fbpx

maomai TIP: SELEKCE 2022

  • Soňa R. Hanušová

Nová galerie Curator Contemporary, jež zahájila činnost v prostorách na Malé Straně, představuje svůj druhý výstavní projekt. SELEKCE 2022 je výběrem mladých a výrazných designérů a designérek pod hlavičkou Czech Design Week. Výstava je prodejní a potrvá do 20. ledna 2023.

Název Curator Contemporary oživuje původní význam slova kurátor (opatrovník, pečovatel), a to nejen v aktuálním chápání jako pečující o umělce, ale i o sběratele. Contemporary pak odkazuje k časovosti – galerie se zaměří na současné žijící umělce. Výstavní prostor v ulici U Lužického semináře převzala po více než dvacetileté činnosti Galerie Peron kurátorka Bára Alex Kašparová.

SELEKCE 2022, foto: Anna Pleslová

Výstavní harmonogram galerie se věnuje třem hlavním koncepčním liniím. Tou primární je dialogické propojení obrazu a plastiky. Další výstavní linií jsou tematické výstavy, které budou spojeny s přednáškami a rozletem do pádných filosofických, antropologických či sociologických diskursů. Třetí výstavní linií je pak akcent na představení současných designérských přístupů na pomezí designu a volného umění. Proběhnou také pravidelné výstavy prací oceněných designérů a designérek cenami Czech Design Award v exkluzivní spolupráci s Czech Design Week.

SELEKCE 2022, foto: Anna Pleslová

SELEKCE 2022

Aktuálně Curator Contemporary uvádí kolektivní výstavu mladých designérských talentů, koná se od 21. prosince 2022 do 20. ledna 2023. Představí se zde čtrnáct autorů a autorek, konkrétně se jedná o díla Anny Rauferové, Adély Anny Kokešové, Františka Jungvirta, Gréty Kušnírové, Jana Jánoše, Juliány Brnákové, Kristýny Mikoláškové & Terezy Drobné, Marka Hanáka, Markéty Masnicové, Pavlíny Šváchové, Petry Kmošťákové, Petry Švejdarové, Tomáše Kučery a Viktora Tabiše.

Exponáty v podobě skleněných objektů a porcelánových setů zastupují křehkost, ale také hravost, udržitelnost a důraz na ekologii. Vybraní umělci využívají nových technologií, jež kombinují s tradičními postupy a respektem k řemeslu. Prostory jednoho z nejstarších domů na Malé straně tak na pomezí roku ožijí současným užitým designem na pomezí volného umění.