fbpx

Taje japonské kuchyně ve spojení s whisky

  • Soňa R. Hanušová

Whisky nemusí být jen skotská a japonskou kuchyni netvoří pouze sushi. V průběhu nového kurzu školy vaření Laboratorio, nazvaném prostě Japonsko a whisky Nikka, se vypravíte na gastronomický výlet do země vycházejícího slunce. Zatímco s pomocí kuchaře Jakuba Horáka z pražské restaurace Yamato vlastnoručně připravíte čtyři pokrmy, barman Kryštof Hordina vás bude po celou dobu zásobovat koktejly na bázi japonské značky Nikka.

Japonská whisky má s tou skotskou přeci jen leccos společného. V roce 1918 odcestoval Masataka Taketsuru do Glasgow, aby se zde naučil umění destilace. Díky tomu nese whisky z obou zemí spoustu společných rysů. První palírnu whisky v Japonsku založila společnost Kotobukiya (později Suntory) v roce 1924, brzy tak oslaví významné 100. výročí. Taketsuru zde působil jako master distiller, později se však osamostatnil a založil vlastní společnost, dnes známou pod jménem Nikka. Svou palírnu situoval na severu země, kde je podobné počasí jako ve Skotsku.

Foto: Anna Postnikova

Více vám o japonské whisky, Masataka Taketsuruovi a jeho zajímavém životě plném zvratů nebudeme prozrazovat. Navštívíte-li kurz v Laboratorio, Kryštof Hordina vám celou historii převypráví daleko poutavěji, než by svedly tyto řádky. Whisky ostatně není tím jediným, čím se ve škole vaření budete zabývat. Stěžejní částí je příprava několika pokrmů, které se naučíte pod dozorem Jakuba Horáka. Mladý kuchař se japonské kuchyni věnuje přes deset let a má za sebou několikaměsíční stáž v Japonsku a místních restauracích. Letos zvítězil ve světové soutěži v japonském vaření Washoku World Challenge. Rozhodně tedy budete v dobrých rukou.

Foto: Anna Postnikova

Samotné vaření začíná netradičně dezertem, který musí zchladnout. Hned poté se ale vrhnete na první jídlo, kousky syrového tuňáka smíchaného s miso omáčkou a doplněného o spařenou jarní cibulku. Nachystat tento lehký předkrm netrvá dlouho. Stačí nakrájet rybu na jednotlivá sousta, smíchat miso omáčku a krátce spařit cibulku, aby změkla, ale zachovala si svou barvu a chuť. Intenzivní, a přece jemnou chuť čerstvého tuňáka doprovází jednoduchý, osvěžující highball na bázi whisky Nikka Days s cordialem z mořských řas a slanou minerální vodou. Tuto whisky Kryštof Hordina označuje za vstupní bránu do světa japonské whisky, lze ji tedy doporučit i začátečníkům.

Jedním z oblíbených japonských pokrmů je hovězí steak. Proto se jej dočkáte i v Laboratorio, byť wagyu nečekejte. Zato se naučíte, jak steak správně připravit, aby byl tak akorát propečený a dokonale šťavnatý. Čistou chuť masa na talíři doplňuje nastrouhaná ředkev naložená ve svěží citrusové ponzu omáčce. K tomu před vámi přistane sklenka s lehce nasládlým koktejlem, který obsahuje whisky Nikka Taketsuru Pure Malt, kokosovou vodu a cold brew. Dokonalé spojení.

Foto: Anna Postnikova

Předposlední chod opět staví na rybě. Ještě než se do makrely zakousnete, čeká vás nesnadný úkol – filetování. Vykrojit z ryby filety, aby ani kousek masa nepřišel nazmar, se vám pravděpodobně nepodaří, pokud v této disciplíně nemáte dostatečnou praxi. Jakub Horák vám však poradí i pomůže, abyste měli na talíři víc než jen pár kousků masa. A prozradí trik, jak se snadno zbavit kůstek. Nakrájenou rybu pak už jen naložíte do sójové omáčky, obalíte ve škrobu, osmažíte a můžete hodovat. Jakub Horák sice preferuje smaženou makrelu pouze pokapanou citronovou šťávou, zájemci si však mohli na talíř naaranžovat i kupičku majonézy. A ano, opět se potvrdilo, že s majonézou chutná všechno lépe.

Ke křupavé, díky sójové omáčce i poněkud slané makrele přichází krátký, silný drink. Kombinace whisky Nikka from the Barrel, sladkého dezertního vína Sauternes a pomerančového oleje svou sladkostí příjemně vyvažuje slanost ryby. A necháte-li koktejl chvíli odstát, naředí se vodou z tajícího ledu a jeho chuť se zjemní.

Foto: Soňa Hanušová

V závěru kurzu se kruh uzavírá a vy se vrátíte k dezertu. Crème brûlée s vařenými japonskými fazolemi adzuki zdárně ztuhnul a zbývá poslední krok. Zasypat cukrem a flambovat, dokud nevznikne zkaramelizovaná krusta. Sladkou tečku vybalancuje variace na Gin & Tonic, Nikka Coffey Gin s redukcí z jablečného moštu a tonikovou pěnou.

Čtyři hodiny, které v Laboratorio strávíte, utečou jako voda. Kromě čtyř chodů a drinků a neomezeného přísunu prosecca vás čeká také spousta historek z Japonska od Jakuba Horáka i Kryštofa Hordiny. Určitě si tedy další termín kurzu Japonsko a whisky Nikka nenechte ujít. Pokud byste chtěli do tajů japonské kuchyně proniknout ještě více, vyzkoušejte i Jakubův druhý kurz – Tradiční japonská kuchyně. Kdyby vás naopak více zajímal pestrý svět destilátů, doporučujeme servírovanou večeři v doprovodu rumů Plantation nebo kurz Svět ginů v několika chodech.