fbpx

Novinky z gastronomie – květen 2023

  • Soňa R. Hanušová

Květen se nesl ve znamení dvou prestižních gastronomických soutěží a Česko zná svého nejlepšího kuchaře i nejlepšího barmana. Co dalšího se stalo? S rostoucími teplotami se otvírají zahrádky a podniky obnovují svá menu. Pohodlně se proto usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího za uplynulý měsíc.

Nejlepší barman Česka

České kolo prestižní barmanské soutěže Diageo Reserve World Class má svého vítěze. Stal se jím Jan Šebek z Becher‘s baru z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Kromě originální ceny od designéra Jana Plecháče získal také možnost reprezentovat Česko na světovém finále v brazilském São Paulu, jež se uskuteční na podzim. O výherci rozhodla tříčlenná odborná porota ve složení Adrián Michalčík, který je aktuálním globálním vítězem, Alicja Baczyk a Martin Hudák.

Co letos pít?

Britská společnost Drinks International každý rok vyhlašuje žebříček padesáti nejprodávanějších koktejlů světa. Dlouhé roky mu kraloval Old Fashioned, teprve loni jej z trůnu sesadilo Negroni. V letošním roce hořká kombinace ginu, vermutu a Campari svůj post obhájila a opět se může těšit z prvenství. Koktejl Old Fashioned se i tentokrát musel spokojit s druhým místem, následovaný Margaritou, Espresso Martini a Daiquiri. Na opačném konci žebříčku najdeme Air Mail, který seznam padesáti nejprodávanějších koktejlů uzavírá. Piña Coladu byste našli na 27. místě a Mojito na 16. příčce.

Úspěch gastronomického festivalu

Makro Czech Gastro Fest, který proběhl od 4. do 6. května 2023 v pražském O2 Universu, vzbudil mimořádný zájem odborné veřejnosti i milovníků kvalitního jídla a pití. Dohromady tak přilákal okolo 15 000 hostů. Festival nabídl pestrý program, od ochutnávek pokrmů z osmi pop-up restaurací přes kuchařské a barmanské show až po přednášky o současných gastronomických trendech a technologiích. Součástí byl také celodenní odborný kongres Česká brambora v gastronomii, zaměřený pouze na tuto pro Čechy jedinečnou plodinu.

Nejlepší kuchař Česka

V rámci festivalu se odehrálo i české národní kolo světové kuchařské soutěže Bocus d’Or. Deset soutěžících muselo spolu se svým týmem během 5 hodin a 35 minut kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, byl králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři pak bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo s dvěma povinnými surovinami – bramborami a česnekem v různých odrůdách. Nejlépe si s tím poradil Dominik Unčovský, který bude v příštím roce reprezentovat Česko na evropském finále v Trondheimu.

Když se příběh prosecca vepíše na hedvábí

Vlající šátek, sklenička prosecca a pohled na zapadající slunce na kopcích ve Valdobbiadene – i takto se dá představit italský sladký život neboli věhlasné „dolce vita“. Právě tento ikonický moment převedla designérka Martina Karafiátová na stylový hedvábný šátek, kolekci nazvala Bollicine Brillanti (brilantní bublinky). Spolupráce značek Mionetto Prosecco a Silky Gang tak spojuje dvě vášně – módu a radost ze života. Šátková kolekce vypráví příběh italské značky, zprostředkovává atmosféru slunné Itálie a všeho, co je pro ni typické.

Ryba na gril

Hotové předpřipravené ryby na gril od výrobce Fjord Bohemia mají ambici stát se hitem letošní sezony. Ryba ve vaničce je kompletně připravená k pečení nebo grilování. Nemusíte ji čistit, ani přidávat koření. Stačí jen položit na gril nebo pánev a za pár minut je hotovo. Ryba na gril je v nabídce v pěti verzích: tuňák, losos, pstruh, pražma a mořský vlk.

Ve znamení broskví

Novinku představuje společnost Stock Plzeň-Božkov, Dynybyl Gin Nectar. Oranžový gin v sobě kombinuje charakteristickou jalovcovou chuť s tóny čerstvých meruněk a broskví z českých sadů. Vychutnejte si jeho sladkou, letní chuť spolu s tonikem.

Kolem světa

Pražský podnik The Bistro s nadcházejícím létem otevírá patio ve vnitrobloku. Nabídku tapas obohatí dobroty z grilu, například brambory v popelu, grilovaná paprika či výběr mas. Ty bude možné zapít domácí sangriou. Kromě toho se vrací koncept Cesty kolem světa, kdy je možné ochutnat jeden pokrm v několika světových provedeních. Ve druhé polovině června chuťové buňky potěší tataráčky inspirované kulinářskými světovými metropolemi. Další akce se uskuteční ve druhé polovině července, kdy hosté ochutnají carpaccio, a v polovině srpna se mohou těšit na tataki.

Thajské chutě v každém doušku

Značka Mattoni uvádí ochucenou variantu své minerální vody s příchutí thajské limetky a jemně pikantního chilli. Mattoni THAI je první spicy příchutí a doplní řadu stávajících plechovek, Mattoni Multi, Cedrata a Black.

Koktejly z řecké mytologie

Pražský Cohiba Atmosphere Bar představuje nové signature menu. Barmani se při tvorbě koktejlů nechali inspirovat řeckou mytologií a výsledkem je osm drinků s názvy jako Cerberus, Minotaur nebo Chimera. Za zmínku stojí především Pegasus, kombinace ginu Mare, rozmarýnového sirupu, citronových bitters a prosecca, nebo Medusa, spojení koňaku P31, pyré z yuzu a limetového džusu. Osvěžující je také Hydra z rumu Paranubes infuzovaného bazalkou, sirupem z bergamotu, olivovým olejem a citronovými bitters.

