fbpx

Mavka: Strážkyně lesa. Animák z ukrajinské mytologie

  • Daniel Kout

O animované filmy od velikánů jako Disney, Pixar či DreamWorks není v kinech nouze. Jak jsou na tom ale ostatní, méně známá studia a jejich projekty? Že lze i s menším rozpočtem vytvořit líbivý snímek, ukáže nejnovější ukrajinská fantasy pohádka Mavka: Strážkyně lesa.

Začarované lesy od pradávna ukrývají ve svých útrobách řadu tajemství. Například Srdce lesa, jež dokáže mimo jiné komukoliv zajistit věčné mládí. Po tom zatoužili mnozí nezvaní návštěvníci – lidé, jejichž chtíč je dohnal k hrozivým činům, a tím i k zapovězení z lesa. Tedy až do doby, než se jeho novou strážkyní stala víla Mavka. Potká totiž vesnického kluka Lucase s neobyčejným hudebním talentem. Jeho hra na flétnu naplní Mavčino srdce neznámým, hřejivým pocitem. Netuší však, že Lucasovým posláním je najít Srdce lesa. Jeho moc by mu sice pomohla vyléčit nemocného strýce, ovšem také tím nevědomky pomáhá proradné Kilině. Ta do vesnice přijela a následně nechala prohledávat les čistě ze svých sobeckých důvodů. Lze lesní říši zachránit a opětovně sblížit s lidským světem, stejně jako se sbližuje Mavka s Lucasem?

Asi nikoho nepřekvapí, že Mavka nemá dechberoucí animaci ve stylu Pixaru či Disney. Postavy se lehce přibližují kvalitě televizních animovaných seriálů. Neuvidíme zde ani detailně propracované odlesky, světelné hrátky či jakékoli jiné efekty. V žádném případě to ovšem neznamená, že se na film dívá špatně. Naopak, dokáže mile překvapit. Tvůrci se světem menšího měřítka a svými (ve srovnání s již zmiňovanými studii) nižšími prostředky pracují na maximum a dotahují jiné věci. Lesní říše tak oplývá skutečně krásnými a živými barvami. Její obyvatelé jsou navržení s hravostí a nápaditostí.

Rozhodnutí tvůrců vydat se tímto směrem – tedy nesnažit se o přehnané ambice, nýbrž vytvořit si malé, zato vypiplané prostředí – je nejen sebereflexivní, ale především ve výsledku efektivní. Byť jsem během sledování vnímal menší rozpočet, ani jednou jsem si neřekl „tohle vypadá špatně“. Kolikrát se mi na přírodní scenérie dívalo opravdu hezky.

Se svým rozpočtem se snímek snaží z vizuální stránky vyždímat, co může, a dokáže příjemně zabavit na jeden večer celou rodinu bez pocitu promarněného času.

Obdobně jsou na tom i další části snímku. Příběh je přesně tak přímočarý, jak zní z anotace. Nese se v duchu tradičních vyprávění o lásce páru pocházejícího ze vzájemně znepřátelených světů (aneb Romeo a Julie na miliontý způsob). Nenabízí žádný překvapivý zvrat ani cokoliv, co bychom již předtím neviděli. I přes svoji jednoduchost a přímočarost je děj milý a schopný zabavit malé i velké diváky. Nejinak jsou na tom dialogy a postavy, které jsou opět předvídatelné a až naivní. Nevybočují ze svých archetypálních rolí, přesto jsou sympatické a schopné vyvolat u publika touhu po šťastném konci. OST vám nezůstane v hlavě týdny, během sledování ale dokáže smyšlenému lesnímu světu vdechnout další dávku života a skrze ukrajinskou vesničku přiblížit tamní folklor a kulturu.

Snímek Mavka: Strážkyně lesa zcela jistě nebude sbírat ceny za animák roku. Svým příběhem a provedením nic nového světu nenabídne a ani ho neposadí na zadek. Jedná se o klasickou pohádku, od které sice už od začátku víte, co čekat (a taky to dostanete), ale je i přes to milá. Se svým rozpočtem se snaží z vizuální stránky vyždímat, co může, a dokáže příjemně zabavit na jeden večer celou rodinu bez pocitu promarněného času.

65 %

Celkové hodnocení

Mavka: Strážkyně lesa

  • Scénář

    Jaroslav Vojcešek

  • Režie

    Oleksandra Ruban, Oleh Malamuž

  • Hudba

    Maksym Berezhnyak, DakhaBrakha, Dario Vero

  • Animace

    Animagrad

Hrají

Natalka Denisenko, Elena Kravets, Sergej Pritula, Nazar Zadniprovskyj, Oleg Skripka, Natalija Sumskaja