fbpx

Fotoreport: Metronome Prague 2023

  • Kateřina Chalupová

Tisíce hudebních fanoušků, léto a beaty rozprouděná atmosféra na pražském Výstavišti. Hvězdný line-up v čele s techno triem Moderat, Editors, Jamiroquai a především M83, kteří dle očekávání celý festival ovládli. Tak vypadal letošní, hudebně nabitý ročník Metronome Prague, který dokázal, že už nyní se rozhodně můžeme těšit na další. Ten se odehraje od středy 20. do soboty 22. června 2024.

Metronome Prague, foto: Jan Kuča

Středa: zahájení patřilo ženám

Již středeční večer nasadil vysokou laťku. Vedle Davida Kollera s kapelou vystoupil ukrajinský symfonický soubor Queens Orchestra složený ze sedmnácti dam. V Česku se těleso představilo sice poprvé, ale jistě ne naposledy. Na vlnu bigbítu pak dostal Koller všechny přítomné zejména svými legendárními hity, do repertoáru ale přidal i pecky z nového alba LP XXIII. Koncert odstartoval bohatý program letošního ročníku.

Queens Orchestra, foto: Martin Šimral

Čtvrtek: Jamiroquai bez svítící masky a šmrncu

Přestože se mohlo zdát, že čtvrteční večer bude patřit legendám, opak byl pravdou. Opravdovou korunu čtvrtečnímu dni totiž nasadila norská zpěvačka Aurora. Dokázala, že není žádnou vílí princeznou, ale éterickou, smyslnou ženou, která svým jemným, leč odvážným projevem rozzáří i letní bouřkové nebe.

Aurora, foto: Jan Kuča

Vystoupení legendárních Jamiroquai naproti tomu chyběla větší energie i tradiční svítící maska Jasona Kaye. A tak se funkový nářez nekonal v takových rozměrech, jako jsme byli v minulosti u Jamiroquai zvyklí. Repertoár obsahoval průřez od 90. let, nechyběla slavná skladba Alright, Cosmic Girl, Canned Heat nebo největší hit Virtual Insanity. Vedle zahraničních hvězd vystoupila i známá česká jména, například kapela Midi Lidi, PSH nebo indiepopová zpěvačka Aiko.

Pátek: třetí den ovládli Moderat

Páteční dav rozproudila Jana Kirchner, Zaz a především skvělý set techno tria Moderat. Německá elektronická kapela nenechala nikoho stát opodál, a to i díky skvělému zvuku a psychedelické geometrické projekci. Když se k tomu všemu ještě přidal zpěv Saschi Ringa, bylo vyhráno. Všechny přítomné pohltili už úvodním FAST LAND a tempo drželi dál. Následovala píseň Les Grandes Marches, nechyběla ani slavná A New Error, Therapy nebo Bad Kingdom, kterou nepřekvapivě zahráli na závěr večera.

Moderat, foto: Jan Kuča

V té době se už schylovalo k vystoupení dalšího očekávaného headlinera, britské indie-rockové kapely Editors. Charismatický Tom Smith oslnil především skalní ženské fanynky. Zbytek publika zpočátku jako by ztratil nabytou energii, a to i přesto, že svou show skupina odpálila hitem Strange Intimacy. Fanoušky ale naštěstí rozproudily slavné skladby jako Heart Attack, Munich, Bones nebo nejslavnější Papillon.

Sobota: den zalitý sluncem

Žádný div, že závěr patřil těm nejlepším. Velkého ohlasu se dostalo postpunkovým White Lies, velké dusno a skvělou show pak přivezl americký rapper J.I.D a nejen svým hlasem oslovila fanoušky spoře oděná švédská zpěvačka Tove Lo.

J.I.D, foto: Jan Kuča

Poté se už schylovalo k nejočekávanějšímu koncertu posledního dne. Elektronická kapela M83 v čele s Anthony Gonzalezem zahájila show hitem Water Deep. Do repertoáru zařadila také Wait, We Own the Sky nebo nejznámější píseň Midnight City. Éterický zpěv, barevný zvuk, skvělá vizuální podívaná a milý projev – M83 jsou zaslouženě hvězdami světového formátu, jak dokázali i fanouškům na závěr Metronome Prague.

Úvodní fotografie: Jan Kuča

Líbil se vám článek? Podpořte nás.