fbpx

Out of office: automatická odpověď jako umělecký žánr

  • Soňa R. Hanušová

Nastalo léto. Doba prázdnin, dovolených a lidí, kteří nejsou k zastižení. Doba zpráv informujících nás, že druhá strana je „out of office bez přístupu k internetu“. S odosobněnými frázemi se rozhodl zatočit projekt Automatická odpověď a vnést do elektronické mezilidské komunikace trochu emocí. Do projektu se zapojilo třicet českých umělců, kteří vytvořili svou kreativní a originální verzi automatické odpovědi. A dali ji volně k dispozici.

Otci myšlenky jsou David Krátký a Jan Noháč, kteří se rozhodli osvěžit stojaté vody automatických odpovědí. Monotónnost a odosobnění vyměnili za hravost a kreativitu a nyní doufají, že originální dílo namísto unifikované odpovědi potěší i toho, kdo zrovna „out of office“ není. Autoři projektu oslovili české spisovatele a spisovatelky, básníky a básnířky a ilustrátory a ilustrátorky. Ti připravili svou verzi emailu určeného k nastavení coby automatické odpovědi během dovolené.

Automatická odpověď, Martin Svoboda

Každý ze zapojených umělců přistoupil k zadání po svém. Vznikla pestrá mozaika příspěvků, které se liší formou i náladou. Například odpověď Davida Zábranského lze číst jako společenský komentář, hříčka Petry Hůlové reaguje na fenomén umělé inteligence. Přemysl Krejčík zremixoval Taťánin dopis Oněginovi, Vratislav Maňák zase českou hymnu. O ilustrace se postarali jak zástupci nejmladší ilustrátorské generace jako Nikola Logosová nebo Anna Kulíčková, tak známí autoři jako Jaromír 99 nebo Opráski sčeskí historje.

Vy píšete mi, co můžete více? A já pro Vás dnes nemám odpověď. A věřte, že můj žal z toho ostýchavým jest, však upřímným, jak Vaše právo vzteku. Však radujte se z mé radosti, že s roztaženými křídly, trávím čas daleko od jedniček a nul!

Automatická odpověď, Martin Poláček

Zájemci na webu automatickaodpoved.cz mohou vybírat z více než třiceti děl to, které jim nejlépe sedne. Text jednoduše zkopírují nebo stáhnou ilustraci a vloží do nastavení své automatické odpovědi. Pak už stačí jen přidat termíny a nastavit odeslání. Všechna díla jsou k dispozici k volnému užití, projekt není komerční. Motivací autorů je zkrátka rozbít šeď automatických odpovědí a vyvolat úsměv těch, kdo musí trávit léto v práci.

Nejsem zrovna v kanclu a práci, this is an out of office email, that is for sure. Ale nic neni ztracený. Možná je dokonce dobře, že tady nejsem!

Automatická odpověď , Matej Ilčík

Mimochodem, do fondu automatických odpovědí můžete přispět i vy. Projekt není vyhrazen jen etablovaným autorům, díky kontaktnímu formuláři se může zapojit kdokoli. Nejpovedenější obrázky a texty autoři projektu zveřejní.

Úvodní ilustrace: Automatická odpověď / Anna Kulíčková
Citace: Přemysl Krejčík, David Zábranský