Před drinkem na večeři

Než se však vydáte přepít koktejlové menu baru v prvním patře, zastavte se nejprve v přízemí. Také restaurace Bodeguita del Medio představila nové menu, které obsahuje hned čtyři pokrmy z langusty: ocas z langusty s česnekovým máslem, grilovaná langusta s dipem z čerstvé zeleniny, Surf & Turf, jenž kombinuje ocas z langusty s biftekem a grilovanou zeleninou, a poslední variantou je sdílený talíř pro dva, na němž nechybí celá langusta, slávky, kalamáry, chobotničky a krevety.

Kromě toho nové menu obsahuje masovou sekci, kde vyniká biftek z mladého býka s pepřovou omáčkou, steak z tuňáka s julienne z kořenové zeleniny a signature pokrm podniku, grilované chapadlo z chobotnice s řasou wakame, ústřicovou omáčkou a rýží.

Tropické léto v Praze

Bar Soot, který se nachází ve smíchovském gastronomickém prostoru Manifesto, ohlašuje několik koktejlových novinek na svém menu. První dva drinky navazují na kulturu tiki. Hosté mohou ochutnat Honolulu (směs pěti rumů, falernum, mango, absint, grenadina) nebo Sally (tequila, mrkvový cordial, limetka). Na francouzské riviéře se pak ocitnou díky koktejlů French Riviera (gin, citrusový cordial, prosecco, hruškovo-mátový sorbet).

Nealkoholické koktejly zastupuje Incognito (nealkoholická alternativa ginu, mandlový sirup, zázvorové pivo) a Staycation (nealkoholická alternativa rumu, ananasovo-pandánové oleo saccharum, limeta). Ty doplňují domácí limonády: maracujová, okurková a Detox Kombucha, spojení kombuchy, grepového džusu a jasmínového cordialu.

Sezona zahrádek

Průhonická restaurace Babiččina zahrada je známá pro svou venkovní oázu. Prostor je rozčleněn několika altány, které zajišťují maximum soukromí. Středobodem je pak venkovní gril, jehož nabídka se každý den obměňuje. Nechybí speciálně naložená žebra, porchetta, kotlety, špízy, jehněčí kleftiko či kachní prsa. Dále ryby a zelenina jako lilkový kaviár na řecký způsob, grilovaný květákový mozeček nebo brambory v popelu.

Nové degustační menu

S novinkami nezahálí ani restaurace Benjanim, fine-dining v pražských Vršovicích. Aktuálně nabízí nové osmichodové degustační menu, které zahajuje siven s jahodami, bazalkou a podmáslím. Následuje kuře s chřestem, žloutkem a dýňovým olejem. Poté přichází na řadu opět ryby, nejprve jeseter s raky a pak úhoř s kachnou, hořčicí a libečkem. Druhou polovinu menu startuje brzlík s mandlemi, kopřivami a houbami kačenkami. Zlatý hřeb degustace tvoří vepřová pluma s koji, svatojánskými ořechy a lilkem. Zbývají dvě sladké tečky, pribináček s bobkovým listem, smrkem a borůvkami a medová pěna s včelím voskem a heřmánkem.

Relax ve Werichově vile

Werichova vila se stala působištěm cukrářky Ivety Fabešové. Její vitrínu zdobí každou chvíli jiné dezerty, ať už naprosté novinky, nebo stálice v sezónním provedení. Kromě dezertu a kávy L’OR, kterou zde servírují, si hosté mohou užít i snídani. Podává se například bruschetta s bazalkovým pestem a burratou nebo s halloumi a grilovanou cuketou. Oblíbené jsou pak vafle s krémem Chantilly, čerstvým mangem a mangovým džemem s mučenkou.

Dobrojídlo v Červeném Jelenu

Pražská restaurace Červený Jelen již třetím rokem pokračuje ve svém projektu Dobrojídlo. Princip je jednoduchý: podnik osloví známou osobnost a ta stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným. Zatím se zapojili například Eliška Podzimková, Ben Cristovao, Patricie Pagáčová nebo Veronika „Besky“ Beskydiarová. Nyní se k nim připojí Emma Smetana a Jordan Haj, kteří pod taktovkou Marka Fitchnera připravili argentinskou hovězí maminhu připravovanou na ohni s estragonovým jusem, bramborovými rösti, smaženým bílým chřestem, mladou mrkví a pažitkovou majonézou. Na menu bude od 5. do 18. června 2023. Z každého prodaného jídla věnuje restaurace 50 korun na projekt Malá Jóga, který zajišťuje lektory jógy pro onkologické pacienty.

Letní bublinkový tip

Šumivé víno Itinera Prosecco Rosé Brut Millesimato 2020 DOC vyrábí stejnojmenné vinařství – Itinera – v italském regionu Veneto. Vzniká z odrůd Glera a Pinor Noir, má světle růžovou barvu a nabízí jemné květinové a ovocné vůně s tóny lesních jahod a okvětních lístků růží. Na patře je prosecco svěží a osvěžující, s jasnou chutí červeného ovoce, vyváženou kyselostí a suchým závěrem. Jde o osvěžující víno, které si můžete vychutnat samostatně jako aperitiv, nebo v kombinaci s mořskými plody, saláty a lehkými těstovinovými pokrmy.

Úvodní fotografie: Unsplash