fbpx

maomai TIP: Sněz tu žábu

  • Soňa R. Hanušová

Po roční pauze se do Prahy vrací festival současného francouzského divadla Sněz tu žábu. Osmý ročník, který nabídne nejen frankofonní divadelní tvorbu, ale také doprovodný hudební program či lekce francouzské konverzace pro začátečníky, se uskuteční od 24. do 27. května 2023. Budovu Divadla NoD při tom zaplní od střechy přes kavárnu až po divadelní sály.

Letošní hlavní inscenací je Blok, divadlo zvukových objektů pro děti od tří let. Stojí za ním jeden z nejlepších francouzských souborů, jehož tvorba se zaměřuje právě na nejmenší diváky. Režisérka Céline Garnavault a technolog a sound designér Thomas Sillard společně vytvořili systém šedesáti navzájem propojených reproduktorů, které jim umožňují pracovat se zvukem jako s materiálem. Bloky během představení ovládá sama herečka. Ve spolupráci se zvukařem a osvětlovačem tak vytváří symfonii zvuků, pohybů, materiálů a různých tváří města.

Dále festival představí čtyři divadelní skici, tedy dosud nepřeložené dramatické texty. První skicou, která navíc celý festival zahájí, je Banana (and kings) autorky Julie Timmerman pod režijním vedením Marty Hermannové. Dokumentární text mapuje příběh značky La Chiquita spojený se zotročováním původních obyvatel, korupcí a financováním teroristických skupin. Nemluvě o nenávratné otravě země pesticidy. Zkrátka toho banánový gigant od svého založení v roce 1899 stihl dost. Otázka, kterou si Julie Timmerman klade, zní:  jaký musí být stav demokracie, která umožní vzestup podobně temného impéria?

Druhou skicou je absurdně laděná hra belgické autorky Mireille Bailly, jež rozebírá právo na jinakost na pozadí široké škály všech možných bizarností v rodinných vztazích. Hra Odchod, kterou v podobě scénické skici pro festival Sněz tu žábu režíruje Josefína Formanová, získala Cenu InédiThéâtre 2017, Cenu Lyonských dní divadelních autorů 2017 a Cenu Georgese Vaxelaira 2018.

Braňo Mazúch převede na divadelní prkna sugestivní výpověď o jednom dni a jednom vysvobození s názvem Gloria Gloria dramatika Marcose Caramés-Blanco. Jedná se o jeden z nejnovějších uvedených textů, který vyšel v letošním roce v nakladatelství Éditions Théâtrales.

Poslední ze skic (nejen) o přežraném leguánovi se ujme Daniela Špina. Nebraska autorky Sophie Merceron je moderní variací na dramatiku klasické americké generace, v níž se mísí poetický jazyk s drsnou realitou a lidská pudovost s kultivovaností a krásou. Hlavním hrdinou je Saul, který žije sám uprostřed pouště se svým leguánem. Přišel sem, aby tu dal někomu sbohem. Je důležité se s mrtvými rozloučit, jinak se z nich stanou přízraky a jejich duše smutně bloudí po světě. Saul to dobře ví, protože některé z těch duší ho každý den navštěvují v jeho karavanu.

Festival Sněz tu žábu se dlouhodobě zaměřuje na v českém divadelním prostředí méně zastoupená nebo úplně opomíjená témata. Letos tak přiváží nejen představení pro děti, ale také texty týkající se ekologie a ženských práv. Taková je i lecture performance o herecké profesi pohledem gender studies s názvem Skončit s maškarádou. Fiktivní přednáška francouzské herečky a režisérky Morgane Lory se ironickým způsobem věnuje otázce postavení herečky od počátku divadla dodnes a analyzuje rozpory, které tato profese přináší, v mnoha různých podobách. Pro speciální pražské uvedení této lecture-performance si Morgane Lory přizvala českou herečku Karlu Spolaak Hospodářskou.