fbpx

Ikonický trenčkot

  • Pavla Kalousová

Za skutečně nadčasový kabát lze považovat trench coat neboli trenčkot. Nosila ho Audrey Hepburn, Sophia Loren i Marilyn Monroe. Na přehlídkových molech se objevuje takřka každou sezonu, jen v různých designových úpravách. Kdybych ho měla charakterizovat, okamžitě se mi vybaví béžová barva, široký pásek zdůrazňující křivky postavy a dvouřadé zapínání. Trenčkot slouží jako svrchní plášť, který svého nositele chrání před nepřízní počasí – větrem a deštěm –, nikoliv před chladem. Nejlépe tedy poslouží na jaře a na podzim.

Kde se tato stálice mezi kabáty vzala? Trenčkot vznikl před více než sto lety a původně byl určený vojákům. Šlo o nepromokavý plášť, který je měl chránit proti nečasu. Dodnes tak nese řadu funkčních prvků, jež zlepšují jeho protektivní vlastnosti. Ovšem cesta k oblibě u široké veřejnosti byla pozvolná. Teprve v 60. letech 20. století jej dramaticky zpopularizoval filmový průmysl, když do něj oblékl své hvězdy stříbrného plátna. Ikonickou Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho, Catherine Deneuve ve filmu Paraplíčka ze Chebourgu či Sophia Loren v Klíči.

Barva, střih, látka

V současnosti je trenčkot módním evergreenem, který lze pořídit v mnoha střizích, odstínech a materiálech. Nejčastěji jej naleznete v klasickém béžovém provedení. Mezi další oblíbené barvy patří modrá, šedá a khaki zelená. Nejčastější jsou dvě délky; první končí v oblasti kolen a druhá je dlouhá zhruba do půli lýtek. Typickými poznávacími znaky jsou límec, nárameníky, dvě řady knoflíků, široký pásek umístěný v oblasti pasu a dvě velké kapsy s obvyklým zapínáním na knoflíky. Materiál z něhož je trenčkot ušitý, by měl mít vodovzdornou povrchovou úpravu. Z látek se obvykle používá vlna, bavlna, gabardén a kůže.

Jak vybrat ten pravý?

Základem je dobře padnoucí silueta a výborné ušití. Plášť by se vám neměl nikde krabatit ani odstávat. Žádoucí je, aby dobře seděl v ramenou a pěkně splýval po vaší postavě. Jeho délku je dobré volit tak, aby lícovala s šaty či sukní. Drobnějším postavám nejlépe padne délka pod kolena, vyšším dámám sedne i delší provedení. Pokud sáhnete po neutrálních barvách jako béžová, šedá a tmavě modrá, zkombinujete jej snadno i se zbytkem svého šatníku. Pásek v pase podtrhne křivky postavy, dvouřadé zapínání lépe odolává povětrnostním podmínkám.

Na výběr si ponechte dostatek času. Vždy je podstatné, jak se v modelu budete cítit. Pokud si jej budete chtít nechat ušít na zakázku, doporučuji krejčovský ateliért DITAFIL vedený Ditou Krupicovou Filipovou. Vyrazit pro něj můžete také do k Jitce Ročňové do ROJI nebo k Lay Sedlákové. Skvělé kousky se ale dají najít i v bazaru nebo na eBay.

Úvodní fotografie: Unsplash