fbpx

Váza Bloom: láska, která kvete

  • Soňa R. Hanušová

Sklářský designér a výtvarník František Jungvirt působí jako kreativní ředitel KLIMCHI, nadále však tvoří i pod svou vlastní značkou františek jungvirt. Ve své práci využívá tradiční odkazy českého sklářství, kterým dodává nový výraz. S každým dílem se pak snaží posouvat technické a vizuální hranice oboru. Mezi Jungvirtovy charakteristické znaky patří hra s tvary a barvami i jistý minimalismus. To vše splňuje designérovo nejnovější dílo, červeno-zlatá váza Bloom ve tvaru srdce.

Elegantní váza ve tvaru srdce vznikla metodou ručně foukané hmoty do dřevěných forem. Rubínové sklo je barvené koloidním zlatem, které se rozpustí v roztaveném skle. Výsledkem je sytě červená váza s temně rudými odlesky a jemným zlatým třpytem odrážejícím světlo. Rubínové sklo má navíc tu vlastnost, že své syté zbarvení získává až při ohřívání ve sklářské peci během výroby. Každý kus má tak originální kresbu a hru odstínů, jež vyjadřuje planutí lásky.

Když vázou prostupuje světlo, skutečně připomíná planoucí srdce. Kromě optimálního umístění do světla ovlivní vyznění vázy také výběr květin. Teprve s kyticí je dílo kompletní a láska může rozkvést. Právě k tomu odkazuje název Bloom (anglicky květ, rozkvět).

Díky svému minimalistickému tvaru se hodí do stejně laděného interiéru i okázale zařízeného prostoru. Vázy jsou ručně foukané, leštěné do vysokého lesku a dostupné ve dvou velikostech. V nabídce je též sametová matná varianta. Každý kus je signován a s certifikací. Realizace probíhala na huti Ajeto v Lindavě. Váza Bloom je k dostání na e-shopu Františka Jungvirta.