fbpx

Tipy na knihy pro ženy

  • Adéla Ščurková

Mámy, babičky, tety, kamarádky a jiné důležité ženy v našich životech nebývá příliš snadné obdarovat. A už vůbec ne knižními dárky. Proto jsme pro vás připravili seznam pěti zajímavých letošních knižních novinek českých autorů a autorek, kterými byste se do vkusu či zájmu trefit mohli. Račte si vybrat.

Jakub Železný: Kinského zahrada

Kdo by neznal Jakuba Železného? Novináře a moderátora hlavní zpravodajské relace v České televizi. Tento charismatický muž neváhal zabrousit do literárních vod, snad po vzoru své milované maminky Marty Davouze. Jeho povídkový soubor čítá dvanáct příběhů, které se odehrávají v prostorách Kinského zahrady. Jde o krátké povídky o lásce, bolesti, trápeních a životních rozhodnutích, která sám autor ve svém životě udělal. Příběhy o ženách, které možná kdysi miloval.

Linda Bartošová: Novinářky

Bývalá zpravodajská kolegyně Jakuba Železného, Linda Bartošová, letos taktéž vydala svou literární prvotinu. Jedná se o zajímavý soubor rozhovorů se ženami napříč mediálním světem. Linda se nebojí předních českých novinářek ptát na otázky týkající se genderové diskriminace, mateřství a jiných „překážek“, kterým v průběhu své úspěšné kariéry musely čelit. V knize najdete rozhovor s Danielou Drtinovou, Světlanou Witowskou, Lenkou Kabrhelovou nebo Hanou Řičicovou. Inspirativní povídání se ženami, které píšou o tématech, jež hýbou světem, nebo rovnou řídí velké mediální domy.

Scarlett Wilková: Až uvidíš moře

Neméně zajímavou knihu letos vydala také novinářka Scarlett Wilková. Ta rozhodla otevřít téma, jaké to je být cizincem ve vlastní zemi. Co se dělo napříč posledními desetiletími s řeckou komunitou, která se do českých zemí přistěhovala po roce 1948? Dvě dcery řeckých uprchlíků, dva životy mezi dvěma zeměmi. Jaké to je, když se dítě v deseti letech ocitne samo v daleké cizí zemi, neumí jazyk, neví, kam se ztratili jeho rodiče, a vůbec nechápe, co se s ním stalo? Toto prožívaly v roce 1949 tisíce řeckých dětí, kterým po občanské válce v Řecku poskytlo Československo azyl. Mezi nimi byly i dvě osamocené holčičky Sotiria a Koula. Na pozadí jejich osudů se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria a Koula řecké moře? A kde jsou vlastně doma?

Šárka Homfray: Proč jsme tak naštvané?

Soubor čtyřiadvaceti trefných, vypointovaných a daty podložených esejů odborové právničky, publicistky a feministky Šárky Homfray popisuje společenské postavení žen v současném Česku, kde jsou výchova, životní volby a dráhy žen a mužů do značné míry odlišné. S ironií sobě vlastní komentuje genderové rozdíly projevující se ve škole, v práci, ve vědě, v politice i ve zdravotnictví. Vychází při tom jak ze zkušeností vlastních, potažmo žen ve svém okolí, tak z četných společenskovědních výzkumů a analýz, především pak českého původu. Zjišťuje, že věci, které se ženám dějí, nejsou náhoda nebo smůla, ale vycházejí ze společenského nastavení. Cílem knihy Proč jsme tak naštvané je verbalizovat vztek, který v ženách neférový systém probouzí, a transformovat jej do účinných strategií vedoucích k pozitivní změně české společnosti.

Martina Viktorie Kopecká: Deník farářky

Kniha slavné české farářky, která byla ve Vatikánu i ve StarDance, pojednává o životě někde mezi nebem a zemí. O tom, že Boží cesty jsou nevyzpytatelné, ví nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká své. Valnou většinu jejího života se nezdálo, že bude aspirovat na službu v církvi – a přesto je dnes výraznou postavou Církve československé husitské. Jak vypadá život moderní farářky? To se dozvíte v jejích zápiscích, které se odvíjejí v rytmu církevního roku a nabízejí neopakovatelný vhled do zážitků ženy-kněze: od bohoslužeb až po setkání s papežem Františkem. Neotřelá dobrodružství jedné odvážné ženy, která se vydala na jednu z nejobtížnějších cest vůbec, cestu k Bohu.

Úvodní fotografie: Unsplash