fbpx

Obrazem: Měkkohlaví

  • Hannah Schönová

Někdejší umělecká skupina Měkkohlaví nepřestává ani v současné době překvapovat. V pražské galerii SmetanaQ nabízí unikátní podívanou se silným nádechem konceptualismu a vhled do 80. let 20. století. Seznamte se s Karlem Adamem, Janem K. Čelišem, Martinem Klimešem, Petrem Kvíčalou, Otisem Laubertem, Milanem Magnem, Václavem Malinou, Milanem Maurem, Marianem Pallou, Milošem Šejnem, Jiřím Šigutem a Jiřím Valochem.

Vznik Měkkohlavých se datuje ke dni 19. listopadu 1988 v Plzni. Jedinečné spojenectví vzniklo, jak už z názvu skupiny vyplývá, v reakci na uměleckou skupinu Tvrdohlaví. Ti spatřili světlo výtvarné československé scény o něco dříve. Na počátku cesty Měkkohlavých vytvořili Marian Palla, Milan Maur a Václav Malina Manifest, který v sobě skrýval mnohé, zejména touhu po rebelii a dělat věci jinak. To dosvědčuje například první bod prohlášení: „Členové skupiny Měkkohlavých nenávidí členy jiných skupin.“ Anebo čtvrtý bod: „Měkkohlaví nesmí zásadně malovat choboty. Toto právo je vyhrazeno pouze pro předsedu skupiny.“ Záměrem konání Měkkohlavých bylo odlišit se od poznaného a dávno prezentovaného, na rozdíl od jejich konkurentů. Umělcova idea začala potlačovat umělecký počin jako takový.

Měkkohlaví, foto: Anna Pleslová

Vstoupíte-li do hlavního sálu, vydáte se na vzrušující cestu, kde je nuda sprostým slovem. Spojujícím a velmi sympatickým prvkem je humor, na první pohled možná ne patrný. Ale právě humornou se může zdát kombinace různých médií a forem. Instalace keramických objektů s přesně vymezujícím jednoslovným popisem od Pally či šokující skvosty Otise Lauberta jako Chcel som to dať Ludvíkovi, ktorého v našej rodine voláme „zlaté slnko“, ale medzičasom zomrel.

Měkkohlaví, foto: Anna Pleslová

Uklidnit se můžete v přírodě Miloše Šejna. Avšak následně přichází další šok. Rovnou z přírody přicházíte na jednotku intenzivní péče a sledujete minimalisticky zpracovaného Hospitalizovaného od Maura. Vystihujícím dílem je samozřejmě Měkkohlaví od Jiřího Šiguta. Portrét představuje mistra mnoha tváří. Mistra Mariana Pallu jako protagonistu, kolem kterého jsou seskupeni další mistři reprezentující odvážnost a originalitu.

Expozice vybízí k intelektuální angažovanosti a objasňuje tvůrčí záměr. Měkkohlaví vás provedou uměleckou odyseou, která zpochybňuje konvence a nabízí jedinečný pohled na konceptuální umění. Pokud toužíte pocítit jejich sílu, neváhejte. Možnost máte do 26. listopadu 2023.

Úvodní fotografie: Anna Pleslová

Líbil se vám článek? Podpořte nás.