fbpx

Obrazem: The Gilded Age

  • Soňa R. Hanušová

Umělec Pasta Oner vzdává v Oblastní galerii Liberec hold zlatému věku, kterého se lidstvo opakovaně snaží dosáhnout, ačkoli ten již dávno skončil a nahradila jej probíhající apokalypsa. Výstavu The Gilded Age tvoří několik desítek pláten, prostorové instalace a objekty, scénograficky zasazených do postapokalyptické krajiny. Většina z prezentovaných prací vznikla speciálně pro tuto příležitost, výstavu je možné zhlédnout do 1. října 2023.

Tvorbu jednoho z nejvýraznějších současných českých výtvarníků charakterizuje návaznost na pop-art, ale také pin-up styl a cartoon estetika. Díla vytvořená Pastou Onerem jsou na první pohled líbivá, pod pestrobarevným povrchem se však ukrývá reflexe současné popkulturní společnosti a kritika konzumerismu. Jeho obrazy, objekty a instalace představují zdvižený prst, který poukazuje na hrozby týkající se lidstva – od enviromentálních přes ekonomické až po sociální. Na současný svět reaguje Pasta Oner i svou nejnovější výstavou v Oblastní galerii Liberec.

The Gilded Age, foto: Soňa Hanušová

The Gilded Age vzdává hold zlaté éře západního světa druhé poloviny 20. století. Podle umělce tedy zlatý věk již dávno skončil a nyní nastala apokalypsa – jen si jí lidstvo zatím nevšimlo. V aktuální tvorbě Pasty Onera, jež z velké části vznikla přímo pro libereckou výstavu, se odráží kontrast světa 80. let, v nichž vyrůstal, a dneška. Podle výtvarníka si lidstvo neuvědomuje svůj blahobyt a neustále jej zpochybňuje.

Výstava s nadsázkou zachycuje vizi postapokalyptické krajiny, jež znázorňuje rozpadající se svět blahobytu a hojnosti. Nečiní tak nikterak násilně, spíše odlehčeně, s ironizujícím humorem. Přesto je patrná kritika konkrétních aspektů současného světa, například farmakologického průmyslu či konzumerismu, nebo upozornění na enviromentální témata. Společnost tak při honbě za iluzorním a nedosažitelným (protože již dosaženým) blahobytem ignoruje fakt, že dlouhodobě balancuje na hraně globálních krizí.

Ve svých obrazech Pasta Oner kombinuje olejomalbu a akrylové barvy, stejně tak v sobě díla mísí několik kontrastních stylů. Na jednom plátně propojuje motivy převzaté od starých mistrů jako Petera Paula Rubense nebo Giovanniho Battisty Tiepola s výjevy v pop-artovém stylu. Součástí výstavy je také série objektů v podobě dveří od auta, které Pasta Oner využívá místo plátna a umisťuje je nejen na zeď, ale i do prostoru galerie.

The Gilded Age, foto: Soňa Hanušová

Výtvarník o aktuální výstavě hovoří jako o dosud nejnáročnější z hlediska instalace, což z velké části zapříčinila vyřazená pouliční lampa umístěná v centru někdejší bazénové haly. Její podstavec je pokryt betonovou drtí s odpadky, která návštěvníky vítá také u vstupu. Rozmístěné dveře od aut se střídají s plechovými barely a převrácenými nákupními košíky a na první pohled panuje ve středu expozice chaos, jemuž vládne Adonis s donutem. Veškeré dílo je však pečlivě rozmístěné a orámované obrazy visícími na stěnách po obvodu místnosti.

Navštivte původní městské lázně a nechte na sebe celek zapůsobit. Výstavu The Gilded Age je možné v Oblastní galerii Liberec zhlédnout do 1. října 2023.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.