fbpx

maomai TIP: Letní Letná

  • Soňa R. Hanušová

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná slaví 20 let. Na letošní jubilejní ročník se tak vrací zahraniční hvězdy, které za existenci festivalu nejvíce nadchly publikum: britští NoFit State, francouzsko-belgický soubor Collectif Malunés, francouzský Cirque Aïtal a kanadští artisté z Cirque Alfonse. Akrobacie světové úrovně, která dovede vyprávět příběh i vyvolat emoce, bude na Letní Letné k vidění od 16. srpna do 3. září 2023.

Festival zahájí unikátní pocta novému cirkusu. Vůbec poprvé díky ní ožije nová vodní nádrž v Letenských sadech, nad kterou vytvoří více než 50 umělců působivou novocirkusovou show. Představení, jež vychází z původní inscenace švédského souboru Cirkus Cirkör, propojuje synchronizované plavání se současným cirkusem. Nabídne tak poetický a vizuálně ohromující zážitek, ve kterém se prolínají vzdušná a vodní akrobacie. Na slavnostním zahájení se podílejí soubory Cirkus Cirkör, Cirk La Putyka, Losers Cirque Company a AirGym Art Company & SK Neptun. Uskuteční se pouze dvakrát, a to 16. a 17. srpna. Obě uvedení jsou návštěvníkům přístupná zdarma.

Nejlepší z nejlepších

Zahraniční program připomene nejúspěšnější soubory festivalové historie, které dorazí se svými novými projekty. Francouzsko-belgický Collectif Malunés znásobil tentokrát svou radost z nového cirkusu spojením s performerem Kasparem Vandenberghem z ansámblu MOVEDBYMATTER, který se ujal režie. Představení BITBYBIT doslova stojí a padá s bratry Simonem a Vincentem Bruyninckxovými, jejichž pokus o sblížení publikum sleduje v nervy drásající show. Mezi pádem a propojením balancují zavěšeni pouze na zubech, spojeni lanem jako pupeční šňůrou. Experiment s nebezpečnou cirkusovou technikou jen umocňuje konfrontaci, která oba bratry zároveň sbližuje.

Odlišnosti, a zároveň to, co nás spojuje, zkoumá energická inscenace Sabotage, kterou NoFit State nabourává zajetá klišé a zcela se vymyká obvyklému diváckému zážitku. Přední britský soubor nového cirkusu s kořeny v kočovné komunitě kombinuje novocirkusové dovednosti s živou hudbou, tancem, scénografií, textem i filmem. Odvážně divokou show narušují temnější a drsnější prvky, stejně jako sabotéři vyzývají establishment. Artisté v jejím průběhu mapují různé osobní cesty, které je dovedly do stejného šapitó.

Cirque Aïtal z Franice dá divákům pocítit, jaké to je být poháněn větrem, ozářen hvězdami a tančit, zpívat, skákat. Představení A ciel ouvert diváky zavede do bohémského tábořiště, kde se tradiční cirkus potkává s novým, poezie s hudbou a akrobatické výstupy s klaunskými čísly. Pod provizorním přístřeškem všechny příchozí s pohostinností přivítají Victor Cathala a Kati Pikkarainen, umělci, kteří se dokáží povznést nad svoji fyzickou dokonalost a dívat se na svět kolem sebe s nadhledem a humorem.

Humor rozhodně nechybí ani kanadskému Cirque Alfonse, když rozehraje „farmářskou fantazii“, v níž slepice mají zuby, kachny jsou trochu strašidelné a farma vzhůru nohama. Inscenace Animal slibuje surrealistickou směsici akrobacie, zpěvu, tance a divadla, v níž kanadští vousáči staví na hlavu klišé venkovského života a oživují příběhy z dětství. To vše poháněné řízným „farmářským funkem“, aniž by jen trochu slevili ze své akrobatické virtuozity.

České premiéry i stálice

Jubilejní ročník ukáže, jak se za dvě desetiletí vyvinula tuzemská produkce. Svou nejnovější inscenaci Loop uvedou v premiéře jedni z průkopníků této umělecké disciplíny u nás, Losers Cirque Company. Druhou premiérou české scény bude představení Crossing, které propojilo českou performerku Elišku Brtnickou se zahraničními umělkyněmi. Inscenace Crossing je průsečíkem tvorby čtyř umělkyň ze čtyř zemí, které jinak tvoří převážně sólové kusy. Českou experimentátorku a performerku Elišku Brtnickou s Italkou Eleonorou Dall‘Asta žijící v Panamě, Finkou Ilonou Jäntti a Aki Yoshidou z Japonska svedl dohromady umělecký výzkum vzdušné akrobacie.

Česká scéna přivítá i další ukázky tuzemského nového cirkusu. Cíleně první společné uvedení pro Letní Letnou připravili Feel the Universe Circus Company. Ve svém Triptych of Existence rozvíjí tři naprosto odlišné akrobatické disciplíny. Cirkus TeTy ve vizuálně-pohybové performanci Ke zdi zkoumá, jak lze narušit vnímání reality. Širokou škálu cirkusových a žonglérských disciplín pojme jedinečná Galashow, která bývá na Letní Letné vrcholem Žonglérského dne.