fbpx

V barvách duhy

  • Soňa R. Hanušová

František Jungvirt rozšiřuje svou řadu váz Garden o limitovanou edici Misty Garden. Kolekci váz Garden Basic vytvořil sklářský designér v roce 2019. Od té doby řadu Garden rozšířil o několik dalších (Garden Rainbow, Garden Spring a Garden Midnight). Nyní uvádí limitovanou edici dvaceti váz Misty Garden, jež jsou inspirovány hladkým povrchem semiše i ranními mrazíky.

Váza ve své nejčistší podobě. Tak by se daly charakterizovat produkty z kolekce Garden. Každá váza je ručně foukaná do dřevěné formy. V případě Misty Garden se do rozžhaveného skla přidávají barevné rubíny, které umožní jemný barevný přechod. Výsledkem je duhový efekt, který je umocněn „semišovým“ povrchem. Kombinace těchto dvou přístupů přináší novou emoci a úhel pohledu na materiál skla.

Misty Garden, foto: Katarína Hudačinová

František Jungvirt, kterého charakterizuje propojování tradičních odkazů českého sklářství s inovativními možnostmi oboru, se při tvorbě kolekce Misty Garden nechal inspirovat přírodou. Matný povrch váz, kterého se dosáhlo technikou pískování, je inspirován zimním obdobím. Semišově hladkým povrchem zamlžených oken a strukturami ranních mrazíků. Evokovat může také praskající ledy zamrzlých potoků.

Díky svému minimalistickému tvaru vázy z kolekce Misty Garden snadno zapadnou do každého interiéru. Jelikož jde o limitovanou sběratelskou edici, je každá váza z této série signovaná, číslovaná a certifikovaná. S ohledem na ruční výrobu je sytost i rozložení povrchu u každého kusu jedinečné.