fbpx

Letní Letná odstartovala poctou novému cirkusu

  • Soňa R. Hanušová

Letošní jubilejní 20. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla má za sebou první víkend. Přestože největší zahraniční hvězdy nás teprve čekají, už nyní jsme stihli zhlédnout několik představení, a především slavnostní zahájení Aquanauts, které u nově vzniklé vodní nádrže v Letenských sadech vzdalo hold novému cirkusu.

Oslava 20. narozenin festivalu Letní Letná se odehrála hned dvakrát. Zatímco na středeční „předpremiéru“ kvůli nepřízni počasí a bouřce, která se Prahou prohnala chvíli před začátkem, dorazili opravdu jen ti nejzarytější fanoušci současného cirkusu a Letní Letné, čtvrteční oficiální zahájení festivalu sledovalo již 20 000 lidí. A že bylo na co se dívat. Akrobaté z Cirkus Cirkör vytvořili ve spolupráci s českými artisty z Cirku La Putyka, Losers Cirque Company a AirGym Art Company a slovenskými akvabelami z SK Neptun nezapomenutelnou show, při níž se vystřelovalo z kanónu, létalo vzduchem na zapálené demoliční kouli i viselo hlavou dolů ve výšce několika desítek metrů. Diváci ocenili zejména závěrečné číslo, kdy 32 akrobatů připevněných k visuté konstrukci vysoko nad vodní hladinou svými těly zformovalo živé obrazce.

Aquanauts nebylo jediným představením, které diváci v rámci letošního ročníku mohou zhlédnout zdarma. Hned v pondělí 21. srpna se v Letenských sadech pořádně oteplilo díky souboru Blackout Paradox a jejich ohnivému představení Recombination. Stejně jako loni se spojili s MansterVille a pro Letní Letnou do svého vystoupení zakomponovali obří kolo MansterWheel. Show plnou ohně, kouře a pyrotechnických efektů sledovalo publikum se zatajeným dechem.

Na diváky čekají ještě další open air představení, jež lze zhlédnout zdarma. Například Šerosvět AirGym Art Company, Běžskařská odyssea Bratří v tricku, Cirkus LeGrando a jejich Moře? Bude! A samozřejmě ani letos nesmí chybět legendární Vosto5 a jejich Stand’artní kabaret.

Recombination, foto: František Ortmann / Letní Letná

Novinky na české scéně

Ještě před oficiálním startem festivalu uvedl svou premiéru soubor Losers Cirque Company. Ten vznikl v roce 2014 z dua DaeMen právě na Letní Letné. Odehráli zde svou první inscenaci Loser(s), která je dodnes na repertoáru, byť již s novým obsazením. Není tak divu, že se Losers Cirque Company na Letnou pravidelně vrací a představuje zde své novinky. Tou letošní je Loop, tanečně-pohybová inscenace s prvky akrobacie, kterou vytvořila trojice performerů souboru: Michaela Kadlčíková, Tomáš Pražák a Michal Heriban.

Bohužel od premiéry Heroes (2019), v níž účinkovali ještě původní členové souboru, je tvorba Losers značně nevyrovnaná. Na vině se zdá být jak generační obměna, po níž se souboru nedaří chytit druhý dech, tak absence pevné dramaturgické (v některých případech i režijní) ruky při tvorbě jednotlivých inscenací. Ta se v nedávné době projevila zejména u Nespoutaných a také Loopu. Anotace napovídala, že inscenace zpracovává téma stereotypů, které ohýbají náš život do smyček a nekonečného koloběhu. Naneštěstí ani s touto nápovědou nebylo představení čitelné a srozumitelné. Konkrétní situace (etuda uklízeče Andreje Lygy či postupně gradující naštvané čekání ve frontě na poštu / banku / lékaře) střídají abstraktní výjevy, ovšem bez jakékoli logické posloupnosti či vzájemného propojení.

Loop, foto: František Ortmann / Letní Letná

Svěžím závanem do české novocirkusové scény je oproti tomu loni uvedený NonSen(s) od AirGym Art Company, který diváci mohou v rámci festivalu zhlédnout i letos. Čtveřice akrobatek (Alžběta Tichá, Barbora Pintérová Bartoňová, Pavlína Podzimková a Zuzana Malina) během 60minutového vystoupení vypráví sny. Své i cizí, příjemné i noční můry. Kombinují něžnost s humorem a představení završují precizní závěsnou akrobacií.

