fbpx

Tipy na LGBTQA+ friendly knihy

  • Adéla Ščurková

Do Vánoc zbývá méně než dva týdny a my jsme se rozhodli pro vás připravit seznam knih, které byste si mohli přát nebo jimi obdarovat někoho z vašich blízkých. Těchto pět poutavých a originálních románů osloví mnohé napříč generacemi a jejich četba rozhodně nebude ztrátou času. Jsou o lásce, přátelství, zlomených srdcích i velkých životních rozhodnutích. A navíc jsou LGBTQA+ friendly.

André Aciman: Najdi mě

Andrého Acimana už možná znáte díky jeho předchozí knize Dej mi své jméno. Ta se dočkala filmové adaptace s oblíbeným a šarmantním Timothée Chalametem v hlavní roli mladého Elia. Najdi mě je volně navazujícím druhým dílem, kdy se za již dospělým Eliem vydává jeho otec Samuel na návštěvu. Ve vlaku z Florencie do Říma však potkává mladou ženu, která mu nadobro změní život. Zásadní krok dělá také Elio, který se rozhodne z Itálie přestěhovat do Paříže. Netuší však, že jeho dávná láska, Američan Oliver, má se svým životem také zcela nové plány a rád by se vrátil do Evropy.

Pauline Delabroy-Allard: Taková je Sarah

Sarah je divoká, nespoutaná, bohémská a okouzlující houslistka, která se nezřízeně žene životem. Nespoutaně se zamiluje do vdané matky a společně prožijí největší lásku svých životů, plnou vášně a utrpení. Destruktivní lásku, při které nedokážou žít jedna bez druhé, ale ani spolu. Jakmile tento okamžik nastane, velmi složitě hledají cestu zpět k sobě samým. Protože v té změti obrovské lásky chvílemi zapomněly, kým jsou jedna bez druhé. Strhující a svižný románový debut mladé Francouzky je svěžím vánkem v současné literatuře. Nebudete litovat.

Tomasz Jedrowski: Plavec ve tmě

V Polsku se píše rok 1980. Ludwik prožívá své poslední prázdniny před nástupem na univerzitu a na zemědělské brigádě potkává Janusze. Spřátelí se a společně tráví léto. Pracují, koupou se v jezeře a čtou zakázané knihy. Ludwik si začíná uvědomovat, že k Januszovi cítí lásku. Po rozpálených letních dnech se však oba vracejí do Varšavy, kde vystupují vstříc nemilosrdné realitě. Je třeba se rozhodnout, jak se svými životy nadále naloží. A s největší pravděpodobností budou muset učinit nejtěžší volbu ve svých životech.

Daniel Krejčík: Nadělení

Sáhněte po knížce, jež vypráví příběh kluka z hrobníkovy rodiny, který začal žít se svým princem na zámku. Že je to pohádka? Není! Račte se přesvědčit sami. Daniel si totiž skutečně přál žít s princem na zámku. Jenom si nedal dostatečný pozor na to, jak si to přeje. A jeho přání se mu splnilo dříve, než si ho stihl celé pořádně promyslet. Více vám nebudeme prozrazovat a jestli herce Daniela Krejčíka ještě neznáte, máte příležitost to napravit. Vtipné a zábavné příhody ze zámku jsou tou pravou odlehčenou četbou na dobrou náladu.

Hanya Yanagihara: Malý život

Čtveřice spolužáků z vysoké školy se společně přestěhuje do New Yorku a vyráží vstříc své dospělosti. Během několika následujících desetiletí se jejich vzájemné vztahy prohlubují a nabírají temnější odstíny, poznamenané závislostí, úspěchem a pýchou. Ale jak si každý z nich dříve či později uvědomí, největší výzvou je pro ně pro všechny Jude; ve středním věku děsivě nadaný soudní advokát, ale v soukromí stále zlomenější člověk. S myslí i tělem zjizvenými hrůzným dětstvím a poznamenaný takovým traumatem, až se sám bojí, že ho nikdy nedokáže překonat – a že jeho minulost bude navždy určovat jeho život. Hanya Yanagihara mistrně předvede, jak se větu po větě láme lidské srdce.

Úvodní fotografie: Unsplash