fbpx

Hudba jako terapie. Katarzia pokřtila novou desku

  • Kateřina Chalupová

Vlajka na podporu LGBT+ komunity, depka, láska a zatraceně dobrá intimní zpověď daleko překračující hranice průměrnosti. Písničkářka Katarzia 10. října 2023 představila nové album Šťastné dieťa, ve kterém otevírá rodinná témata a zamýšlí se nad hloubkou mezilidských vztahů. S vtipem a kuráží sobě vlastní ukázala, jak potřebné je své emoce nedusit, ale pustit ven.

Slovenská rodačka Katarina Kubošiová alias Katarzia je nepřehlédnutelnou osobností hudební scény, která se nebojí jít vstříc experimentům. Trefně napsané texty, ve kterých si možná olizuje rány, ale zároveň se v nich nebojí otevírat ožehavá témata, jako jsou vztahy s otcem i partnery či postoj Slovenska k LGBT+ komunitě. A když k tomu přidáte nápaditý outfit a zpěvaččin nevinný humor, hvězda je na světě. A to bez nadsázky.

Katarzia, foto: Martin Šimral

Na novém akustickém albu Katarzia poprvé spolupracovala s producentem Petrem Ostrouchovem. K nahrávání společně přizvali mladou slovenskou pianistku Kristínu Smetanovou, bubeníka Romana Víchu a basistu Tomáše Lišku. Mezi hosty jsou také hornista Radek Baborák nebo švédský trumpetista Oskar Stenmark. Katarzia složila většinu písní na starém pianinu, rodinném dědictví, které se jí po letech podařilo převézt od prarodičů z Košic do Prahy. Šťastné dieťa je jejím šestým studiovým albem.

Katarzia, foto: Martin Šimral

Extravagantnost, nebojácnost a vtipy v kontrastu s intimními akustickými písněmi nechyběly ani na vyprodaném koncertu v pražském Jazz Docku uspořádaném při příležitosti křtu nové desky. První část večera věnovala zpěvačka výhradně jí. Autentickým způsobem sobě vlastním zprostředkovala aktuální prožitky ženy v dnešní společnosti, a to na všech frontách. Nyní na ně ale v porovnání s předchozími nahrávkami pohlíží dospěleji. Fanoušky v písních sice zavedla do depky, ale humorem zase vytáhla ven. Každou skladbu doprovázela upřímnou zpovědí o rodinných vztazích, úsměvy prozradily narážky na partnerský život.

Katarzia, foto: Martin Šimral

Velmi emotivní byly písně jako Drzosť, Neveríš si nebo titulní nahrávka Šťastné dieťa. Prozradila, že k napsání ji vedlo zjištění, že má nevlastní sourozence, kteří na rozdíl od ní vyrůstali bez otce. V písni Kniha nepokoja se pak již poněkolikáté vyznává z lásky k zadanému muži, který ji, jako neustále se opakující algoritmus, dostává do složitých situacích.

Dav roztančila songem Dosť, ve kterém naráží na nebezpečnou citovou závislost a nedůvěru v sebe sama. V polovině koncertu následoval křest nové desky, a to velmi netradiční – pokřtila ji pudrem na tvář. Tuto volbu Katarzia doprovodila komentářem, že spousta holek při poslechu jejích skladeb pláče a pak si musí pudrem zamaskovat slzy. V průběhu druhé části koncertu Katarzia zazpívala své největší hity.

Na závěr nutno podotknout, že by více místa na stání, vzduchu i omezení obsluhy sedících hostů během koncertu nebylo na škodu. Ani to však naštěstí nepotopilo emotivní atmosféru po strop nacpaného jazzového přístavu.

Úvodní fotografie: Martin Šimral

Líbil se vám článek? Podpořte nás.