fbpx

Sluneční brýle, v nichž zazáříte stejně jako sluneční paprsky

  • Pavla Kalousová

Za okny to vypadá konečně na jaro. První hřejivé sluneční paprsky nás sice lechtají na tvářích, ale také nutí mhouřit oči. Proti tomu je snadná pomoc v podobě slunečních brýlí. Letošní módní sezona navíc přeje doplňkům, mezi něž se sluneční brýle jednoznačně řadí. Trendem je výrazný design, různorodé tvary a zajímavé barvy.

Vedle nesáhnete, ať už se rozhodnete pro decentně tenké, nebo výrazně silné plastové obroučky. Populární je zejména široký štítový tvar brýlí, ale také kulaté, harlequin, čtvercový nebo ten, který připomíná motýlí křídla. Paleta barev obsahuje jak jemné pastelové tóny, tak sytě červenou či zelenou. Nechybí ani nadčasová kombinace černé a bílé nebo čiré brýle. Stejně tak se opět objevuje nestárnoucí želvovinový vzor. U skel převládá klasika, kouřově šedá, hnědá či tónovaná, ale sem tam se mihne i červené, růžové a žluté zabarvení. Letos tak u výrobců slunečních brýlí najdete pestrou všehochuť, která vám dává jistotu, že ať vyberete jakýkoli tvar, vždy budete in.

Štítový tvar brýlí

Naposledy byly v kurzu na počátku milénia a nyní se opět dostávají ke slovu. Mají propracovaný futuristický design a opravdu velká skla, která vaše oči skvěle ochrání před slunečními paprsky.

Harlequin

Jedná se o extravagantnější obdobu klasického brýlového tvaru kočičích očí. Nejčastěji jsou k dostání v bílé, černé či jinak výrazné barvě.

Motýlí křídla

Také zde hrají prim velká skla, která vás dokonale ochrání před slunečním svitem. Tento tvar je elegantní a velmi mu sluší klasická černá barva s jednolitými tmavými skly.

Kulaté, čtvercové, lichoběžníkové či šestiúhelníkové brýle

Ach ta geometrie. Stále se drží na módním výsluní. Atypické tvary obvykle doplňují tenké, kovové, želvovinové či transparentní obroučky.

Jak vybrat ty pravé? Tak, aby vám dobře padly k siluetě obličeje. Existují všeobecná pravidla, která tvrdí, že ke kulatému obličeji nejlépe padnou hranaté obroučky a ostře řezanému čtvercovému tvaru obličeje naopak sluší kulatější brýle. Nemusí to však platit bez výjimky, proto doporučuji věnovat výběru brýlí dostatek času a v klidu si vyzkoušet různé tvary. Přeci jen jde o doplněk, který budete přes léto nosit takřka denně. Brýle, ve kterých se budete cítit komfortně, budou tou správnou volbou.

Zdroj fotografií: Unsplash