Alžbětu Tichou mohou diváci Letní Letné vidět v další letošní novince, Triptych of Existence, a poté ještě jednou, při představení projektu Mass & Frequency. Ten je stále ve fázi vývoje a jeho premiéra je naplánovaná až na rok 2025. Návštěvníci festivalu tak mají jedinečnou možnost nakouknout pod pokličku vznikající inscenace.

NonSen(s), foto: František Ortmann / Letní Letná

Poslední českou premiérou, která nás teprve čeká, je Crossing. Čtyři umělkyně že čtyř zemí – Eliška Brtnická (Česko), Eleonora Dall’Asta (Panama), Ilona Jäntti (Finsko) a Aki Yoshida (Japonsko) – vystupují převážně sólově. A přestože pochází z různých částí světa, jejich díla jsou si konceptem a poetikou nápadně podobná. Rozhodly se proto najít průsečíky své tvorby ve společném projektu Crossing, jejž uvedou na Letní Letné.

Eliška Brtnická o víkendu odehrála také své sólo Hang Out. Po úvodní mantře „v hlubokém bezpečí žijí jen duše lhostejných“ se Brtnická proplétá konstrukcí šapitó, až nakonec skončí na jeho nejvyšším vrcholu. Obecenstvu do uší mezitím zní různé příhody, které připomínají, že dětství bylo obdobím velké srdnatosti. Žádná překážka nebyla dost velká, žádná výzva dost nebezpečná. Jen málokomu vydržela tato statečnost až do dospělosti. Akrobaté patří mezi ně. Nám ostatním nezbývá, než napjatě sledovat jejich nebezpečné kousky.

Hang Out, foto: František Ortmann / Letní Letná

Žonglérský den

Pondělí bylo zasvěcené žonglérské disciplíně a od dopoledních hodin probíhaly žonglérské workshopy. Kdo chtěl, mohl se přijít naladit na večerní galashow do Kabinetu žonglérských kuriozit s Bratry v tricku. Performance balancuje na hraně mezi stand-upem a vědeckou přednáškou. O historii žonglování jste se sice moc nedozvěděli, zato jste zjistili, že žonglovat lze i se zvířaty a dětmi. Co vše může spadat do kategorie žonglování, ukázala Galashow Žonglérského dne, o jejíž skladbu se postaral Vojtěch Stolbenko.

Na dramatickou notu vsadilo německo-maďarské Duo Two Many, které předvedlo perfektní párovou akrobacii. Na opačném konci spektra stála komická dvojice Cirko Paccö z Itálie, která toho chtěla ukázat hodně, ale uměla jen málo. Jejich mistrné předstírání nešikovnosti rozesmálo celé hlediště. Do mé paměti se kromě nich nejvýrazněji zapsala Marica Marinoni také z Itálie, jež ve svém čísle kombinovala akrobacii na cyrwheel a tanec.

Circo Paccö, foto: František Ortmann / Letní Letná

Pokud vás mrzí, co všechno jste z Letní Letné již propásli, nevěšte hlavu. Festival probíhá až do 3. září a představení všech zahraničních hvězd probíhají téměř každý den. Kromě toho můžete ještě stihnout premiéry Triptych of Existence a Crossing a komponované večery Letní cirkusové miniatury a Teens Cirkabaret 2023.

Na závěr doporučíme ještě dvě rodinná představení v šapitó, jež zůstávají trochu stranou od hlavního festivalového dění. Prvním z nich je Expedice k domovu, autorské představení Dominiky Špalkové a Báry Ungerové v upraveném karavanu, který se zároveň stává výtvarnou instalací. Druhým je Teacrobat (Cirko Hopley), cirkusová kuchařská show. Michal Mudrák vystupuje jako humorný nešika ve stylu Mr. Beana, který dělá možné i nemožné, aby návštěvníky svého maličkého šapitó pohostil něčím dobrým. A minimálně podle vůně upečené buchty, která zavane v závěru představení, se mu to nakonec povede.

Úvodní fotografie: František Ortmann / Letní Letná