fbpx

Obrazem: MOJE, MOJE… J. Petrbok

  • Hannah Schönová

Praha, město plné inspirace a kreativity! Mezi historickými uličkami a vznešenými památkami se ukrývá celá řada galerií. A nově uvedená Prostora se jistě zařadí mezi ty významné. Na Vinohradech vzniklo místo, jež vzdává hold současnému umění svým jedinečným způsobem. Aktuální první výstava (ze čtyř připravovaných) s názvem MOJE, MOJE… J. Petrbok zastřešuje díla kolegů a studentů AVU umělce a pedagoga Jiřího Petrboka.

Výjimečnost Prostory spočívá nejen v chystaných výstavách, ale i v jejím neziskovém charakteru. Marcela Steinbachová coby ředitelka aktivit spolku Kruh dlouhodobě přibližuje architekturu veřejnosti prostřednictvím nejrůznějších přednáškových cyklů a dalších projektů. Název Prostora byl pečlivě vybrán, aby přesně vystihl podstatu nové galerie. Prostora je místem, které překračuje obvyklé hranice a vytváří příležitost pro setkávání umělců, tvůrců i návštěvníků. Galerie podněcuje fantazii a posouvá hranice výstavního prostředí.

MOJE, MOJE… J. Petrbok, foto: Hannah Schönová

Výstava MOJE, MOJE… J. Petrbok v galerii Prostora odkrývá fascinující rozměr. Neobvyklý název, i přes svou jednoduchost, skrývá hlubší význam. Zve k zamyšlení nad vztahem mezi učitelem a studenty, kteří se vzájemně ovlivňují a inspirují. Jiří Petrbok se podílel na formování a rozvoji talentu svých studentů. Jeho přítomnost a pedagogické působení poskytovaly v jejich tvůrčím procesu cenné podněty a podporu, což se promítá do jejich uměleckých děl.

Skrze výtvarné počiny jsem poznala umělce, který nejenže tvoří vlastní díla, ale také propadá vášni pro objevování, sbírání a podporu umění svých kolegů. Jiří Petrbok se po své učňovské praxi v železárnách Buzuluk Komárov rozhodl pro Akademii výtvarných umění, kde do roku 1990 studoval. V roce 1995 se stal odborným asistentem v ateliéru kresby pod vedením profesorky Jitky Svobodové a od roku 2011 tento ateliér dokonce vedl. Nyní však jeho působení na akademické půdě skončilo.

MOJE, MOJE… J. Petrbok, foto: Hannah Schönová

Ačkoliv se v případě Prostory jedná o jedinou místnost, na jednotlivá díla se návštěvník vydrží dívat hodiny. Nejvíce mě uchvátil obraz „smečka“ od tvůrkyně Dany Sahánkové. Psí smečka symbolizuje věrnost, loajalitu a přátelství. Jejich interakce na obraze odkrývá sílu kolektivu a důležitost společenství. Díky své hravosti a radosti smečka připomíná důležitost žít v přítomném okamžiku. MOJE, MOJE… nabízí vedle talentované Sahánkové i další nadané umělkyně a umělce.

Pokud rádi prozkoumáváte nová místa a necháváte se unášet na vlnách kreativity, výstavu můžete navštívit do posledního srpnového dne 2023. Prostora sídlí v bývalých telefonních ústřednách v Blanické ulici 9 nad náměstím Míru, v 1. patře.

Úvodní fotografie: Prostora / O. Palan