fbpx

Obrazem: HOW CAN I HELP YOU?

  • Hannah Schönová

Výstava HOW CAN I HELP YOU? představuje výraznou osobnost současné výtvarné scény Krištofa Kinteru v nečekaných souvislostech. Umělec do pražského Centra současného umění DOX vnesl svoji osobní zpověď v podobě 340 děl jednotného formátu tvořících site-specific instalaci ve třech patrech věže zmiňované galerie. Jeho niterné pocity, touhy i strachy návštěvníkům mohou připadat povědomé. Každý se totiž někdy ocitl v labyrintu nepochopení bez vidiny světla…

Krištof Kintera je bezpochyby jedním z nejvýraznějších umělců, který vyniká svou nápaditostí a schopností vtáhnout diváka do jiného světa v kontextu současného českého umění. Jeho sofistikované kinetické sochy a monumentální instalace v galeriích a veřejném prostoru jej učinily známým nejen v České republice, ale i v zahraničí. Kinterovým paradoxem jsou kresby, které v podstatě kresbami nejsou. Jedná se o téměř trojrozměrná díla jednotného formátu, jež vznikají z nejrůznějších materiálů a věcí každodenní spotřeby. Většina lidí by je považovala spíše za koláže nebo asambláže, přesto díky rychlosti a lehkosti jejich vzniku zůstávají kresbami.

HOW CAN I HELP YOU?, foto: Hannah Schönová

Stěžejním motivem Kinterových kreseb je kritika konzumní společnosti či glosování každodenního života. Ačkoli představují určitý deníkový záznam, jsou také výsledkem vzácných momentů, kdy se Kinterovi podaří vyšetřit pár volných chvil. Stále však vznikají za pochodu, jak sám tvrdí: „Tato deníková tvorba mě nesmírně baví, ale v provozu všech těch věcí, kterým se věnuji, se k ní dostávám velmi těžce. Je to pro mě taková paralelní linie protože i když pracuji na plno jiných projektech – na různých sochařských věcech a reinstalacích, které jsou technicky velmi náročné a trvá i roky, než se uskuteční –, tak právě kresba mě osvobozuje od práce sochaře, dělníka a řemeslníka. V případě této tvorby mám „instantní“ a rychlý výsledek, u kterého se cítím jako umělec.“

Seskládané materiály tvoří různorodou kompozici. Důležitou roli sehrává také ironizující text, který je nedílnou součástí jednotlivých výtvorů. Nejvíce mě zaujala kresba nesoucí název And now everything will be fine (A nyní bude všechno v pořádku). Jde o hmotu znázorňující obličej a v ústech pomyslné tváře jsou zabudované medikamenty.

Pro Kinterovy kresby obzvlášť platí, že v jednoduchosti je krása a síla. Skrze kresby reflektuje nejniternější pocity, se kterými se ztotožní snad každý divák. Podle kurátorky výstavy Michaely Šilpochové se tak Kintera ocitá v roli terapeuta, alchymisty a léčitele.

HOW CAN I HELP YOU?, foto: Tomáš Hejzlar / DOX

V průběhu let vzniklo přes 500 kreseb, z nichž 340 je nyní k vidění v DOXu. Výstava HOW CAN I HELP YOU? však nevznikla je tak. Zapůjčitelé kreseb se na chvíli vzdali svých skvostů, aby se mohla expozice vůbec uskutečnit. Lze říci, že každá kresba je silně spjatá nejen se samotným umělcem, ale též s nynějším vlastníkem. I tento fakt napovídá, že expozice představuje zrcadla, která odráží naše nejhlubší emoce a myšlenky. Pokud chcete prožít osobní a intenzivní zážitek obohacující duševní rovnováhu, máte možnost do 20. srpna 2023.

Úvodní fotografie: Jan Slavík / DOX