fbpx

Obrazem: Balensiaga SS24

  • Hannah Schönová

Výstava Balensiaga SS24 Cruiser Collection Final Frontier v pražské Karpuchina Gallery odhaluje temnou stránku módního průmyslu se zaměřením na konkrétní značku – Balenciaga. Ta pod září reflektorů předvádí kontroverzi za kontroverzí. Podle tvůrců stojí za jejím přehnaným zájmem o naši planetu a lidstvo pouze přetvářka, jež páchá více škody než užitku. Pod pokličku módní perspektivy dávají nahlédnout Petra Ptáčková a Julius Reichel.

Unikátní expozice Balensiaga SS24 odráží realitu současného světa a poukazuje na fakt, že závazek módního průmyslu k udržitelnosti není nic víc než fasáda. Autorkou je návrhářka Petra Ptáčková, pro niž je uvědomělost stěžejní. Její vášeň spočívá ve vytváření jedinečných a módních kousků, které zároveň minimalizují negativní dopad na životní prostředí. Kreativním přístupem a inovativními technikami dokáže proměnit textilní odpad na nadčasové stylové modely. Každý kus oblečení navrhuje a vyrábí velmi pečlivě, s ohledem na snížení plýtvání materiálem a maximalizaci jeho životnosti.

Balensiaga SS24, foto: Hannah Schönová

Také multimediální umělec Julius Reichel přetváří odpadový materiál na umělecká díla, jež zobrazují dějinné stopy od pravěku až po dnešní svět. Kombinuje přírodniny s rozřezanou džínovou tkaninou a svetrovinou. Větve společně s rozřezanými díly textilu tvoří jakýsi plán bez sebemenšího zásahu barev.

Balensiaga SS24, foto: Hannah Schönová

Spolupráce Petry Ptáčkové a Julia Reichela dodala jejich počinům další rozměr. Uprostřed galerijního prostoru se nachází stany zaplněné různorodostí textilu. Část galerie se tak proměnila na uprchlický tábor, v jehož jádru se ukrývají kousky zmiňovaných designérů, ale také nemalé množství secondhandového zboží. Právě oblečením překypující stany dodávají celému konceptu žádoucí karikaturní nádech. Zajímavým aspektem se stává i skutečnost, že secondhandové zboží je zdarma dostupné pro návštěvníky výstavy. Zájemci si mohou odnést nejedno potěšení, a zároveň tím podpořit udržitelnou módu.

Balensiaga SS24, foto: Hannah Schönová

Výstava zaznamenává provokativní spojení mezi módním uměním a sociálními tématy. Přehlídka trash couture zesiluje atmosféru zvěrské současnosti. Estetika jako taková, při pohledu na různé části expozice, nehraje tu nejzásadnější roli. Klíčové je zamyšlení se nad globální problematikou dotýkající se konzumní společnosti. Expozici by měl navštívit každý, komu není lhostejná planeta Země, a zároveň se chce přesvědčit o kvalitě českého výtvarného umění a návrhářské scény. Výstava probíhá do 16. června 2023.

Úvodní fotografie: Karpuchina Gallery

Líbil se vám článek? Podpořte nás.