fbpx

Ohlédnutí za SCANDI 2023: satira, drama i horor

  • Adéla Ščurková

V kinech právě doznívá devátý ročník oblíbeného severského filmového festivalu SCANDI. Letošní filmy jsou žánrově velmi rozmanité, nicméně mají jedno společné téma: mezilidské vztahy a role ve společnosti. Z festivalových snímků jsme vybrali debutující severský horor, společenskou satiru a sociální drama podle knižní předlohy.

Ono

Hororový snímek debutující režisérky Hanny Bergholmové vypráví o dceři, která se zoufale snaží zavděčit své matce. Dvanáctiletá Tinja se pokouší zapadnout do jejího světa, ale není to vůbec jednoduché. Její matkou je totiž úspěšná influencerka, která je posedlá nejen sama sebou, ale také svým populárním blogem Krása všedních dní. Ten představuje její snahu prezentovat světu obraz dokonalého rodinného života na předměstí. Tinja se opakovaně a různými způsoby přesvědčí, že pro svou rodinu a matku není dost dobrá. Ve snaze potlačit své ego investuje všechnu energii do tréninků gymnastiky, kde se marně snaží předstihnout okolní cvičenky. Tinja se cítí čím dál tím více osamocená, plná frustrace a ztracená se ve svých pocitech.

Jednoho dne najde v lese zraněného ptáka. Odnese si domů jeho vejce a rozhodne se o něj pečovat, dokud se nevylíhne. Podivný tvor, který se ze skořápky vyklube, je poněkud děsivým monstrem. Ovšem Tinja, která také doposud žila pod slupkou a ve stínu své dokonalé rodiny, se s tvorem sblíží natolik, že se stane jejím nejbližším přítelem. Společně se ponoří do zvrácené reality, kterou její matka odmítá.

Snímek Ono je děsivější verzí E.T. – Mimozemšťana kombinovaného s Kingovým hororem To. Za doprovodu skvělé kamery a výpravy divák sleduje, jak od sebe matka odhání svou vlastní dceru, která se jí na jednu stranu radostně vzdaluje a na druhou děsivě přibližuje. Mimo SCANDI můžete snímek zhlédnout i v kinech, premiéru měl 19. ledna 2023.

Je mi ze sebe špatně

Komu se líbil Nejhorší člověk na světě nebo Trojúhelník smutku, najde nejspíš zalíbení také v tomto snímku. Nezdravý vztah ústřední partnerské dvojice v mnohém připomíná úvodní scénu druhého zmíněného filmu. Akorát, že tentokrát se neřeší H&M ani Balenciaga, ale osobní popularita.

Režisér Kristoffer Borgli v této černé, satirické komedii vyobrazuje toxický vztah, který rychle eskaluje do děsivých úrovní narcistické sebeprezentace. Signe a Thomas jsou mladým párem s nezdravou vzájemnou soutěživostí, která nabere nebezpečný směr, když se Thomas náhle a nečekaně prosadí jako umělec. Signe v reakci na to učiní zoufalý a sebezničující pokus o opětovné získání svého postavení tím, že úmyslně onemocní, aby přilákala pozornost svých blízkých a probudila v nich soucit. Kristoffer Borgli brilantně satirizuje sebeprezentační tendence v současných médiích a impulzivní hledání pozornosti. Drahá narcistka Signe nakonec dosáhne toho, co si přála – slávy. Jenže ve chvíli, kdy si uvědomí, za jakou cenu, je už opravdu pozdě.

Snímek je skutečně dobrý. A stejně jako u Trojúhelníku smutku platí, že čím méně o něm budete dopředu vědět, tím více se budete bavit. Humorné satirické drama a komedie v jednom je odlehčením, a zároveň mrazivou sondou do nás samých. Jestli jste dosud neměli čas zamyslet se nad vlastním narcismem, po cestě z kina to zajisté doženete. Mimo festival bude snímek v českých kinech od 16. února 2023.

Nic

Dánský snímek Nic vznikl podle knižní předlohy Jane Tellerové, která díky svému úspěchu vyšla již v mnoha zemích po celém světě. Co se stane, když žák základní školy prochází existenciální krizí? Kamarádi ho v tom samozřejmě nenechají a pomohou mu najít smysl života, to dá rozum! Ale co když i oni tápají?

Pierre Anthon a jeho spolužáci právě začali chodit do deváté třídy. Pak Pierre Anthon zničehonic prohlásí, že život nemá smysl. Odejde ze školy, vyleze na strom a odmítá z něho slézt. To mezi spolužáky vyvolá existenciální krizi. Rozhodnou se shromáždit své nejcennější věci a vytvořit „hromadu smyslu“, jež by Pierra Anthona přesvědčila, že se mýlí.

Pak vznikne nápad, aby každý obětoval nějakou pro něj velmi důležitou věc, což se velmi rychle zvrtne. Spolužáci si začnou navzájem zadávat úkoly, které musí plnit a vše okolo se začíná plnit napjatou atmosférou a ve vzduchu visí otázka, kam až jsou schopni zajít.

Film je nebezpečnou, znepokojující a kontroverzní studií o tom, na čem skutečně záleží. To, co začalo nevinnou obětí, se brzy promění ve spirálu psychologického násilí: čím bolestivější je oběť, tím více znamená a tím více se požaduje od dalších v pořadí. Snímek Nic je surový a neučesaný příběh o skupině mladých lidí, kteří tváří v tvář nesmyslnosti života ztrácí nevinnost dětství a pocit bezpečí.

Zároveň je fascinující, s jakou rychlostí a samozřejmostí jsou ve filmu zobrazení mladí lidé ochotní přijmout antisociální pohled na svět jednoho spolužáka. Pierre Anthon se tak zcela neplánovaně stává jakýmsi prorokem, jenž prohlédl oponu společenských konstruktů. Nabízí se proto otázky o sektářství a schopnosti mladých lidí propadnout charismaticky působícím individualitám, jimž se chtějí za každou cenu zavděčit.

Stopáž je příjemná a svižná, napětí postupně graduje, dětské herecké výkony jsou uspokojující. Zajímavě stavěný příběh je ukázkou toho, kam až mohou děti zajít, vymknou-li se svým rodičům z kontroly. Chcete-li snímek zhlédnout v kině, chvíli si počkáte. Premiéru bude mít až 1. června 2023.