fbpx

Národní divadlo uvede 20 premiér, převládá opera

  • Soňa R. Hanušová

Národní divadlo představilo plán premiér pro svou 141. divadelní sezonu. Co chystají jednotlivé soubory? Opera se zaměří na dvousté výročí narození Bedřicha Smetany a činohra se po dlouhé době vrátí na prkna Státní opery. Balet uvede klasiku i moderní choreografii a Laterna magika se spojila s Divadlem bratří Formanů.

Nejvíce premiér, konkrétně devět, chystá v nadcházející sezoně Opera Národního divadla. Zahájí ji belcantový Nápoj lásky italského skladatele Gaetana Donizettiho. Dalšími tituly budou Šostakovičova Lady Macbeth Mcenského újezdu v režii Martina Čičváka a Verdiho opera Nabucco. Po mnoha odkladech se premiéry dočká také opera Le Grand Macabre, jíž se po režijní i scénografické stránce ujme Nigel Lowery. Po Pucciniho díle Gianni Schicchi čeká diváky opery zbrusu nový kus skladatele Jana Kučery, Don Buoso. Dějově předchází právě Pucciniho opeře.

Růžový kavalír, foto: Zdeněk Sokol

Na úspěšné uvedení Straussova Růžového Kavalíra, kdy za roli Oktavian byla islandská mezzosopranistka Arnheiður Eiríksdóttir nominována na Cenu divadelní kritiky 2022, naváže Opera Národního divadla dalším skladatelovým dílem, Ariadna na Naxu. Zatímco Louskáček patří neodmyslitelně k vánočnímu repertoáru baletu, opera přichází se svou verzí svátečního rodinného představení, Loutkáček. Příběh o oživlé loutce a řezbářském učni bude režírovat Radim Vizváry. Nebude tak chybět pantomima, akrobacie a tanec.

Po uměleckém šéfovi Laterny magiky se do opery přesunou také umělečtí šéfové činohry. Duo SKUTR nastuduje Dvořákovu operu Rusalka. Poslední premiérou Opery Národního divadla bude Tajemství skladatele Bedřicha Smetany v režii Ondřeje Havelky. Smetanovi v roce 2024 bude věnován i další prostor, jelikož uplyne 200 let od jeho narození. V den výročí se uskuteční speciální galakoncert.

 Ivan Vyrypajev: 1,8 M, foto: Maurycy Stankiewicz

Činohra Národního divadla uvede v sezoně 2023/2024 šest premiér. Hned první hra vzniká přímo pro činoherní soubor a scénu Stavovského divadla. Ivan Vyrypajev představí svůj nejnovější text Cherry Man, absurdní černou grotesku ironizující hyperkorektnost. Po ryze současném díle čeká diváky klasika v podobě Shakespearova Hamleta. Pro historickou budovu Národního divadla jej zinscenuje SKUTR jako mysteriózní drama.

Také činohra chystá představení pro rodiny s dětmi, a to Ještě chvilku od polské dramatičky Marie Wojtyszko. Hra rovněž vznikla na objednávku pro činohru a její režie se ujme Anna Klimešová. Další premiérou se Činohra Národního divadla po skutečně dlouhé době vrací na prkna Státní opery. Za „první“ činoherní titul na této scéně zvolilo umělecké vedení hru Mefisto. Ve výběru textů se Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka rozhodli vycházet z historie budovy, již si vystavěla pražská německá obec „natruc“ té české, v reakci na otevření Národního divadla.

Daniel Majling vytvořil dramatizaci románu Bílá voda, loňské novinky Kateřiny Tučkové. Historii ženských řeholních řádů za totality na jeviště převede režisér Michal Vajdička. Tématem poslední činoherní premiéry, jež zatím zůstává bez názvu, bude dílo básníka Ivana Wernische. S tímto projektem se do Národního divadla vrací režisér Jan Nebeský.

Státní opera, foto: Národní divadlo

Balet uvede dvě diametrálně odlišné premiéry. Zatímco Coppélia rozšíří řady klasických titulů (na repertoáru je již Spící krasavice, kterou brzy doplní Popelka), inscenace Beyond Vibrations přinese hned tři současné choreografie: Moving Rooms Krzysztofa Pastora, Frank Bridge Variations Hanse van Manena a Fly Paper Bird Marca Goeckeho. Choreografové Krzysztof Pastor a Marco Goecke se navíc představí publiku i souboru Národního divadla vůbec poprvé.

Vedle premiér chystá baletní soubor experimentální představení Holo Harmonies. Jediné a jedinečné představení přináší propojení světa divadla, nových technologií, virtuální reality a hologramu. Tanečníci, kteří vystoupí před pražským publikem, se současně objeví v podobě hologramu na jevišti německého divadla v Baden-Badenu.

Robot Radius, foto: Vojtěch Brtnický

Tím se dostáváme k Laterně magice, pro niž je spojení divadla a nových technologií denním chlebem. Také zde připravují pro sezonu 2023/2024 dvě premiéry, a to Valérie a týden divů a Ptačí sněm. Druhá z inscenací vzniká v koprodukci s Divadlem bratří Formanů a půjde o velkoformátový multimediální a multižánrový projekt, který vynese Laternu magiku ven z Nové scény. Ta se ostatně připravuje na rekonstrukci, vedení Laterny magiky se tak připravuje na přenesení svých inscenací na jeviště Stavovského divadla, aby soubor mohl pokračovat bez přerušení.

Národní divadlo v letošním roce spustilo Program věrného diváka. Ten spočívá v jednoduché přímé úměře – čím častěji do divadla přijdete, tím větší slevu na další vstupenky získáte. Stačí se registrovat zdarma na webu divadla či osobně na pokladně.