fbpx

maomai TIP: do Prahy na víkendový lov dárků

  • Soňa R. Hanušová

Poslední adventní víkend je tu a vy pořád nemáte jediný dárek? Pokud nepatříte mezi ty, kdo Vánoce nijak neřeší a neprožívají, je načase vyrazit na lov. Kam? Co třeba do Prahy? Nasát atmosféru adventních trhů, odolat trdelníkům, byť voní skořicí do dáli, a proplout davy na místa, kde seženete dárky pro dědu i nejlepší kámošku. Tak pozor, ke startu připravit, 3, 2, 1, teď!

Vánoční market v KRO Coffee

Do oblíbené kavárny na náměstí Jiřího z Poděbrad to můžete vzít přes trhy na náměstí Míru. Nebývá na nich tolik lidí jako na Staromáku a chrám sv. Ludmily jim tvoří hezké kulisy. Do KRO Coffee navíc nemusíte zase tak spěchat, jejich vánoční market probíhá od 16. až do 23. prosince.

Pořídíte zde hlavně jedlé dárky, ať už přímo z kuchyně KRO (například kimchi, slaný karamel, směs oříšků, ochucené oleje a různé omáčky) nebo od spřátelených výrobců. K dostání tak budou čokolády z brněnské manufaktury Ajala nebo káva z pražíren doubleshot či Bailies Coffee Roasters. Pokud patříte mezi fanoušky KRO, kupte si dárek i pro sebe v podobě merche. Je libo ponožky s ikonickým kuřetem nebo tričko s motivem rotisserie?

Kromě dobrot zde nakoupíte produkty od vybraných designérů: keramiku od Daniela Machilla a bisquit ceramics, radosti z papírnictví mou a Atelier Bozgudanov, ručně vyráběné sojové svíčky PM Candles, kovové výrobky od space of space a plno dalšího.

MINT Market

Dárky od českých designérů seženete v pátek 16. a sobotu 17. prosince také v hale 13 Holešovické tržnice, kde se koná MINT Market. Tentokrát představí pestrou nabídku více než 90 tvůrců převážně z Česka, ale i Slovenska a Ukrajiny. Najdete zde téměř cokoli, od ručně vyráběných šperků a kabelek od lokálních návrhářů přes bio kosmetiku, svíčky a porcelán až po hračky pro děti a doplňky pro zvířecí mazlíčky.

Swap ve Vzletu

Máte z loňských Vánoc dárky, které stále leží nepoužité ve skříni? Popadněte je a hurá s nimi do vršovické kulturní křižovatky Vzlet, kde v pátek 16. a sobotu 17. prosince proběhne velký vánoční swap – výměna věcí, které se nehodí vám, za věci, které se nehodí někomu jinému. Záměrem je zbavit se smysluplně přebytečností a udělat jimi radost někomu dalšímu, proto by vše mělo být zánovní a v perfektním stavu.

Jak swap funguje? Do Vzletu potřebujete vstupenku a registraci. Pak už jen stačí dorazit spolu s oblečením, knihami, dekoracemi do domácnosti, šperky, drobnou elektronikou, kterou nevyužíváte, a podobně. Na oplátku si můžete odnést, cokoli se vám zlíbí. No řekněte, zvládli byste letošní dárky pořídit levněji a udržitelněji?

Akce, kterou zastřešuje Swap Prague, se ponese v japonském duchu. Kromě svařáku vás tak v sobotu odpoledne čeká i zelený čaj a dozvíte se něco o kompostování bokashi. V pátek se pro změnu bude od 19 hodin promítat film Hořká strana čokolády.

Vánoční blázinec Na zábradlí

Poslední adventní neděli 18. prosince provoní Divadlo Na zábradlí purpura a skořice, rozezvučí melodie vánočních koled a prozáří jas svíček. Také zde se budou prodávat dárky, ovšem jen vstupenky na představení nečekejte. Divadlo nedávno rozšířilo svůj merch a trička s replikami z oblíbených inscenací doplní série barevných kulichů s logem divadla nebo nápisem „divák“.

Na adventním tržišti představí své výrobky i herci a zaměstnanci divadla. Těšit se tak můžete na second hand Johany Matouškové a Miloslava Königa, svíčky a bylinky Barbory Bočkové, kimchi Jiřího Černého, zavařeniny manželů Vyorálkových nebo uzeniny Petra Čtvrtníčka. Prodej je pojatý charitativně, čtvrtinu výdělku z akce věnují divadelníci na konto spolku Buď láska, který již od začátku ruské invaze na Ukrajinu poskytuje materiální pomoc lidem v zasažených oblastech.

Samozřejmě nebudou chybět ani zmíněné vstupenky, dárkové poukazy a různé varianty předplatného včetně členství v čerstvě založeném mecenášském programu Klub štědroňů. Ten umožňuje věrným divákům podpořit své oblíbené divadlo a výměnou získat neopakovatelné zákulisní zážitky a další výhody.

Úvodní fotografie: Unsplash