fbpx

Neformální dress code: víte, jak jej nosit?

  • Pavla Kalousová

Dress code pojednává o výběru vhodného oděvu a doplňků pro konkrétní příležitosti. Díky němu lze ve společnosti podpořit pocit sounáležitosti. Ten neformální v sobě zahrnuje pravidla oblékání pro běžné denní nošení, se kterými se setkáváme doslova na každém kroku. Abyste všude hladce zapluly a cítily se komfortně, je dobré jej dodržovat.

Casual / informal

Ležérní styl odívání, který patří mezi nejčetnější. I díky tomu se těší velké oblibě. Stačí si na sebe vzít cokoliv, v čem se budete cítit uvolněně a samy sebou. Jeho součástí je tričko, košile, džínové kalhoty (mohou mít díry a zdobení), sukně a pohodlné boty bez podpatku. Jako doplněk zvolte jednoduchou kabelku a drobné šperky. Make-up je decentní, určený pro každodenní nošení.

Dressy casual / casual chic

Opět si na sebe můžete vzít neformální, pohodlný oděv. Avšak outfit je nutné korunovat něčím stylovým. Mezi základními komponenty patří tričko, košile, džínové kalhoty, sukně. Tentokrát doplněné o střevíčky na podpatku, výrazné šperky, kabelku či klobouk. Patří k němu také jemné líčení.

Smart casual

Jednoduchý, a přesto vytříbený. Správného looku docílíme přidáním jednoho elegantního kousku. Basic tričko, džíny (bez děr a ozdob), sukně s áčkovou siluetou, kožené jednobarevné tenisky, mokasíny a baleríny jsou leženími prvky. Do druhé kategorie lze zařadit sako, bílou košili, pouzdrovou sukni, společenské kalhoty, košilové šaty, lodičky. Kabelku, punčochy a šperky volíme v nevtíravém, s celkem ladícím designu. Možnou kombinací je například sako, bílé tričko, džíny a kožené jednobarevné tenisky, popřípadě košilové šaty a baleríny. Make-up je základní.

Bussines casual

Jedná se o styl oblékání s nímž se setkáváme v běžném obchodním styku či na některých pracovištích. Dámy si mohou obléct šaty, kalhotové nebo sukňové kostýmy, společenské kalhoty nebo pouzdrovou sukni. Dále sem patří halenky a košile. Délka šatů a sukní by měla dosahovat alespoň ke kolenům. Velké výstřihy a extravagantní módní výstřelky nejsou vhodné. Make-up volíme jednoduchý a svěží.

Správná velikost, vyžehlené, čisté šaty a boty jsou samozřejmostí. Základem úspěchu je objevit svůj osobní styl a stát se díky němu jedinečnou.

Úvodní fotografie: Unsplash