fbpx

Obrazem: Kvadratura čtverce

  • Hannah Schönová

Příroda inspiruje člověka od samého počátku lidské existence. Od základních potřeb až po vyobrazení estetična něčeho takto jedinečného. Má univerzální a často transcendentální kvality. Toho si všímá i karlovarský malíř a keramik Jan Samec. Galerie Černá labuť představuje eminentní výstavu Kvadratura čtverce.

Vzájemný vztah mezi abstrakcí a přírodou je kruhovým tancem myšlenek, kde jedno z druhého čerpá. Příroda slouží jako zdroj pro abstraktní umění a skrze nekonkrétní umění příroda neztrácí své kouzlo, ba naopak ho umocňuje. Navíc ji máme možnost lépe porozumět a rozplétat záhadné. Příroda vyvolává silné emoční reakce – krásné scenérie, jako jsou horské vrcholy, oceány a lesy, umí nejen inspirovat, ale také utěšit a uklidnit naši mysl.

Kvadratura čtverce, foto: Hannah Schönová

Jan Samec (* 1955) pochází z rodiny, kde výtvarný talent dostává do vínku téměř každý. Specifikum Samce netkví pouze ve schopnosti oslňovat a obohacovat, je třeba zmínit též vedení karlovarské Galerie výtvarného umění. Při tvorbě autor překračuje pro někoho nepřekročitelné hranice. To pramení z nekonkrétního vyjádření, které rezonuje snad každým jeho dílem. Právě nekonkrétní umění je možná škatulka pro Jana Samce. Ze Samcova stylu je patrná nespoutanost, avšak při detailnějším průzkumu je cítit také impresionistický nádech, a to především atmosféra neopakovatelné chvíle.

Kvadratura čtverce, foto: Art Lines

Minimalistický prostor galerie pokrývá barevná paleta, za kterou se skrývají umělcovy hluboké procesy prožívání. Nepříliš rozsáhlá expozice se skládá z několika děl čtvercového tvaru. Onen geometrický tvar se zdá být dominantním prvkem celé tvůrčí kompozice, ale nenechte se zmýlit. Hlavním motivem je abstraktní znázornění přírodní scenérie. Geometrie pouze dodává řád a strukturu do pestrobarevného ztvárnění. Zkrátka se zde chová jako nástroj k organizaci a interpretaci složitých vzorů a tvarů. Příroda sama je bohatá na různorodost a komplexnost. Samcova díla jsou jako průzračná okna do duše krajiny. Jeho práce působí nenásilně a přirozeně, přes niž povedeně přenáší esenci zvuků, vůní a dalších přírodních aspektů.

Kvadratura čtverce není jen tak nějakou výstavou obrazů. Umělcova tvorba nám ukazuje, že ve světě abstrakce můžeme stále najít originální pojetí přírody. Obrazy uspokojí jak nadšence do výtvarné kultury i člověka, který umění příliš neholduje. Zažít to můžete do 12. listopadu 2023.

Úvodní fotografie: Art Lines