fbpx

Obrazem: Koule aneb cestou k propasti mineš deset kamenů

  • Hannah Schönová

Každý jsme součástí biologického životního cyklu. Ať už chceme, nebo ne, všichni se jednoho dne probudíme s vědomím, že bouřlivé mladistvé období je pryč. Nastává fáze plná zodpovědnosti a konečného přijetí sama sebe. Malíř Jakub Matuška aka Masker představuje ve Ville Pellé výstavu s názvem Koule anebo cestou k propasti mineš deset kamenů.

Jakub Matuška absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Vladimíra Skrepla. Malíř působící pod pseudonymem Masker dnes patří k významným figurám současné výtvarné kultury. Na počátku svého uměleckého působení využíval s nabitou sprejovou lahví plátno městských zdí jako člen CAP crew. Jeho tvorba však nekončí pouze u graffiti a street artu. Vlastně naopak. Cesta, nesoucí se ve znamení změn, hledání nových aspektů umění a vlastních kvalit, jimi teprve začala. Z jeho díla je patrná vášeň a touha dělat věci po svém. Nejaktuálnějším potvrzením je spojení s galerií Villa Pellé, kde probíhá výstava nové série obrazů a kreseb.

Koule aneb cestou k propasti mineš deset kamenů, foto: Villa Pellé

Název výstavy výstižně reprezentuje pointu celého Maskerova snažení. Koule ztělesňuje neustále nabalující se výzvy, jimž člověk musí v průběhu života čelit, a strasti všedního dne, které musí neodkladně řešit. Sám umělec prochází životní etapou, v níž vykonává různé role. Kromě výtvarníka je také partnerem a otcem a všechny tyto stránky jsou hluboce vryty do jeho aktuálního tvůrčího procesu. Nejnovější obrazy tak představují autentický náhled do jeho nitra. Masker se přitom netají někdejším experimentováním a následným psychickým rozpoložením, kdy se mu svět začal jevit barvitěji, ovšem ve složitějších konstrukcích. Hlubší expoziční rovina a záměr se neupínají výhradně na jednotlivce.

Koule aneb cestou k propasti mineš deset kamenů, foto: Hannah Schönová

Na první dojem vážnou tematikou bourají syté, oku lahodící barvy a prvky satiry. Masker je nezaměnitelný i díky své neobvyklé technice malování. Místo štětce raději volí sprej, kterým dostatečně dokazuje svoji individualitu. Tu jsem nejvíce pociťovala při pohledu na dílo Člověk zkoušený životem. Postava muže sedí v pokleku s metaforicky sepjatýma rukama, zároveň jím prolínají ledově barevné tóny umocňující mrazivou atmosféru. Ve vzduchu plápolá strach, sevřenost a silná obětavost.

Koule aneb cestou k propasti mineš deset kamenů, foto: Villa Pellé

Masker vytváří něco, co lze jen těžko přehlédnout. A právě teď všem umožnil zakoupit vstupenku do vlastního myšlenkového lunaparku. Návštěvník má jedinečnou možnost setkat se s introspekcí skrze umělecký akt. Expozici ve Ville Pellé vřele doporučujeme všem – milovníkům umění, lidem prahnoucí po kulturním zážitku i náhodným kolemjdoucím. Výstavu je možné navštívit do 7. ledna 2024.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.