fbpx

maomai TIP: Ženy, držte huby!

  • Soňa R. Hanušová

Divadelní spolek JEDL vstupuje do nového roku premiérou autorského textu Lucie Trmíkové Ženy, držte huby! o kunsthistoričce, profesorce klasické archeologie Růženě Vackové, kterou perzekuoval komunistický režim. Představení o ženě, kterou nesrovnal do latě ani šestnáctiletý komunistický žalář, se poprvé představí divákům Studia Švandova divadla 7. února 2023.

Růžena Vacková patří mezi nejvýznamnější osobnosti naší moderní historie. Na začátku roku 1945 byla zatčena nacisty pro přípravu velezrady, odsouzena k trestu smrti, kterému unikla díky květnovému povstání. V únoru 1952 ji zatkla Státní bezpečnost. Podle komunistických prokurátorů kazila mládež, byla velezrádkyně, špionka a agentka Vatikánu. Soud ji poslal na 22 let do vězení. Jedna z nejdéle vězněných žen opakovaně odmítala žádosti o milost. Po necelých 16 letech strávených za mřížemi ji komunistický režim propustil.

Pro spoluvězeňkyně byla celé ty roky majákem v bouři. Viděla „boží jiskru“ v každé jednotlivé zlodějce, prostitutce i vražedkyni, nejen ve svých spřízněných politických vězeňkyních. Založila tajnou vězeňskou univerzitu a vystřídala tak posluchárny Univerzity Karlovy za přednášky na vězeňských záchodcích.

„Podnětem k vytvoření scénáře pro mě byl nekrolog Josefa Zvěřiny, ve kterém zmiňuje moment její konverze. Po smrti svého bratra a švagra, kteří byli popraveni nacisty za druhé světové války, před sebou viděla dvě cesty: buď důsledný nihilismus, nebo důsledný klad, buď nic – anebo Bůh. A racionálně zvolila víru. Okamžitě mě fascinovalo to, že pro víru se lze rozumově rozhodnout a bylo mi jasné, že s touto bytostí chci trávit čas a vytvořit o ní představení,“ prozrazuje Lucie Trmíková.

Inscenace v režii Jana Nebeského je zasazena do kriminálu, ve kterém se diváci potkají nejen s Růženou, ale i s dalšími spoluvězeňkyněmi a jejich příběhy. Premiéra se uskuteční 7. února 2023 ve Studiu Švandova divadla.