběhu jednoho farmáře mají slepice zuby, kachny jsou trochu strašidelné a krávy dělají povyk. Festival proběhne od 17. srpna do 3. září 2023.

Seženete na e-shopu Letní Letná.

Úvodní fotografie: Unsplash