fbpx

maomai TIP: ProART Festival

  • Soňa R. Hanušová

Jubilejní dvacátý ročník ProART Festivalu se uskuteční od července v šesti českých městech: Brně, Moravském Krumlově, Slavonicích, Jičíně, Praze a Olomouci, kde se na přelomu září a října odehraje poslední představení. Na účastníky festivalu čekají tradiční umělecké dílny v žánrech tanec, herectví, zpěv, hudba, psaní či fotografie s celkem 36 lektory a večerní program.

V průběhu konání festivalu vyplní reprezentativní program necelých třicet večerů. Představí vyučující lektory a jejich hosty v tanečních, divadelních, koncertních a diskuzních produkcích. Celý ProART Festival otevře 15. července 2023 v Moravském Krumlově hvězdný klavírista ukrajinského původu Lubomyr Melnyk. Ten je známý především díky svému extrémně rychlému hraní – průměrně dokáže zahrát 13–14 not za sekundu, a to bez přestávky celou hodinu. Jeho sólové klavírní vystoupení doprovodí tanečníci Nataša Novotná, Martin Dvořák a Kristýna Vébr.

Martin Dvořák, foto: Jan Mikolášek

V Brně vystoupí 20. července 2023 zpěvačka Naďa Válová a pěvkyně Kateřina Beranová. Velkou radost mají organizátoři festivalu také z projektu BrookDale kubánského choreografa Lazara Godoye, který se do Česka vrací po sedmnácti letech. Jeho sólová performance o duševní síle, lásce a naději v dobách životní krize, se uskuteční 25. července 2023 v Brně a 30. července 2023 ve Slavonicích.

Samotná ProART Company reprezentuje s projekty Rozhovory s útěkem, Immortal Beloved a Bez doteku. Řada večerů bude diskuzních nebo plně improvizačních. Setkají se na nich lektoři všech žánrů jako například Veronika Žilková, Zdeněk Bína nebo Nataša Novotná. Letošní ročník nese motto Ohlížej se vpřed, jako jistá retrospektiva a bilance dvacetileté existence festivalu.