fbpx

Inovace na módním poli

  • Pavla Kalousová

Inovativní materiály hýbou světem a oděvním průmyslem jakbysmet. Na pořadu dne je otázka, jak nahradit současné látky šetrnějšími a udržitelnějšími. Na trhu začínají být pozvolna dostupné textilie, které jsou nejenom krásné, ale také přátelské k životnímu prostředí. Vybrala jsem několik, se kterými se již můžete setkat na pultech obchodů.

Lyocell

Pochází z rozdrcených celulózových vláken dřeva. Nejčastěji bambusu nebo eukalyptu. Jedná se o látku svými vlastnostmi podobnou modalu. Získává se šetrným výrobním postupem a lze ho bez problémů recyklovat. Je dostupný v opravdu široké paletě barev. Mezi kladné vlastnosti lyocellu patří jemnost, lehkost, splývavost. Bohužel je vysoce mačkavý a po opakovaném praní se na něm mohou tvořit žmolky. Na pultech obchodů ho nalezneme ve směsi s bavlnou, hedvábím či polyesterem. Používá se na šití spodního prádla, letních šatů, halenek a kalhot. V současnosti jej ve svých kolekcích využívají řetězce H&M, Reserved či Mohito. Pracuje s ním také pražský krejčovský ateliér Edda nebo Zuzana Hubená, která z něj šije originální kimopany (šaty kombinující eleganci kimona a pohodlí županu).

Konopí

Tato rostlina je známá od prvních počátků civilizace a patří mezi nejstarší využívané na výrobu oblečení. Konopí seté, které se v České republice začalo opětovně pěstovat roce 1996, je rychle rostoucí bylinou, jejíž životní cyklus méně zatěžuje planetu. Příze používaná v oděvním průmyslu se získává z dlouhých lýkových vláken obsažených ve stonku. Materiál je stálobarevný, pevný, prodyšný, vysoce odolný a odpuzuje UV záření. Na dotek je sice hrubý, ale opakovaným praním se změkčuje. Potřebnou jemnost dokáže také zajistit příměs bavlny nebo bambusu. Používá se na šaty, halenky, kalhoty, obuv a doplňky. V Česku seženete krásné kousky například v Greenbutik.cz.

Econyl

Tento materiál představila v roce 2011 italská společnost Aquafil. Jedná se tedy o vlákno syntetického původu – regenerovaný nylon. Vyrábí se recyklací starých koberců, plastového odpadu, rybářských sítí či jiných pevných textilií. Díky této možnosti lze průmyslovému odpadu vdechnut nový život a neskončí na skládce, kde by zatěžoval životní prostředí. Výborné je, že materiál lze opětovně a kompletně recyklovat, aniž by došlo ke ztrátě kvality. Své uplatnění najde při výrobě sportovního oblečení, plavek, spodního prádla a oděvů. Eko oděvy z econylu hledejte v obchodech Prada, Burberry nebo u české značky Plove.

Muskin

Pochází ze saprofytických hub Phellinus ellipsoideus, ze kterých se získává materiál podobný semiši. Pěstují se na dřevěných pilinách, jež vznikají jako odpadní produkt dřevozpracujícího průmyslu. Látka se povrchově upravuje a dokáže věrohodně imitovat zvířecí kůži. Díky tomu se jí přezdívá také „veganská kůže“. Je snadno rozložitelná jednoduchým kompostováním. Zatím se z muskinu zhotovují převážně kabelky, boty a další doplňky. Pracuje s ním například značka Stella McCartney.

Piñatex

Další „veganská kůže“. Materiál na trh uvedla firma Ananas Anam. Získává se z vláken listů ananasovníku, která zbydou po jeho sklizni. Vzniká tak netkaná textilie podobná hovězí usni. Vstupní surovina pochází od farmářů z Filipín, k dalšímu zpracování dochází ve Španělsku, kde koženka nabývá svoji finální podobu. Materiál je pevný, nepoddajný, voděodolný a hypoalergenní. Šijí se z něj kabelky, tašky, pásky, boty a obojky pro psy. Specialisty na doplňky z rostlinných materiálů je londýnská značka Luxtra, piñatex využívá také česká módní designérka Luciela Taschen.

Věřím, že budoucnost patří ekologičtějšímu pojetí módy a novým materiálům. Jak rychlý tento přechod bude, záleží na poptávce koncových zákazníku. Jedině ti mohou ovlivnit směr, kterým se oděvní průmysl ubírá.

Úvodní fotka: Prada Re-Nylon 2020, Prada