fbpx

Kolekce Eternal, spojení minimalismu a futurismu

  • Soňa R. Hanušová

Kolaborací dvou českých designérek Hany Frišonsové a Jany Rollo vznikla kolekce Eternal, která představuje neotřelou nadpozemskou estetiku. Synergickým propojením minimalistických oděvů s výraznými doplňky z kůže a nerezu vznikl neotřelý futuristický vzhled. Nová kolekce se inspiruje dokonalými siluetami neofunkcionalistického pražského Kongresového centra a jeho impozantní skleněné plastiky Ženy s holubicí, dominující velkorysému prostoru foyer.

Idea společné kolaborace vzešla od Hany Frišonsové. Spolu s Janou Rollo působí ve SmetanaQ Showroomu a spolu s dalšími designéry spolupracovaly na letošní akcí Svatby na Smětaně. Právě zde poprvé zkombinovaly oděvní tvorbu Hany Frišonsové s koženými šperky Jany Rollo. Myšlenka vzájemné kolaborace pak přišla poté, co Jana Rollo začala pracovat na své nové kolekci Serpentine. Její součástí jsou i bodypieces, jež lze zapínat přes šaty, ale částečně i dovnitř. Tak se tvorba Frišonsové a Rollo propojila v kolaboraci Eternal, pojmenované po nové kolekci Frišonsové.

Modely Eternal vznikly v béžových, zlatohnědých, vínových až tajuplně černých tónech a díky svému materiálu, kterým je ekologicky méně náročný tencel, dostávají vzdušný a jemně splývavý charakter. Ležérní košile jsou doplněny volnými kalhotami ze stejného materiálu. Šaty v různých variantách střihu (kimonové a minimalistické šaty v různých délkách) nabízí díky několika způsobům zavazování variabilní využití a možnost obléct je k různým příležitostem. V návaznosti na tvorbu Frišonsové jsou některé ze střihů nové kolekce Eternal zároveň unisex. V kolekci se odráží princip variability, který designérka používá ve své tvorbě – například kimono lze využít jako šaty nebo kabát.

Jana Rollo použila pro kolaboraci náramky, pásky a především dominantní šperky z kůže a nerezových komponentů, které nazývá bodypieces, z její nejnovější kolekce Serpentine. Inspirovala se důmyslnými střihy oděvů, které monumentální a přesto poddajné šperky doslova celé objímají.

Obě kolekce najdete ve SmetanaQ Showroomu v 1. patře domu SmetanaQ nebo na janarollo.com a hanafrisonsova.com.